Chystá sa snáď obrat vo vojne? Zelenskyj hovorí o rokovaniach
22 | 07 | 2024 I Milan Laca

Zelenskyj pripustil možnosť rokovaní s Putinom.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas rozhovoru pre BBC pripustil, že Kyjev môže rokovať s ruským lídrom Vladimirom Putinom a to aj napriek súčasnému prezidentovmu dekrétu, ktorý takéto rokovania zakazuje.

Má nový plán

Podľa neho to bude možné, ak sa na druhom „svetovom summite“ pripraví plán na riešenie situácie a Rusko vyjadrí pripravenosť rokovať o tomto pláne s Ukrajinou a jej partnermi.

Putin nie je dôležitý

"A či to bude Putin, alebo či to nebude Putin - aký je v tom rozdiel", povedal Zelenskyj. Poznamenal tiež, že ak existuje túžba ukončiť konflikt a ak sa svet zjednotí okolo Ukrajiny, potom Kyjev bude hovoriť s tým, „ktorý v Rusku o všetkom rozhoduje“.

Obrat? Pán "prezident" Trump!
Zelenskyj nazval Trumpa prezidentom. Zelenskyj ho vo svojej správe o telefonickom rozhovore s Trumpom nazval prezidentom. Dohodli sa "S prezidentom Trumpom sme sa dohodli, že počas osobného stretnutia preberieme presne to, aké kroky môžu urobiť... Čítať ďalej
21 | 07 | 2024 | Milan Laca

Bude konferencia?

15. júla Volodymyr Zelenskyj povedal, že ruskí predstavitelia by sa mali zúčastniť na druhej konferencii o urovnaní na Ukrajine. Ruské ministerstvo zahraničia zároveň vysvetlilo, že podmienky účasti na tomto podujatí nie sú pre Moskvu prijateľné, keďže ide o ultimátny pokus presadiť „Zelenského plán“ bez zohľadnenia ruských záujmov.

Už nie je prezident!

Vladimir Putin poukázal na to, že Zelenského legitimita sa skončila, takže je dôležité pochopiť, „koho potrebujete a s kým sa môžete stretnúť, aby ste podpísali právne záväzné dokumenty“. Tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov neskôr povedal, že rokovania s Ukrajinou sú možné, ale ich výsledok musia schváliť legitímne ukrajinské orgány.

Putinove podmienky

Putin 14. júna na stretnutí s vedením ministerstva zahraničia pomenoval  podmienky na riešenie situácie na Ukrajine. Medzi nimi je stiahnutie ukrajinských ozbrojených síl z Donbasu a Novorossie a odmietnutie Kyjeva vstúpiť do NATO. Okrem toho Rusko považuje za potrebné zrušiť všetky západné sankcie voči nemu a vyhlásiť pre Ukrajinu nezúčastnený a bezjadrový štatút. Putin naznačil, že ak Ukrajina a Západ odmietnu tieto podmienky, potom sa môžu v budúcnosti zmeniť. Kyjev odmietol ruský mierový plán.

Medvedev o NATO: Blíži sa bod zlomu. Stačí jeden krok a vyhlásite vojnu Rusku
Ruský exprezident Dmitrij Medvedev svojimi názormi opäť spôsobil rozruch. Podľa neho Ukrajina nemá právo na existenciu a NATO označil za agresora, ktorého správanie určí, či planéta prežije deštruktívny konflikt. Povedal tiež, čo si myslí, že... Čítať ďalej
21 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik