Václav Klaus: Európsky parlament nie je parlamentom
20 | 07 | 2024 I Ivan Brožík

"Pôvodne som si myslel, že nastáva uhorková sezóna, v ktorej budú kľúčovou udalosťou vysoké teploty a letná atmosféra. Myslel som preto, že budem tento týždeň písať napr. o tom, že pred 1960 rokmi vypukol v Ríme ničivý požiar, alebo že budem písať o tom, že sa tento týždeň dožíva sedemdesiatich rokov Angela Merkelová, ktorá – hoci dlhé roky najväčšia politička Európy či sveta – fakticky zmizla zo sveta." Píše v úvode komentára bývalý prezident Václav Klaus

Na stránke institutvk.cz sa však Váslav Klaus venuje predovšetým dianiu v Bruseli. Túto časť komentára vyberáme kompaktnú.

_________________________________

"Tento týždeň sa v Bruseli a Štrasburgu dejú ďalšie neuveriteľné veci. Že Európsky parlament nie je parlamentom, hovoria všetci premýšľajúci ľudia už dlho. Ja to povedal a napísal tisíckrát. Ale že dôjde k takému nerešpektu k výsledku volieb, ku akému teraz dochádza pri obsadzovaní najvyšších postov v EÚ, to som nečakal. Že sa dávno pred voľbami hovorilo o štyroch menách budúcich najvyšších funkcionárov EÚ (Nemka, Portugalec, Malťanka a Estónka) sa mi zdalo úplne škandalózne. Že sa tieto mená ukazujú ako reálne, je ešte horšie. Je to potvrdením toho, že Európska únia na svoje fungovanie žiadne voľby nepotrebuje. Vládnu neodstrániteľné európske elity a európska byrokracia, nech sa vo voľbách stane čokoľvek.

Že sa predsedníčkou Európskej komisie stane totálne neobľúbená a zdiskreditovaná Ursula von der Leyenová je škandálne. Je to výsledkom júnových volieb? Že sa predsedom Európskej rady má stať fakticky neznámy Portugalec, mimochodom z krajiny, ktorá sa nachádza – rovnako ako Malta a Estónsko – na okraji Európy, a ktorá už raz svojho mimoriadne neúspešného zástupcu vo vedení EÚ mala (Jose Barrosa)? Je výrazom skutočnej európskej demokracie, že ďalšie dve vrcholné funkcie – predsedníctvo parlamentu a vedenie európskej diplomacie (čiže post ministra zahraničných vecí EÚ) – budú mať dve ženy z najmenších európskych krajín Estónska a Malty?

To, že Francúzsko, ktoré má takmer 70 miliónov obyvateľov, žiadnu funkciu vo vedení EÚ nemá, zatiaľ čo Estónsko s jedným miliónom a Malta s pol miliónom obyvateľov, majú dva zo štyroch týchto vysokých postov, nie je výrazom demokracie či uznávania malých krajín. O demokraciu naozaj nejde. (Nemalo by však byť zabudnuté, že Estónsko je najvýchodnejšou krajinou EÚ na hraniciach s Ruskom a že je pani Kallasová extrémnou zástankyňou „vojnovej“ politiky.)

A teraz hľadajme optimizmus a nádej. Ja ich naozaj ťažko nenachádzam. Je možné sa stiahnuť do seba a žiť si svoje úplne privátne životy, ale to by muselo znamenať, že sa nám nový európsky svet do týchto privátnych životov nebude pliesť. Opak je pravdou. Pletie sa, už takmer toľko ako za komunizmu."

________________________________________

Hlas ľudu: NEHORÁZNE!!! Za smrť advokáta Krivočenka môže Fico!
Nie, Kolíková nie je žiadna vrahyňa! Smrť advokáta Krivočenka má na svedomí Róbert Fico. Aspoň to vyplýva z jej obhajoby. Keď ju človek počúva, ako zmyslov zbavená reve v parlamente, chytá ho des a hrôza. To už nie je len uzlík nervov. Ona zrejme... Čítať ďalej
19 | 07 | 2024 | Mária Škultétyová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik