Ukrajina stopla dodávky ruskej ropy aj na Slovensko! Saková situáciu rieši
19 | 07 | 2024 I Diana Zaťková

Katastrofa pre Slovnaft! Ukrajina prestala prepravovať ropu od ruského dodávateľa Lukoil. Zastavenie dodávok ropy, ktorú odoberala aj bratislavská rafinéria Slovnaft, potvrdilo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. Dlhodobý výpadok dodávok by mohol rafinériu negatívne ovplyvniť. Ministerka Saková sa snaží situáciu riešiť.

Slovenský prepravca ropy, spoločnosť Transpetrol, eviduje zrušenie dodávok ruskej ropy pre slovenskú rafinériu od ruskej spoločnosti Lukoil, informujú Hospodárske noviny.

Tá totiž bola pridaná na rozšírený ukrajinský sankčný zoznam, z čoho vyplynul v súčasnosti platný zákaz prepravy ropy od tohto exportéra ukrajinským prepravcom pre európskych zákazníkov. Dodávky ropy od ostatných ruských exportérov sú zatiaľ bezproblémové.

"Podľa údajov od spoločnosti Transpetrol dodávky ruskej ropy na Slovensko neboli zastavené. Problém je, podľa informácií od spoločnosti Slovnaft, s dodávkami od konkrétneho dodávateľa (spoločnosť Lukoil), ktorý bol na Ukrajine zaradený na sankčný zoznam," uviedla hovorkyňa rezortu hospodárstva Mária Pavlusík.

Poslanec NR SR napadnutý! Stretnutie s občanmi sa neuskutoční
V piatok, 19. júla sa malo v jednom z humenských podnikov konať stretnutie občanov s poslancom NR SR Pavlom Ľuptákom (SNS / NK). Neuskutoční sa. Ľupták skončil v nemocnici, nie však po kolapse z tepla – bol napadnutý. Informáciu na sociálnej sieti... Čítať ďalej
19 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Spoločnosť Transpetrol realizuje prepravu ropy výhradne cez územie SR pre svojich zákazníkov vrátane spoločnosti Slovnaft. Pri dodávkach ruskej ropy prepravovanej ropovodom Družba preberá spoločnosť Transpetrol ruskú ropu podľa požiadaviek svojich zákazníkov v SR a ČR na slovensko-ukrajinskej hranici v súlade s harmonogramom potvrdeným ruskou a ukrajinskou prepravnou spoločnosťou.

Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) vo štvrtok popoludní na sociálnej sieti informovala, že už problém s dodávkou ropy rieši. "Dnes som rokovala s ukrajinským veľvyslancom na Slovensku, pánom Myroslavom Kastranom, o aktuálnej situácii obmedzenia časti dodávok ropy na Slovensko kvôli ukrajinským sankčným zoznamom. Verím, že aj tento problém sa nám podarí vyriešiť k vzájomnej spokojnosti,"informovala vo štvrtok ministerka.

Saková, Kastran, foto: FB/D. Saková

Aká je alternatíva?

Minulý rok spracovala slovenská rafinéria približne 5,3 milióna ton ropy. Kvôli európskym sankciám na ruskú ropu už pritom Slovnaft musí znižovať podiel komodity z východu vo svojej výrobe.

Kým v minulosti využívali takmer iba ruskú surovinu, začiatkom tohto roka Slovnaft spracovával 70 percent ropy z Ruska a zvyšných 30 percent pritieklo z iných destinácií. Príkladom je USA, Azerbajdžan, Kazachstan či Irak, píše HN.

PRIESKUM! Danko klesá na dno! V dôveryhodnosti sa bije o posledné priečky s Matovičom
SNS by sa mala nad sebou zamyslieť! A najmä jej líder Andrej Danko. Ak by sa totiž voľby konali v prvej polovici júla, jeho koaličná strana by sa vôbec nedostala do parlamentu a sám Danko bojuje v dôveryhodnosti u občanov o posledné priečky s... Čítať ďalej
19 | 07 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik