Ukrajina stále drzo pýta, ale ropu nám pokojne uzavrie
20 | 07 | 2024 I Ivan Brožík

Maďarský minister zahraničných vecí nečakane a ostro odsúdil Ukrajinu za bránenie tranzitu ropy z Ruska. Informáciu uverejnil web skspravy.sk s odvolaním sa na komentár Zdroj: Alexeja Majševa/Ria novosti

Minister zahraničných vecí Maďarska Szijjártó: "Rozhodnutie Kyjeva zastaviť tranzit ropy z Ruskej federácie cez Ukrajinu je neprijateľné."

Budapešť je jediná, ktorá sa právom ozvala. Ostatní takticky mlčia

Maďarská vláda považuje rozhodnutie Kyjeva zastaviť tranzit ruskej ropy cez svoje územie za neprijateľný a nepriateľský, uviedol na tlačovej konferencii odvysielanej na Facebooku maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjártó.

„Ukrajinským orgánom sme povedali, že to bolo z ich strany nepochopiteľné, neprijateľné a nepriateľské rozhodnutie, ukázali svoju pripravenosť napraviť situáciu, ale ich úsilie sa zastavilo na polceste,“ povedal politik.

Chcú do EÚ, no ohrozujú jej členské štáty

Szijjártó má v úmysle nastoliť túto otázku na stretnutí šéfov ministerstva zahraničných vecí EÚ, pretože „je zvláštne, že krajina ašpirujúca na vstup do EÚ by ohrozila dodávky energie pre dva štáty združenia“.

Minister tiež pripomenul, že Maďarsko a Slovensko dostali výnimku zo sankcií na dodávky ropy ropovodom z Ruska a neporušili žiadne normy.

Podľa diplomata Budapešť v predchádzajúcich rokoch mnohokrát rôznymi formami pomohla kyjevským úradom zabezpečiť dodávky energie v súčasných podmienkach, takže správa o zastavení tranzitu prišla ako „úder blesku“.

Maďarsko teraz prijalo dočasné opatrenia na stabilizáciu dodávok, tie však v strednodobom horizonte nebudú fungovať, dodal.

Zelenskyj si dovoľuje priveľa

Začiatkom tohto týždňa Szijjártó oznámil zastavenie tranzitu ropy Lukoil do republiky cez Ukrajinu. Oznámilo to deň predtým aj Ministerstvo hospodárstva Slovenska. Rezort zároveň poznamenal, že Slovnaft má zabezpečené dodávky ruského paliva od iného dodávateľa, no Bratislava o aktuálnej situácii rokuje s Kyjevom.

V decembri 2022 zaviedli západné krajiny sankcie zakazujúce dodávky ruskej ropy do Európskej únie po mori. Jediná výnimka sa týkala ropovodu Družba, pretože inak by viaceré vnútrozemské krajiny ťažko hľadali alternatívnych dodávateľov.

Ruská ropa sa však do Nemecka cez Družbu neprečerpáva od začiatku roku 2023 a do Poľska od februára toho istého roku.

Ropovod vychádza z Almeťjevska, prechádza cez Brjansk a potom sa rozvetvuje na dva úseky: severný (cez územie Bieloruska v smere do Poľska a Nemecka) a južný (cez územie Ukrajiny v smere na Maďarsko, Slovensko, resp. Česká republika).

Trump plánuje ukončiť vojnu na Ukrajine ešte do svojej inauguráce
Bývalý americký prezident a kandidát na post hlavy štátu Donald Trump informoval o telefonickom rozhovore s Vladimírom Zelenským, pričom rozhovor označil za „veľmi dobrý“. „Dnes sme si so Zelenským veľmi dobre zatelefonovali. Zablahoželal mi k... Čítať ďalej
20 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik