Klimatizácia: Dobrý sluha, ale môže aj škodiť
23 | 07 | 2024 I Eka Balašková

Už dva týždne sa teploty v našich zemepisných šírkach šplhajú vysoko cez 30°C. S prehriatim bojujeme každý inak – jedným musí stačiť občas „prebehnúť“ cez sprchu, iní volia klimatizáciu na vysoké obrátky.  Topky pripomínajú, že aj jej používanie nesie isté riziká, keďže príliš veľké rozdiely nie sú zdravé.

Klimatizácia je veľmi príjemná, no rozhodne si ju nesmerujme priamo na tvár, či na telo, ale do priestoru. Čo môže spôsobiť prehnané používanie klimatizácie a čo môže spôsobiť veľmi veľký rozdiel? Poznáme aj ideálny rozdiel, ktorý by nám nemusel uškodiť, aj tak je však veľmi dôležité plánovať si aktivity tak, aby sme tie najväčšie teplá prečkali doma, v kľude a tieni. Dôležité je aj prijímanie tekutín.

Výhody klimatizácie

„Aby vám klimatizácia neškodila je potrebné používať ju efektívne. Klimatizáciu je potrebné nastaviť tak, aby rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím nebol vyšší ako 5 maximálne 7 stupňov Celzia. Tiež je potrebné nasmerovať prúd vzduchu do priestoru a nie priamo na tvár a chrbát,"upozorňujú hygienici z Úradu verejného zdravotníctva. K najčastejším rizikám používania klimatizácie patria bolesti hlavy, hrdla, dokonca prechladnutie. Príliš nízka teplota je možno osviežujúca, no prechod do vonkajšieho horúceho prostredia je pre organizmus veľkým teplotným šokom.

Pochod Hrdí na rodinu zdôrazní význam manželstva
Pochod Hrdí na rodinu aj tento rok poukáže na význam manželstva a rodiny. Aktuálny 12. ročník sa zameriava na tému Manželstvo chráni deti. Začne sa o 15.00 h na Jakubovom námestí v Bratislave. Účastníci sa odtiaľ v červených tričkách presunú cez... Čítať ďalej
20 | 07 | 2024 | Ivan Brožík TASR

Ďalšie riziká

„Chladný cirkulujúci vzduch môže vyvolávať dýchacie problémy, spôsobiť nachladnutie, angínové bolesti v krku, pocit upchatého nosa, bolesti dutín, hlavy, chrbtice, kĺbov, alebo vyvolať astmatický záchvat. Pri nesprávnom nasmerovaní chladného prúdu vzduchu do tváre dochádza k vysušovaniu kože, očí, zápalom očí, uší, prínosových dutín, aj k bolestiam zubov a trojklaného nervu," dodali hygienici.

Problémom je aj opak

Opačný prechod, teda z veľkej horúčavy do priveľmi vychladených priestorov nie je pre telo o nič príjemnejší. Ak je v obchode len niečo nad 20 stupňov a vonku 37, ide o viac, ako 15 stupňový rozdiel, čo hrozí aj kolapsom.

„Určite to je zaťažujúce, v našich zemepisných šírkach nie sme zvyknutí ani na takéto vysoké teploty. Najhoršie to zvládajú najmä starší ľudia, pacienti s chronickými problémami srdcovo-cievneho, dýchacieho systému, ale aj malé deti, kojenci. Myslieť treba aj na ľudí, ktorí musia pracovať vonku, prípadne v neklimatizovaných priestoroch. Ak prídeme z vonkajška, kde je 36 stupňov, do interiéru, kde je 21 stupňov, organizmus sa snaží udržať stálu telesnú teplotu, a keď prejde do takéhoto chladného priestoru, musí na to zareagovať. A to tým, že stiahne cievy a zvýši sa tlak, čo je určite záťaž pre celý srdcovo-cievny systém. Ale rovnako aj pre dýchací systém a obranyschopnosť či imunitu," vysvetľuje Ján Postulka, primár z Oddelenia neinvazívnej kardiológie Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH).

Budeme si musieť zvykať

Nie všade sa dá klíma a jej teplota nastaviť ideálne. Maximálny rozdiel medzi vonkajšou teplotou a teplotou s kliatizáciou by nemal presiahnuť 5-7 stupňov.

„Ideálne je, aby sme si pri nasadaní do auta nenastavili klimatizáciu hneď na 18 stupňov, ale trošku viac, potom postupne znižovali tú teplotu a na záver jazdy, naopak, tú teplotu zvyšovali, aby sa organizmus aklimatizoval a adaptoval. Z môjho pohľadu nie je vhodné v týchto teplách nastaviť klímu pod 25 stupňov. Ak vchádzame do obchodu, kde je riziko, že teplotný rozdiel je vysoký, je ideálne mať so sebou niečo ľahké na prehodenie, napríklad sveter a podobne," konštatoval lekár.

Čo tak začať hovoriť o progresívnom terorizme
Roky sme počúvali, že nenávisť a agresivita majú korene v alternatívnom prostredí. V "dezolé scéne"... Píše na sociálnej sieti komentátor Dag Daniš. "Nakoniec sa ukazuje, že problém je širší. Nebezpečných fanatikov produkuje aj druhá strana. Tá... Čítať ďalej
20 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Pite, pite, pite

Podľa neho by sme mali sledovať predpoveď počasia a prispôsobili sa teplotám. Šport, aktivity v záhrade, dnes dokonca už aj nakupovanie si vieme presunúť na podvečerné, prípadne ranné hodiny, kedy nie je tak horúco. Veľmi dôležité je v týchto horúcich dňoch dopĺňať tekutiny. Potením sa z nášho tela stráca nie len voda, ale aj minerály, preto je nevyhnutné ich dopĺňať, popri obyčajnej vode aj minerálnymi vodami.

Pozor pri chronických ochoreniach

„Tí, ktorí majú nastavenú liečbu kvôli vysokému tlaku, by si nemali svojvoľne meniť dávkovanie liekov, ale je pravda, že počas teplých letných dní je krvný tlak prirodzene nižší, ako v chladnejšom období. Ideálne je doma merať tlak a pri nevyhovujúcich hodnotách sa poradiť s lekárom o prípadnej úprave dávkovania," uzavrel.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik