Europoslanec Ondruš neplánuje na plenárkach iba sedieť! Predstavil prvé návrhy
22 | 07 | 2024 I Eka Balašková

Europoslanec Branislav Ondruš (Hlas-SD) už v kampani pred voľbami do EP hovoril o svojom úmysle venovať sa tomu, čo bolo jeho parketou dlhé roky aj na Slovensku – sociálna sféra. Po prvej plenárnej schôdzi informuje na Facebooku o prvých návrhoch v prospech pracujúcich ľudí.

Verejné zákazky len firmám, ktoré majú podpísanú kolektívnu zmluvu. Obmedziť reťazenie subdodávateľov, najmä v stavebníctve. Tieto iniciatívy budú medzi prvými, ktorým sa budem venovať v Európskom parlamente, pretože som sľúbil, že mojou prioritou bude zlepšenie pracovných podmienok zamestnancov vrátane ich platového ohodnotenia, avizuje Ondruš v statuse s tým, že počas plenárneho zasadnutia EP absolvoval stretnutia z parlamentného výboru pre zamestnanosť a sociálne veci, ale aj so zástupcami Európskej odborovej konfederácie (EOK).

O čom rokovali

„Rozprávali sme sa o budúcej spolupráci, pričom som im povedal, že chcem presadzovať to, čo zlepší život pracujúcim a ich rodinám. Priznám sa, že som sa medzi odborármi cítil ako doma, lebo s viacerými sa poznám už z minulosti, iní o mne počuli od ich slovenských kolegov,“ poznamenáva Ondruš.

Prvé pracovné stretnutie Ondruš avizuje už na september. Pri týchto stretnutiach nešlo len o akési zdvorilostné spoznávanie sa, ale hovorili o konkrétnych návrhoch, o ktorých komunikovali už pred voľbami.

Na stole sú dve predstavy

„Európsku legislatívu o verejnom obstarávaní chceme posilniť o ustanovenie, podľa ktorého budú verejní obstarávatelia musieť uprednostniť takého dodávateľa, ktorý má podpísanú podnikovú kolektívnu zmluvu s odbormi. Ja si ešte viem predstaviť, že alternatívou by mohlo byť, že podnik bude signatárom odvetvovej kolektívnej zmluvy, v ktorej však musia byť dojednania o výhodách nad rámec Zákonníka práce,“ priblížil Ondruš.  

„Za rovnako dôležitý považujem návrh, aby európska legislatíva obmedzila reťazenie subdodávateľov, minimálne v niektorých odvetviach, akým je napr. stavebníctvo. Nie je možné, aby zákazky získavali firmy, ktoré nemajú takmer žiadnych zamestnancov a v konečnom dôsledku všetko robili drobní živnostníci z donútenia, ktorí nesú na pleciach zodpovednosť, ale dostávajú chabú odmenu. A navyše denne žijú s rizikom, že im ich "zákazník", subdodávateľ bohvie koľkí v poradí, nič nezaplatí,“ upozorňuje politik na druhú tému.

Michal Kaliňák: Ľudia by radi volili poslanca z ich regiónu (VIDEO)
Zmena volebného systému z jednoobvodového na viac obvodov sa v diskusiách politikov objavuje priam so železnou pravidelnosťou. Napriek tomu stále volíme podľa rovnakého systému ako v čase, keď zákon nastavovali Vladimír Mečiar a jeho HZDS. Aj v... Čítať ďalej
21 | 07 | 2024 | Eka Balašková

Neprišiel len sedieť na plenárkach

„Presne takéto návrhy sú dôvodom, prečo som do Európskeho parlamentu kandidoval. Na európskej úrovni je toho veľa, čo sa dotýka nášho každodenného života. Nechcem tu žiť ako v sklenenom zámku, ale robiť niečo, čo reálne pomôže bežným ľuďom na Slovensku, aby sa im pracovalo a žilo lepšie,“ uzatvára Branislav Ondruš.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik