ODPADNETE! Svetoznámy americký profesor odhalil, prečo vypukla rusko-ukrajinská vojna
21 | 07 | 2024 I Gabriela Fedičová

V relácii Tuckera Carlsona svetoznámy profesor Jeffrey Sachs podrobne opísal, ako Spojené štáty vyprovokovali Rusko k invázii na Ukrajinu.

"Nie je pravda, že Vladimir Putin napadol Ukrajinu v roku 2022 bez toho, aby ho niekto nevyprovokoval," povedal v relácii Tuckera Carlsona Jeffrey Sachs, svetoznámy profesor ekonómie a expert na zahraničnú politiku a profesor Kolumbijskej univerzity. 

Po celé desaťročia Spojené štáty a NATO provokovali Rusko neustálou expanziou na východ napriek sľubom z roku 1990. Putinovou reakciou bolo prekročenie červenej čiary, ktorú by priniesol vstup Ukrajiny do NATO, informuje o rozhovore maďarský portál Mandiner.

Jeffrey Sachs podrobne opísal, ako americká zahraničná politika viedla k Putinovej nvázii na Ukrajinu

Pripomenul, že v roku 1990 sa NATO zaviazalo, že sa nebude rozširovať. Už v roku 1997 však boli odhalené podrobné plány vojenskej aliancie – a s ňou aj Washingtonu – na rozšírenie svojho vplyvu v Európe a Eurázii. Na tento účel sa vstup Ukrajiny a Gruzínska do západného federálneho systému považoval za nevyhnutný.

Dôležitou etapou v tomto pláne bolo, že v roku 1998 východoeurópske krajiny vrátane Maďarska vstúpili do NATO a v roku 2000 sa pobaltské krajiny pripojili k vojenskej aliancii.

Všetky tieto kroky sú podľa neho provokatívne, keďže Severoatlantická aliancia sa približuje k ruským hraniciam.

USA pokračovali v rozširovaní svojho vplyvu jednostranným odstúpením od zmluvy o balistických raketách, považovanej za záruku rusko-amerického mieru, v roku 2002. Následne boli rozmiestnené rakety najprv v Poľsku a Rumunsku a neskôr boli postavené základne NATO vo väčšine východoeurópskych krajín. Bombardovanie Belehradu v roku 1998 bolo súčasťou tejto línie, ktorej skutočným účelom bolo poskytnúť Spojeným štátom oporu v juhovýchodnej Európe.

Putin už dlho hovorí, že Ukrajina je červená čiara

Už v roku 2007 na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii ruský prezident vyzval lídrov Spojených štátov a Európy, že v roku 1990 sľúbili, že NATO sa nebude rozširovať na východ. Je to záruka bezpečnosti Ruska. Európa medzitým čoraz užšie spolupracovala s Moskvou v čoraz väčšom počte oblastí, čo zjavne nebolo v záujme Washingtonu, kde dodnes pretrváva presvedčenie, že: "Spojené štáty sú jedinou svetovou superveľmocou, takže si môžete robiť, čo chcete," zdôraznil Jeffrey Sachs. Pripomenul, že na summite v Bukurešti v roku 2008 európski lídri presvedčili Američanov, že rozširovanie NATO k ruským hraniciam je zbytočné a nebezpečné.

Vojna sa nezačala v roku 2022

Ukrajina sa tiež pôvodne nechcela stať súčasťou západného federálneho systému, Ukrajinci podporovali neutralitu krajiny. Nie je náhoda, že za prezidenta bol zvolený Viktor Janukovyč, ktorý v roku 2013 vyhlásil neutralitu krajiny. To bolo, samozrejme, pre Washington neprijateľné, takže akcia CIA podnietila povstanie v Kyjeve a začiatkom roka 2014 bola zvrhnutá Janukovyčova vláda.

Podľa svetoznámeho profesora sa práve vtedy začala rusko-ukrajinská vojna, keďže vo východných oblastiach krajiny prebieha ozbrojený konflikt od roku 2014. Rusko anektovalo Krym, pretože si nemohlo dovoliť vybudovať na polostrove americké vojenské základne, čo ohrozuje stovky rokov ruskej prítomnosti v regióne.

Sachs pripomenul, že Joe Biden a Vladimir Putin sa naposledy stretli v roku 2021. V tom čase Rusko navrhlo bezpečnostnú dohodu, ale rokovania sa neuskutočnili. A krátko pred ruskou inváziou viceprezidentka Kamala Harrisová a ďalší americkí lídri otvorene hovorili o tom, že Ukrajina sa stane členom NATO.

"Na tomto pozadí nie je správne, že Rusko napadlo Ukrajinu bez provokácie" – uzavrel Jeffrey Sachs, ktorý v rozhovore tiež vyjadril svoj názor, prečo je jasné, že pandémia Covid-19 bola spôsobená výsledkom amerického experimentu s koronavírusom.

Rozhovor odporučil aj oscarový filmový režisér, producent a herec Oliver Stone na svojom X kanáli.

TAK TAKTO! Na Prezidentskom paláci dnes dúhová vlajka neviala!
Na Prezidentskom paláci dnes neviala dúhová vlajka. Petrovi Pellegrinimu to vyčíta kto? Pravá ruka Zuzany Čaputovej, Metod Špaček, ktorý pôsobil ako vedúci Kancelárie prezidenta, ako štatutár paláca, generálny tajomník a muž, ktorý niesol... Čítať ďalej
20 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik