Trump telefonoval so Zelenským. Chcú sa stretnúť osobne
20 | 07 | 2024 I Gabriela Fedičová

Deň po oficiálnom prijatí republikánskej nominácie na prezidenta Donald Trump v piatok (19.7) telefonicky hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Trump zhrnul telefonát ako "veľmi dobrý" a povedal, že Zelenskyj bol údajne ústretový. Zelenskyj a Trump sa počas telefonátu dohodli na osobnom stretnutí.

"Dnes sme mali veľmi dobrý telefonát s ukrajinským prezidentom Zelenským," uviedol republikánsky kandidát na prezidenta Spojených štátov amerických Donald Trump v príspevku na sociálnej sieti Truth Social.

Trump spomenul, že Zelenskyj mu zablahoželal k úspešnému Republikánskemu národnému zhromaždeniu a jeho nominácii ako kandidáta na prezidenta Spojených štátov. Zelenskyj tiež odsúdil pokus o atentát, ku ktorému došlo pred týždňom, a zdôraznil jednotu amerického ľudu.

"Oceňujem, že mi prezident Zelenskyj prišiel na pomoc, pretože ja, ako váš budúci prezident Spojených štátov, prinesiem svetu mier a ukončím vojnu, ktorá stála toľko životov a zničila nespočetné množstvo nevinných rodín," napísal Trump a vyjadril presvedčenie, že Rusko v budúcnosti dosiahne dohodu s Ukrajinou. "Obe strany sa budú môcť spojiť a rokovať o dohode, ktorá ukončí násilie a pripraví cestu vpred k prosperite."

Ukrajinský prezident o telefonáte informoval aj prostredníctvom sociálnych sietí. "Hovoril som s Donaldom Trumpom, aby som mu zablahoželal k republikánskej nominácii a odsúdil šokujúci pokus o atentát v Pensylvánii. Zaželal som mu silu a absolútnu bezpečnosť do budúcnosti," napísal Volodymyr Zelenskyj na platforme X. "Upozornil som na základnú podporu Ameriky pre ochranu slobody a nezávislosti nášho národa."

"Ukrajina bude vždy vďačná Spojeným štátom za to, že nám pomohli posilniť našu schopnosť odolávať ruskému teroru. Ruské útoky na naše mestá a dediny pokračujú každý deň," zdôraznil ukrajinský prezident.

V telefonáte sa Zelenskyj a Trump dohodli aj na osobnom stretnutí, ktoré by malo diskutovať o budúcich krokoch smerom k mieru. "Prezident Trump a ja sme sa dohodli, že na osobnom stretnutí prediskutujeme, aké kroky môžu urobiť mier spravodlivým a skutočne trvalým," oznámil Zelenskyj nadchádzajúce stretnutie.

I spoke with @realDonaldTrump to congratulate him on the Republican nomination and condemn the shocking assassination attempt in Pennsylvania. I wished him strength and absolute safety in the future.

I noted the vital bipartisan and bicameral American support for protecting our…

— Volodymyr Zelenskyy / ????????? ?????????? (@ZelenskyyUa) July 19, 2024

V pondelok na tlačovej konferencii v Kyjeve Zelenskyj potvrdil, že Ukrajina je pripravená rokovať s americkým prezidentom, či už to bude Joe Biden alebo Donald Trump po novembrových voľbách. "Ak sa pán Donald Trump stane prezidentom, budeme s ním spolupracovať. Nebojím sa toho," citoval Politico ukrajinského prezidenta.

Zelenskyj vyjadril presvedčenie, že "väčšina v Republikánskej strane podporuje aj Ukrajinu a ukrajinský ľud". Naďalej sa však obáva, že politické turbulencie vo Washingtone by mohli negatívne ovplyvniť pomoc Ukrajine. "Dôvera sa k nám vracia, pretože zbrane začali prichádzať. Dodávky sa však musia urýchliť. Naši vojaci sa musia naučiť používať zbrane. A sú vyškolení v zahraničí. A to všetko si vyžaduje čas," dodal Zelenskyj.

Opozícii ako pracovné metóda zostala už iba tvorba hoaxov a dezinformácií
Slovenská národná strana vydala stanovisko k najnovšej vlne hoaxov, dezinformácií a konšpirácií, ktoré by mohli zasiahnúť živnostníkov. __________________________________ "Slovenská národná strana nedovolí zrušenie paušálnych výdavkov pre... Čítať ďalej
20 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik