Roth Neveďalová: Buď máte správny názor, alebo si ani neškrtnete
22 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Opätovne zvolená europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (Smer-SSD) hovorí, že prvé plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu v Štrasburgu bola „čiernobiela schôdza“. Buď máte väčšinový názor alebo si ani neškrtnete. Buď ste dobrý alebo zlý. Buď podporujete všetko alebo nič. Iné sa nepripúšťa. Prvá schôdza novozvoleného europarlamentu ukázala, že EÚ je výrazne rozdelená a bude sa to zhoršovať, avizuje Roth Neveďalová vo svojom štvrtkovom (18. júla) statuse na Facebooku.

Neveďalová už v prvý deň zasadnutia EP kritizovala témy, ktoré prerokovával. Počas druhého dňa jej z Leyenovej prístupu bolo jasné, že má predsedníctvo "vo vrecku" aj napriek tomu, čo všetko ju sprevádzalo počas minulého volebného obdobia. Smer ju nevolil a utvrdil ich v tom súd, ktorý rozhodol len deň pred voľbou. 

Sklamaná už v prvý deň

Roth Neveďalová už počas prvého dňa skonštatovala, že občan od EP neočakáva Ukrajinu ako prioritu, ale riešenie vnútorných problémov Európskej únie.  Mrzí ju tiež, že sa EÚ nevenuje ďalšiemu veľmi nepríjemnému konfliktu v Gaze, či problémom, ktoré trápia Európanov. Hlavnou témou EÚ by však stále mala byť potreba mieru.

Výplach žalúdkov v EP! Za TOTO kritizuje Katarína Roth Neveďalová (VIDEO)
Vo svojom vystúpení na 1. plenárnej schôdzi EP Katarína Roth Neveďalová (Smer-SSD) kritizuje za večné omieľanie Ukrajiny, ako prioritnej témy. Upozorňuje, že na prvej schôdzi by skôr očakávala diskusiu o sociálnych istotách, potrebách občanov, o... Čítať ďalej
18 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vedela, že to má v suchu

„Politické dohody vyniesli opäť do čele eurokomisie “obľúbenú” Ursulu von den Leyen. Tá dnes predviedla úplne suchý prejav bez štipky snahy. Akoby to už mala v suchu. Sľúbila to, na čom sa dohodla s niektorými frakciami, pochválila svoje úspechy a navymýšľala ďalšie sľuby ako obranný štít únie, či nový program pre inovácie. Ten štít je podľa mňa veľký nezmysel a taký program už máme - volá sa Horizon. Snažila sa spomenúť všetky dôležité slová, aby sa v ňom každý z poslancov našiel. Zabudla však na občanov. Zo sociálnej politiky zostal len sľub o komisárovi pre bývanie a viac peňazí do programu Erasmus. Hlavne však hovorila tak dlho, že nezostal čas na spontánne vystúpenia europoslancov, tak sa k slovu dostali ken niektorí,“ napísala Roth Neveďalová ešte vo štvrtok popoludní.

Rozhodnutie súdu ich v hlasovaní utvrdili

„My sme mali v hlasovaní jasno už dávno. A keby sme aj nemali, včerajšie rozhodnutie súdu, ktorý uznal, že nákupy vakcín sú problémové nás iba utvrdili v presvedčení, že sa tu niektorí snažia deliť ľudí na tých, ktorí môžu mať pravdu a tých, ktorí ju majú vždy. Tieň podozrenia z korupcie nezmizol, ale väčšine kolegov to nevadilo a 401 z nich dalo pani Uršule svoj hlas,“nechápe Roth Neveďalová. Tá však upozorňuje, že pred europoslancami je celé päťročné obdobie, počas ktorého mienia upozorňovať na nedostatky a navrhovať zmeny.

„Aby EÚ opäť patrila všetkým, nielen vyvoleným,“uzatvorila europoslankyňa

Rozhodnutie súdu

„Komisia neumožnila verejnosti dostatočne široký prístup k zmluvám o kúpe vakcín na COVID-19.  Komisia nepreukázala, že širší prístup k týmto doložkám by skutočne ohrozil obchodné záujmy týchto podnikov,“ dodal súd s tým, že Leyenová odmietla aj argumenty exekutívy EÚ týkajúce sa ochrany súkromia.

Súd v Luxemburgu rozhodol o von der Leyenovej SMS komunikácii
Druhý najvyšší európsky súd v stredu, 17. júla kritizoval Európsku komisiu za nedostatočnú transparentnosť zmlúv o očkovaní proti ochoreniu COVID-19 z roku 2020. Stalo sa tak deň pred kľúčovým hlasovaním o tom, či Ursula von der Leyenová obháji... Čítať ďalej
18 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik