O vojne sa nerozhodne doma, ale v Bruseli, obáva sa Hoffman
21 | 07 | 2024 I Gabriela Fedičová

Podľa Ivana Hoffmana budúcnosťou Európy nebude zelená ekonomika, o ktorej sa veľa hovorí, ale vojnová ekonomika. Podľa neho bruselské centrum nakoniec zapletie celú Európu do vojny s Ruskom. "Nepočítame s ľuďmi, ktorí chcú vojnu. Politici, ktorí sa dnes tvária, že nepošlú našich vojakov do vojny, zajtra povedia, že brániť útokom je vlastenecká povinnosť."

V článku zo 16. júla Politico uvádza, že niekoľko európskych krajín so záujmom sleduje švédsky model povinnej vojenskej brannej povinnosti. Stručne povedané, ročne sa preverí 100 000 tínedžerov, z ktorých štvrtina spĺňa fyzickú a duševnú kvalifikáciu pre vojenskú službu. Z nich tretina najschopnejších dostane povolanie, či sa im to páči alebo nie, píšu české Parlamentní listy.

Vo väčšine európskych krajín bola povinná vojenská služba pred nejakým časom zrušená a armády sa skladajú z profesionálov. Je to dobré, alebo skôr ekonomicky výhodné riešenie v čase mieru, keď vojaci nie sú potrební. Ale akonáhle politici urobia nepriateľov a podarí sa im vyprovokovať vojnu, ukazuje sa, že profesionálov je málo a ďaleko od lacných v zákopoch. Profesionál, ktorému teraz reálne hrozí strata života vo vojne, požaduje vysokú rizikovú prémiu za zmluvu, niektorí odborníci neobnovujú zmluvu s armádou kvôli riziku a potenciálni žiadatelia uprednostňujú bezpečnejšie civilné zamestnanie.

Ak chcú politici riešiť konflikty hrubou silou, potrebujú vojakov

A potrebujú ich veľa, pretože ich životnosť sa vďaka modernej vojenskej technológii výrazne skracuje. Na Ukrajine sa podľa niektorých odborníkov životnosť frontového pešiaka nepočíta v dňoch, ale v hodinách. Okrem delostreleckej paľby a bombardovania je to spôsobené všadeprítomnými dronmi, ktorých roje monitorujú bojisko a ničia všetko, čo sa pohybuje.

Staré príslovie, že sa vyzbrojujú pre minulé vojny, stále platí. V budúcnosti sa šance na prežitie na bojisku ešte znížia vďaka zapojeniu umelej inteligencie a autonómnych robotov zabijakov. Pokrok sa jednoducho nedá zastaviť. Aké vojny sú rovnaké a čo sa v budúcnosti nezmení, je potreba brániť vlastné územie pred postupujúcimi nepriateľskými vojakmi, alebo obsadiť územie nepriateľa svojimi vojakmi. V tomto dron nenahradí vojaka.

V Európe sa blíži povinná branná povinnosť do armády a povinná vojenská služba

Európa zároveň čelí prechodu nie na ekologické, ale na vojnové hospodárstvo. Hrozba, ktorú predstavuje po zuby ozbrojené Rusko, bude dôvodom na spoločnú obrannú politiku. O vojne sa nebude rozhodovať v jednotlivých krajinách EÚ, ale v strede. Toto je trend, ktorý skončí v spálenej krajine nikoho. Skutočnosť, že občania neodporujú politikov, je spôsobená tým, že si nevedia predstaviť vojnu. Ani vtedy, keď v susedstve už zomierajú tisíce vojakov a v televízii vidia ruiny miest, cez ktoré sa prevalil front.

Naivne veríme, že v našej krajine predsa žiadna vojna nebude, pretože sme si ju nevybrali. Nepočítame s vojnou, ale nestačí to na jej odvrátenie. Nepočítame s ľuďmi, ktorí chcú vojnu. Politici, ktorí sa dnes tvária, že nepošlú našich vojakov do vojny, zajtra povedia, že obrana útokom je vlasteneckou povinnosťou. Skúsenosti obetí minulých vojen sú neprenosné. Človek, ktorý prežil celý svoj život v mieri, pochopí, čo sa deje, až keď je zmrzačený granátom. Len včera bol odsúdený strach z vojny. Dnes sa boja tých, ktorí chcú mier. Zajtra sa stanú terčom útokov tí, ktorí nie sú ochotní zabíjať. Čas samozrejmého mieru sa rýchlo skracuje.

Blanárova výzva Lyenovej
"Rešpektujem rozhodnutie 401 europoslancov, ktorí hlasovali za Ursulu von der Leyen. Blahoželám jej k zvoleniu, ale zároveň vyzývam, aby venovala adekvátnu pozornosť strednej Európe" píše v krátkom statuse minister zahraničných vecí Slovenskej... Čítať ďalej
21 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik