RUSKO PRITVRDZUJE! Nevylučuje nasadenie jadrových zbraní proti NATO
19 | 07 | 2024 I Diana Zaťková

Hlavné európske mestá by sa mali mať na pozore! Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov v rozhovore naznačil, že jeho krajina by mohla v reakcii na rozmiestnenie amerických rakiet dlhého doletu a hypersonických zbraní v Nemecku pokračovať v rozmiestnení nových jadrových zbraní, informuje americký portál Breitbart News. Národy, ktoré hovoria, že nemajú žiadne červené čiary, pokiaľ ide o Rusko, by si mali uvedomiť, že ani Rusko nebude mať voči nim žiadne červené čiary, uviedol Putin.

Ruskí predstavitelia opakovane vyhlásili, že neodmietajú použitie jadrových zbraní, ak to bude potrebné na ochranu pred potenciálnym útokom NATO, alebo pred eskaláciou prebiehajúcej vojny na Ukrajine. Mocnosti NATO sú priamo zapojené do ukrajinskej vojny, hoci Ukrajina nie je členom vojenskej aliancie, prostredníctvom poskytovania vojenskej pomoci krajine.

K tomu ešte ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bol špeciálnym hosťom na výročnom summite NATO, ktorý sa tento mesiac konal vo Washingtone, kde ho prezident Joe Biden predstavil ako „prezidenta Putina“.

Ruská odpoveď na americké akcie

Rjabkov vo štvrtok pre tlačovú agentúru Interfax reagoval na oznámenie z 10. júla, že Amerika rozšíri svoj zbrojný arzenál v Nemecku. "Nevylučujem žiadne možnosti," povedal podľa prekladu Moscow Times, údajne s návrhom, že by bolo možné použiť viac jadrových zbraní, aby sa zabezpečilo, že Rusko bude mať "najširšiu možnú možnosť voľby."

„Vzhľadom na kombinované schopnosti členských krajín NATO musíme kalibrovať naše reakcie bez akýchkoľvek vnútorných kontrol, pokiaľ ide o to, čo, kde a kedy nasadiť,“ vyhlásil.

Ruská tlačová agentúra Tass citovala Rjabkova, ktorý vo štvrtok novinárom ponúkol ďalšie komentáre naznačujúce, že Rusko pripravuje „rôzne scenáre, vrátane negatívnych“, ako odpoveď na americké akcie.

„Zatiaľ však neboli prijaté žiadne rozhodnutia a budúcnosť (amerických strategických) bombardérov (B-52) nie je potvrdená, takže stále máme čas na výpočet rôznych možností,“ povedal, „a potom ešte raz, naša reakcia na spoločné aktivity Nemecka a USA v Európe bude s cieľom určiť najefektívnejšiu a najlacnejšiu reakciu".
Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov, foto: Shutterstock
Evidentné vojenské i politické riziká

Ruský veľvyslanec v Berlíne Sergej Nečajev vo štvrtok agentúre Tass podobne povedal, že presun amerických rakiet do Nemecka predstavuje „riziko“, na ktoré by Rusko dalo „primeranú odpoveď“.

Tass citoval Nechajeva: "Spoločné vyhlásenie Spojených štátov a Nemecka je len ďalším potvrdením destabilizačnej politiky Washingtonu po tom, čo Američania nezodpovedne zničili režim INF (Zmluva o jadrových silách stredného doletu – TASS), z ktorého jednostranne vystúpili už v roku 2019."

„Nemecko tým, že nesporne podporuje politiku Bieleho domu, hrá úlohu hlavného piliera NATO v Európe, a to aj napriek evidentným vojenským a politickým rizikám,“ pokračoval.

Kremeľ vidí ďalšiu hrozbu, Zelenskyj má nový plán
Kremeľ označil prítomnosť lodí NATO v čiernomorskom regióne za hrozbu. Peskov: Lode NATO v čiernomorskom regióne ohrozujú Rusko. Vidia novú hrozbu Prítomnosť lodí NATO v čiernomorskom regióne predstavuje hrozbu pre Rusko. Vyhlásil tlačový... Čítať ďalej
19 | 07 | 2024 | Milan Laca

Potenciálne obete - hlavné mestá Európy

Vyjadrenia diplomata boli podstatne odmeranejšie ako tie, ktoré ponúkol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. „Máme dostatok kapacít na zadržanie týchto rakiet, ale potenciálnymi obeťami sú hlavné mestá týchto krajín (v Európe),“ varoval Peskov.

„Európa sa rozpadá. Európa neprežíva najlepšie obdobie. V inej konfigurácii je opakovanie histórie nevyhnutné,“ komentoval.

Americká vojenská akcia, ktorá zrejme vyvolala toto pobúrenie, sa začne v roku 2026, oznámil Biely dom vo vyhlásení z 10. júla. "Spojené štáty začnú v roku 2026 v Nemecku s rozmiestňovaním svojej Multi-Domain Task Force,"  potvrdil Biely dom vo vyhlásení s Nemeckom. "Keď budú plne vyvinuté, budú tieto konvenčné diaľkové palebné jednotky zahŕňať SM-6, Tomahawk a vývojové hypersonické zbrane, ktoré majú výrazne dlhší dosah ako súčasné pozemné rakety v Európe."

„Uplatňovanie týchto pokročilých schopností demonštruje záväzok Spojených štátov k NATO a ich príspevky k európskemu integrovanému odstrašovaniu,“ uzavrelo vyhlásenie.

Možno by aj odstúpil, keby...
Biden označil podmienky, za ktorých by mohol odstúpiť z prezidentského súboja. Americký prezident pripustil možnosť odstúpenia z prezidentského súboja v prípade zdravotných problémov. Chcú, aby odišiel Po neúspešnej debate s republikánom... Čítať ďalej
18 | 07 | 2024 | Milan Laca

Jadrové odstrašovanie jadrovej veľmoci

Summit NATO začiatkom júla sa skončil zverejnením deklarácie NATO, ktorá výrazne zdôraznila dôležitosť, ktorú aliancia pripisuje svojmu jadrovému arzenálu. "Jadrové odstrašovanie je základným kameňom bezpečnosti Aliancie," uvádza sa vo vyhlásení. „Kým budú existovať jadrové zbrane, NATO zostane jadrovou alianciou. ... NATO je naďalej odhodlané podniknúť všetky potrebné kroky na zabezpečenie dôveryhodnosti, účinnosti, bezpečnosti a zabezpečenia misie Aliancie v oblasti jadrového odstrašovania.“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a americký prezident Joe Biden (vľavo), ku ktorým sa pripojilo 32 spojencov a zahraničných lídrov, stoja na pódiu na slávnostnej ceremónii NATO vo Washingtone vo štvrtok 11. júla 2024. FOTO TASR/AP | ilustračný obrázok

Rusko v máji ohlásilo nácvik taktických jadrových zbraní, pričom ich označilo za nevyhnutné v reakcii na „poburujúce vyhlásenia“ Západu a na „cvičenie používania nestrategických jadrových zbraní“. Pred týmito cvičeniami sám Putin opakovane naznačil, že ak sa bude cítiť dostatočne ohrozený, zváži použitie jadrových zbraní.

„Rusko urobí všetko pre to, aby odvrátilo globálnu konfrontáciu. Zároveň nedovolíme, aby nás niekto ohrozoval. Naše strategické sily sú vždy pripravené na boj,“ povedal Putin v máji na výročnej prehliadke „Dňa víťazstva“ pri príležitosti ukončenia druhej svetovej vojny. Pojem „strategický“ sa v tomto kontexte zvyčajne vzťahuje na jadrové zbrane.

Už žiadne červené čiary?

V marci, údajne v odpovedi pre francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, Putin povedal: „Národy, ktoré hovoria, že nemajú žiadne červené čiary, pokiaľ ide o Rusko, by si mali uvedomiť, že ani Rusko nebude mať voči nim žiadne červené čiary."

USA? Kultúrny vzor Šimečku a jeho PS je na SMIECH! Alebo na zaplakanie?
Elon Musk rozhodol, že jeho firma SpaceX odchádza z Kalifornie. Dôvodom je nový zákon v Kalifornii, ktorý školám prikazuje utajiť pred rodičmi "genderovú orientáciu" ich detí. Na sociálnej sieti na to upozorňuje exminister školstva Juraj Draxler.... Čítať ďalej
18 | 07 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik