Mobilizácia na Ukrajine naberá obrátky
21 | 07 | 2024 I Milan Laca

Tempo mobilizácie na Ukrajine v máji až júni sa v porovnaní s aprílom až marcom viac ako zdvojnásobilo.

Agentúra Reuters, s odvolaním sa na údaje poskytnuté ukrajinskou armádou informuje, že hoci počet mobilizovaných v súvislosti s vojnou nezverejnili, niektorí politickí a vojenskí predstavitelia povedali, že zmeny v legislatíve nasmerovali „mobilizačné úsilie správnym smerom“.

Pár stotisíc na front...

Šéf tlačovej služby Generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl Bogdan Senik to označil za „pozitívny trend“. Aj keď priemerný vek mobilizovaného vojaka zostal nezmenený a bol okolo 40 rokov.

Že by aj demobilizácia?

Tajomník parlamentného výboru pre národnú obranu Roman Kostenko predpovedal, že ak bude proces pokračovať súčasným tempom, do konca roka sa do Ozbrojených síl Ukrajiny podarí zmobilizovať 200-tisíc ľudí. Podľa neho  by to mohlo pripraviť pôdu na zváženie zákona o demobilizácii. „Po viac ako dvoch rokoch prakticky nepretržitej služby ho zúfalo potrebujú mnohí vyčerpaní vojaci“.

Bojovať už veľmi nechcú

Dôstojník s volacím znakom „Fantomas“ agentúre povedal, že muži sú menej dychtiví bojovať ako predtým. „Pokiaľ viem, väčšina sú ľudia, ktorí chcú získať nejaký druh oslobodenia“, povedal dôstojník.

Ukrajina stále drzo pýta, ale ropu nám pokojne uzavrie
Maďarský minister zahraničných vecí nečakane a ostro odsúdil Ukrajinu za bránenie tranzitu ropy z Ruska. Informáciu uverejnil web skspravy.sk s odvolaním sa na komentár Zdroj: Alexeja Majševa/Ria novosti Minister zahraničných vecí Maďarska... Čítať ďalej
20 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

V Amerike to vidia "pozitívne"

Mathieu Boulet, vojenský analytik z Washingtonského centra pre analýzu európskej politiky, sa domnieva, že odhad 200-tisíc ľudí je povzbudivý. Dôležitejšou úlohou však bude ich príprava a správne rozmiestnenie na fronte. Ukrajina potrebuje "inteligentne a efektívne investovať ľudský kapitál tam, kde je to potrebné".

Sú aj iné názory 

Takmer polovica Ukrajincov uviedla, že je čas na mierové rozhovory.  43,9 % povedalo, že nastal čas mierových rokovaní s Ruskou federáciou. Dôkazom toho sú údaje z prieskumu Centra Razumkov, citované v magazíne „Zerkalo Nedeli“. Čo sa týka vyjednávania, 35 % opýtaných nesúhlasí s tým, že na ne dozrel čas a 21,1 % nevedelo odpovedať.

Čo hovoria na Putinove návrhy?

Väčšina opýtaných je zároveň proti splneniu podmienok Vladimíra Putina na ukončenie vojny, teda stiahnutiu Ozbrojených síl Ukrajiny zo štyroch regiónov čiastočne obsadených Rusmi (82,8 % proti), ponechanie týchto regiónov Rusku (83,6 %), zrušenie protiruských sankcií (76,9 %) a neutrálny status Ukrajiny (58,5 %). 22 % by  však podporilo neutrálny štatút.  

Ako by mal vyzerať koniec?

Na otázku, za akých podmienok by sa vojna mala skončiť, 51,5 % odpovedalo, že za podmienok návratu k hraniciam z roku 1991, 25,8 % – na demarkačnej línii z februára 2022, 9,4 % – pozdĺž súčasnej frontovej línie. Pre ďalších 13,2 % bolo ťažké odpovedať.

NATO stratilo vzdušnú prevahu nad Ruskom
„Rusko by mohlo spochybniť historickú vzdušnú dominanciu NATO,“ informovali médiá v čase samitu s vysvetlením, že ide o zmenu oproti scenáru, ktorý sa objavil po studenej vojne, keď mal Západ jasnú výhodu. „Rusko by bol úplne iný súper. Má územie a... Čítať ďalej
20 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik