My ľudia sme nepoučiteľní, ale na TOTO by sme mali myslieť...
21 | 07 | 2024 I Gabriela Fedičová

"Chýba nám pokora, svet je stále krehký, stačia malé chyby a systémy sa dokážu obratom zrútiť. Ani modernosť, totálna digitalizácia nie sú zárukou, že máme nad svetom, prírodou moc. Často práve naopak. Mali by sme na to myslieť, nie viesť medzi sebou zbytočné vojny," Citát Igor Daniš, komentátor denníka Pravda.

Názor Igora Daniša, komentátora denníka Pravda s názvom: Vitajte, v prekrásnom novom (digitálnom) svete!, zverejnený v denníku Pravda prinášame v plnom znení. 

Svet v piatok postihol azda najväčší počítačový výpadok v histórii. Nebol to žiadny hackerský útok, ale pochybenie kybernetickej bezpečnostnej spoločnosti CrowdStrike. Malá chyba pri aktualizácii softwaru – a je to! Slovenska sa výpadky dotkli len okrajovo. A čo je cudzie, to nás proste nezaujíma. Ale malo by.

Pretože podobné výpadky v čoraz väčšej závislosti na digitalizácii budú pribúdať. Dokonalejšie počítače dávajú rôznym zločineckým skupinám ako aj nepriateľským štátom väčšie možnosti na vyradenie akéhokoľvek sektoru z prevádzky – nemocnice, letiská, banky či elektrárne. V piatok boli naprieč svetom zasiahnuté banky, platobné systémy (bankomaty), zdravotnícke zariadenia a najmä letiská (niektoré odbavovacie systémy). Bolo zrušených päť tisíc letov. To spôsobilo ďalšie meškania a problémy pasažierom, ktorí dorazili do cieľa o pol dňa alebo o deň neskôr.

Pritom európske letiská praskajú vo švíkoch aj bez toho. Hoci ešte celkovo nepadli rekordy spred pandémie, kapacita vzdušného priestoru je naplnená, lietadlá i piloti sú maximálne vyťažení (plus bežné technické poruchy na lietadlách, ktoré treba na mieste opraviť), chýba často personál – aj dispečeri, čo nie je maličkosť – do toho štrajky či búrky a zrazu z rýchleho a jednoduchého presunu na dovolenku sa stáva skúška nervov. Namiesto oddychu trampoty.

My ľudia sme nepoučiteľní, všetko by sme chceli okamžite, naše radovánky neznesú odklad

Spoliehame sa, že výdobytky techniky nám dokážu zabezpečiť pohodlný život. Myslíme si, že svet – zvlášť prírodu – môžeme šponovať donekonečna. Toto leto nám ukazuje, že svet ide na doraz. Hoci máme veľa rečí o ochrane prírody, Green deale, elektromobiloch, nemáme žiadne zábrany lietať krížom krážom vysoko neekologickou leteckou dopravou len preto, aby sme sa vyvalili niekde pri vode. Pritom teplo je už všade.

Chýba nám pokora, svet je stále krehký, stačia malé chyby a systémy sa dokážu obratom zrútiť. Ani modernosť, totálna digitalizácia nie sú zárukou, že máme nad svetom, prírodou moc. Často práve naopak. Mali by sme na to myslieť, nie viesť medzi sebou zbytočné vojny.

Hrozná situácia! Študentka Janka bola zmierená so smrťou (FOTO)
Jeden júnový neskorý večer sa v aute za Rimavskou Sobotou viezla Janka Sihelská, študentka 2. ročníka urgentnej záchrannej starostlivosti. Auto viedol jej kamarát Dávid, vodič lučeneckej Rýchlej zdravotnej pomoci (RZP). Keď si sadali do auta ešte... Čítať ďalej
21 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik