NATO stratilo vzdušnú prevahu nad Ruskom
20 | 07 | 2024 I Ivan Brožík

„Rusko by mohlo spochybniť historickú vzdušnú dominanciu NATO,“ informovali médiá v čase samitu s vysvetlením, že ide o zmenu oproti scenáru, ktorý sa objavil po studenej vojne, keď mal Západ jasnú výhodu. „Rusko by bol úplne iný súper. Má územie a priemysel na vybudovanie a postavenie masívnej a sofistikovanej protivzdušnej obrany, ktorú môže protivník zničiť.”

„USA a ich spojenci, dokonca aj s flotilami stíhačiek piatej generácie stealth, by pravdepodobne len ťažko našli rovnakú úroveň vzdušnej dominancie, akú mali väčšinou od konca druhej svetovej vojny,“ píše sa v New Yorku Times.

Podľa odborníkov, ktorých portál cituje, západné letectvo nikdy nemalo skúsenosti s bojom proti systémom protivzdušnej obrany na podobnej úrovni, ako má ruské. Ruská armáda počas konfliktu na Ukrajine dokázala, že dokáže pre nepriateľa zriadiť mimoriadne ťažké oblasti protivzdušnej obrany pomocou výkonných radarov, systémov elektronického boja a rakiet.

S tým NATO akosi nerátalo

“Rusi by sa mohli pokúsiť o prekvapivý a pôsobivý úvodný útok,” varoval článok. “Napríklad, Rusi by sa mohli zamerať na zraniteľné miesta, ako sú satelity, aby sa pokúsili narušiť vesmírnu komunikáciu a navigáciu, na ktorej závisí vzdušné sily NATO.”

Obavy, že Rusko by mohlo získať vzdušnú prevahu nad NATO, najmä nad 30 európskymi členmi bloku, sa stali vážnejšími úvahami po tom, čo ruské sily metodicky zlikvidovali ukrajinské letectvo. Rusko tak pôsobivo rozložilo ukrajinské letectvo, že kyjevský režim zúfalo hľadá stíhačky F-16 od západných spojencov, aby doplnil svoju flotilu, aj keď odborníci tvrdia, že lietadlo je už zastarané a je nepravdepodobné, že by konflikt prežilo.

F-16 nie je žiadna spása

Akonáhle Ukrajinci narazia na vzdušný priestor kontrolovaný Ruskom, hodnota F-16 by sa výrazne znížila, rovnako ako pravdepodobnosť prežitia - napísal Harrison Kass pre National Interest. “V konflikte s veľmocou, napríklad Čínou, by F-16 zostali na vedľajšej koľaji.”

Toto je výrečné odhalenie vzhľadom na to, že USA stále používajú viac ako 900 F-16, členské štáty NATO vrátane Turecka, Grécka, Poľska a Rumunska používajú stovky ďalších, ako aj spojenci USA, ktorí nie sú členmi NATO, Izrael, Taiwan a Južná Kórea. V skutočnosti by sa F-16 stalo proti Rusku takmer zbytočným vzhľadom na to, že armáda východoeurópskej krajiny je podľa PowerIndexu z roku 2024 na druhom mieste nad Čínou.

Kass varuje Kyjev, že dobrý výkon stíhačiek F-16 v Iraku a Afganistane nehovorí nič o ich schopnostiach proti ruskej protivzdušnej obrane.

No, o niečo to predĺžia

Po zdôraznení, že „éra bojových sokolov F-16 sa rýchlo chýli ku koncu“, Kass dospel k záveru, že stíhačka vyrobená v USA „neponúkne zázračnú guľku pre Zelenského“ a iba „získa trochu viac času“.

Ruský prezident Vladimir Putin  varoval, že lietadlá F-16 dodané do Kyjeva budú zničené rovnako ako iná západná vojenská technika. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov  zároveň varoval, že ich vystúpenie na Ukrajine na fronte nič nezmení a budú zničené rovnako ako iné druhy zbraní.

Keď nie je záujem o mierovú dohodu, budú padať lietadlá

Napriek tomu sa v roku 2023 viaceré štáty NATO dohodli na dodaní bojových lietadiel ukrajinským ozbrojeným silám a spustili výcvikové programy pre ukrajinských pilotov. 10. júla americký minister zahraničných vecí Antony Blinken povedal, že USA a ich spojenci „posielajú“ sľúbené stíhačky F-16 na Ukrajinu.

Keďže Európa a USA nemajú záujem o životaschopnú, pragmatickú a trvalú mierovú dohodu na Ukrajine, ktorá by uznala ruské záujmy v regióne a stanovila trvalé riešenie, aktívne predlžujú boje napriek nielen humanitárnym dôsledkom, ale dokonca aj oslabeniu ich vlastnú armádu.

Zatiaľ čo členovia NATO sú rozptýlení výcvikom ukrajinských pilotov na používanie bojových lietadiel, ktoré sú v akomkoľvek boji s veľmocou prakticky zastarané, Rusko, ako uznal Business Insider, úspešne spochybnilo vzdušnú dominanciu, ktorú NATO vo veľkej miere využívalo od začiatku studenej vojny. zavedenie bojových lietadiel piatej generácie.

Ahmed Adel

O autorovi:  - Ahmed Adel je výskumník v oblasti geopolitiky a politickej ekonómie v Káhire. Je pravidelným prispievateľom do Global Research.

Americká šaškáreň? No dobre, ale prečo v Bratislave?
"Za toto by si mal minister zahraničia okamžite predvolať amerického veľvyslanca a žiadať od neho vysvetlenie." Píše pohoršene na sociálnej sieti europoslanec Milan Uhrík. Americká ambasáda obohnaná ostnatným plotom v strede Bratislavy sa rozhodla... Čítať ďalej
20 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik