Prvé dve stíhačky F-16 priletia na Slovensko v pondelok
19 | 07 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Prvé dve stíhačky F-16 priletia na Slovensko v pondelok (22. 7.) večer. Slávnostný ceremoniál sa uskutoční na letisku Kuchyňa, kde budú stíhačky zatiaľ umiestnené.

TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva obrany (MO) SR.

"Na podujatí sa okrem podpredsedu vlády a ministra obrany SR Roberta Kaliňáka (Smer-SD) zúčastní aj prezident SR Peter Pellegrini, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Daniel Zmeko, ako aj ďalší významní domáci a zahraniční hostia," avizoval rezort.

Kontrakt na 14 stíhačiek F-16 C/D Block 70 americkej výroby uzavrelo Slovensko koncom roka 2018. Dodanie lietadiel sa pre pandémiu oneskorilo. V Kuchyni by mali byť stíhačky umiestnené do dokončenia rekonštrukcie letiska Sliač.

VRACIAME SLÁVU SLOVENSKÉMU OBRANNÉMU PRIEMYSLU

Slovensko sa môže pochváliť dlhou tradíciou v obrannom priemysle. Práve preto Ministerstvo obrany spustilo projekt komplexnej modernizácie slovenského obranného priemyslu. Investíciou do spoločnosti ZTS Špeciál vo výške 10 miliónov EUR sa začína obnova technológií na výrobu hlavní pre delostrelecké systémy. Investičný krok nie je len o zvyšovaní produkcie, ale aj o vytváraní nových pracovných miest a posilnení schopnosti reagovať na potreby trhu.

 Ako podpredseda vlády a minister obrany, Robert Kaliňák na margo podpory slovenského obranného priemyslu poznamenal: „Spoločnosť ZTS Špeciál je unikátna svojou schopnosťou vyrábať kanóny kalibru od 30 do 155 mm. Ľudia, ktorí tu pracujú sú naozaj jedineční a a v celej Európe je len zopár miest s takýmito technologickými možnosťami. Ide o výrobu s vysokou pridanou hodnotou a na Slovensku máme tri regióny historicky známe svojou zbrojárskou výrobou, preto im chcceme prinavrátiť ich zašlú slávu.”

Naše zbrojárske podniky zohrávajú kľúčovú úlohu nielen v zabezpečení dodávok pre Ozbrojené sily Slovenskej republiky, ale aj v náraste záujmu o naše výrobky zo strany zahraničných partnerov. Tento fakt potvrdzuje aj investícia do modernizácie technologickej linky v Dubnici nad Váhom, keďže zbrojárske podniky spadajúce pod ministerstvo obrany tvoria chrbtovú kosť štátnej podpory v oblasti obranného priemyslu. „Už dnes množstvo objednávok ďaleko prevyšuje kapacitné možnosti našej zbrojárskej výroby, preto je rozšírenie absolútne nevyhnutným krokom,” dodal šéf rezortu obrany.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik