Kéry: PS je za pokračovanie konfliktu na Ukrajine (VIDEO)
20 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Poslanec NR SR Marián Kéry (Smer-SSD) sa v Téme dňa stretol s Tomášom Valáškom (PS). Ten síce hovorí, že za mier je každý, teda aj oni, no keď ho Kéry počúva dlhšie, žasne. Pokračovanie dodávok zbraní, vojenská podpora Ukrajiny, či zosmiešňovanie Orbánových mierových pokusov či podpora vstupu Ukrajiny do euroatlantických štruktúr o tom veľmi nesvedčia. Aj o tom spolu hovorili vo videu, ktoré Kéry zverejnil na sociálnej sieti.

Okrajovo sa v úvode Kéry dotkol aj znovuzvolenie Leyenovej do vedenia EK. Kéry je však sklamaný z ďalšej podpory Ukrajine a zo záverov samitu NATO, ktorý hovorí o budúcom členstve Ukrajiny. Kéry upozornil, že kým bude vládnuť Smer, takýto návrh cez NR SR neprejde. Rozumie tomu, že Putin je v súčasnosti „na koni“ a žiada viac, no je to preto, aby pri rokovaniach mal z čoho ustúpiť. Kéry je však v každom prípade za mierové rokovania, aby prestali umierať aj civilisti.

Prečo von der Leyenová

Kéry však nerozumie ani tomu, čo PS „nútilo“ zahlasovať za von der Leyenovú do predsedníckeho kresla.  Pripomenul jej škandál s nákupom vakcín od Pfizeru a aj významný európsky súd potvrdil, že nákup vakcín nebol v poriadku.

„Napriek tomu tvrdošijne trváte na tom, aby ona zastávala takúto dôležitú pozíciu,“ nerozumie Kéry.

Čo tak začať hovoriť o progresívnom terorizme
Roky sme počúvali, že nenávisť a agresivita majú korene v alternatívnom prostredí. V "dezolé scéne"... Píše na sociálnej sieti komentátor Dag Daniš. "Nakoniec sa ukazuje, že problém je širší. Nebezpečných fanatikov produkuje aj druhá strana. Tá... Čítať ďalej
20 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Sklamaný z ďalšej podpory Ukrajine

„Všade rozprávame o pokračovaní zbrojenia, o dodávkach nových zbrani, o podpore Ukrajiny. Prezident Zelenskyj už nemá takú legitimitu, pretože neprešiel voľbami a mandát mu vypršal, ale je zakázané hovoriť o mieri, ideme kritizovať legitímnych politikov, ktorí sa tešia dôvere vo vlastných členských štátoch za to, že si dovolia hovoriť o mieri, že chcú rokovať aj s prezidentom Putinom,“konštatuje Kéry, podľa ktorého kompromis sa inak, ako rokovaním s oboma stranami konfliktu, dosiahnuť nedá.

Sklamaný zo samitu NATO

Podľa Kéryho sa do záverečného vyhlásenia ani len nemali dostať slovné spojenia, ako „členstvo Ukrajiny v NATO v budúcnosti je nezvratné“.

„Som z toho veľmi sklamaný. Mal som rozhovor aj s ministrom Blanárom, stretol som sa s poradcom prezidenta Pellegriniho Kubišom a on mi hovoril, že celkom tak to nebolo, že to bolo inak povedané. Napriek tomu myslím, že to je nešťastná formulácia. Veľmi otvorene hovorím, že ak by prišlo k hlasovaniu o členstve Ukrajiny v Severoatlantickej aliancii v NR SR, určite budem hlasovať proti,“ ubezpečuje Kéry. Tu dáva za pravdu premiérovi o tom, že to by bol súboj medzi NATO a Ruskou federáciou (RF), čo naozaj nechceme a kým bude Fico premiérom, tak takéto hlasovanie s pozitívnym výsledkom v NR SR určite nehrozí.

Putin je „na koni“

„Vtedy bolo naozaj to momentum, kedy sme tento vojenský konflikt mohli ukončiť nejakou diplomatickou cestou a kompromisom,“ myslí si Kéry a súhlasí s tvrdením, že ruský prezident Putin už nemá veľkú ambíciu ísť do mierových rokovaní. Vďaka vývoju situácie je Putin „na koni“ a to mu dovoľuje mať aj nadnesené požiadavky. S tými síce nesúhlasí ani Kéry, no keď niekto prichádza na rokovanie, vždy príde s prehnanými požiadavkami, aby mal z čoho „poľavovať“.

„Na to, aby bola dohoda, si musia obaja účastníci konfliktu sadnúť za jeden rokovací stôl, ale musí ustúpiť aj Ukrajina,“ uzatvára Kéry s tým, že akýkoľvek mier je viac, ako každodenná smrť civilistov.

Trump plánuje ukončiť vojnu na Ukrajine ešte do svojej inauguráce
Bývalý americký prezident a kandidát na post hlavy štátu Donald Trump informoval o telefonickom rozhovore s Vladimírom Zelenským, pričom rozhovor označil za „veľmi dobrý“. „Dnes sme si so Zelenským veľmi dobre zatelefonovali. Zablahoželal mi k... Čítať ďalej
20 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik