SKVELÉ SPRÁVY pre milovníkov Vysokých Tatier
19 | 07 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Cesta na Sliezsky dom vo Vysokých Tatrách sa dočká obnovy. Informovala o tom Správa Tatranského národného parku (TANAP-u) na webovej stránke. Na asfaltovej komunikácii, ktorá spája Tatranskú Polianku a Sliezsky dom, došlo v lete minulého roku k zosuvu pôdy, následkom čoho bola poškodená jej časť.

"Polovica šírky cesty ostala nenarušená, avšak riziko ďalšieho zosuvu a poškodzovania ďalších častí je stále veľké. Správa TANAP-u uskutočnila všetky administratívne kroky, aby mohol byť úsek cesty za Velickým mostom opravený. Na prvom mieste sú vždy bezpečnosť a zdravie návštevníkov národného parku," uviedla Správa TANAP-u.

Toto spojenie je podľa ochranárov dôležité aj pre zásobovanie horského hotela, podstatnejší je však prístup pre Horskú záchrannú službu, ktorá sa tak v prípade zásahu vie rýchlo dostať až hore do Velickej doliny. V neposlednom rade cesta slúži turistom, cyklistom, psičkárom či rodinám na prechádzke s kočíkom. "Oprava je preto mimoriadne dôležitá, pretože cestu využíva široké spektrum verejnosti," zdôvodnila Správa TANAP-u.

Práce na oprave komunikácie sa začnú na budúci týždeň

Cesta bude v úseku od Velického mosta po Sliezsky dom úplne uzavretá denne od 6. do 18. hodiny. Uzávera platí pre všetkých, ktorí by chceli cestu využiť, teda aj peších turistov, cyklistov alebo osoby v sprievode zvieraťa. "Toto obmedzenie sa nedotkne turistických značených chodníkov. Zelená značka z Tatranskej Polianky na Sliezsky dom a žltá značka od Velického mosta po rázcestie pod Suchým vrchom ostávajú otvorené v plnom rozsahu," upozorňujú ochranári. Keďže v Tatrách môže prísť prvý sneh už koncom augusta, je podľa Správy TANAP-u dôležité využiť letné mesiace na opravu, aby cesta opäť slúžila verejnosti.

Správca turistickej infraštruktúry v tejto súvislosti žiada návštevníkov tejto lokality o trpezlivosť a porozumenie. "Veríme, že stavebné práce budú prebiehať plynule a v druhej polovici augusta bude cesta prejazdná. Miesto stavebných prác, ako aj obmedzenia budú riadne označené tabuľami, ktoré je žiaduce rešpektovať z dôvodu ochrany zdravia a života osôb," uzatvára Správa TANAP-u.

Poslanec NR SR napadnutý! Stretnutie s občanmi sa neuskutoční
V piatok, 19. júla sa malo v jednom z humenských podnikov konať stretnutie občanov s poslancom NR SR Pavlom Ľuptákom (SNS / NK). Neuskutoční sa. Ľupták skončil v nemocnici, nie však po kolapse z tepla – bol napadnutý. Informáciu na sociálnej sieti... Čítať ďalej
19 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik