GÓL! Peniaze z plánu obnovy prídu, vysvetlil Peter Kmec
21 | 07 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Slovensko vysvetlilo Európskej komisii všetky sporné otázky v súvislosti so 4. platbou z plánu obnovy a peniaze by tak mali prísť na účet počas niekoľkých týždňov. V diskusnej relácii V politike televízie TA3 to povedal podpredseda vlády pre plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD). Opozičný poslanec Jozef Hajko (KDH) upozornil na problémy spojené s plnením míľnikov a cieľov pre žiadosť o 5. platbu, ktorú by malo Slovensko poslať v závere tohto roka.

"Čo je dôležité, v rámci štvrtej žiadosti o platbu v rámci plánu obnovy sme očistili všetky otvorené otázky v rámci Trestného zákona tak, aby štvrtá žiadosť o platbu vo výške 800 miliónov eur prišla v najbližších týždňoch," povedal Kmec. Dodal, že v komunikácii s Európskou komisiou zostalo asi 20 percent otázok sporných, tie sa však netýkajú plánu obnovy, ale právneho štátu. Kmec dodal, že na dobrej ceste je aj žiadosť o 5. platbu, kde sú problematické iba dve úlohy z 22 míľnikov a cieľov.

Hajko s takýmto hodnotením stavu plánu obnovy nesúhlasil

"Ja vôbec nie som taký optimista," povedal. O problémoch podľa neho hovorí aj posledná správa Národnej implementačnej a koordinačnej autority, podľa ktorej je viacero cieľov buď v omeškaní, alebo neboli v plánovanom termíne splnené. Kmec si je vedomý týchto zdržaní, no dáva ich za vinu zlému časovému harmonogramu. "Ale môžem ubezpečiť, že do konca tohto roka naplníme všetky míľniky a ciele, je ich 22, aby sme mohli podať žiadosť o platbu," dodal.

Politici diskutovali aj o plánovanej konsolidácii verejných financií. Podľa Kmeca opatrenia chystané Ministerstvom financií SR koaličné strany zatiaľ nevideli, no okrem už schválených zvyšovaní dane z tabaku a sladených nápojov sa podľa neho diskutuje aj o zrušení plošných dotácií na energie a nevylúčil ani možnosť zvýšenia dane z pridanej hodnoty. Hajko zdôraznil, že KDH je proti akémukoľvek zvyšovaniu daní a hnutie podľa neho netrpezlivo očakáva, s akými opatreniami vláda príde.

Diskutujúci sa dotkli tiež témy možnej zmeny ústavy, ktorú načrtol premiér Robert Fico (Smer-SD) v súvislosti so stavaním silnejšej hrádze proti liberálnym a progresivistickým ideológiám. Hajko upozornil na to, že nie sú známe detaily. Vníma to ako neúprimný krok. "Siaha možno na nejakých voličov, ktorí sympatizujú s KDH," podotkol. Nevie si podľa vlastných slov predstaviť, že by úpravu podporil spolu s koaličnými stranami. Vyčítal jej viaceré kroky a legislatívne zmeny.

Kmec nevidí v súčasnosti priestor na to, aby sa dané témy riešili. Nevidí v tom zmysel. Poukázal na to, že vládny kabinet sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazal neotvárať kultúrno-etické otázky. "Je ešte veľmi dlhá cesta, aby sa vôbec táto téma dostala na stôl," povedal. Diskutovalo sa aj o úprave volebného systému. Obaja rečníci sa zhodli na potrebe jeho zmeny. Kmec si nemyslí, že sa to stihne ešte v tomto volebnom období.

Dva pochody v jeden deň (VIDEO+FOTO)
V sobotu, 20. júla sa už tradične konali paralelne dve akcie. Jednou bol Dúhový Pride. Druhá niesla názov Hrdí na rodinu. Ku každej sa vyjadrili aj politici a osobnosti spoločenského života. Prečo nepodporuje Pride Romana Tabák a čo sa na ňom... Čítať ďalej
21 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik