POZOR! Z predaja sťahujú nebezpečný výrobok (FOTO)
19 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Z času na čas sa aj na slovenskom trhu objavia potraviny, ktoré pre ľudské zdravie predstavujú nebezpečenstvo. Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVaPS) tentokrát pri svojich kontrolách zistila na konzumáciu nevhodné údené lososové filety. Hygienici v nich objavili baktériu, ktorá spôsobuje vážne ochorenia.

Na svojom webovom sídle Regionálna veterinárna a potravinová správa Žiar nad Hronom informuje o odbere vzorky výrobku v prevádzke Billa v Žarnovici.

ŠVaPS

Problematickými sú Údené lososové filety - plátky vákuovo balené 100 g, so šaržou D081524Y215, s dátumom spotreby do 1. 7. 2024. Krajinou pôvodu filet bola Litva, výrobca UAB Vičiunai ir partneriai, Birutés g. 48, 90112 Plunge, Litva, upozorňujú hygienici.

V kontrolovanej vzorke zistili prítomnosť nebezpečnej baktérie Listerie monocytogenes.

„Predmetný výrobok bol dodaný cez Českú republiku v množstve 31 000 kg. Výrobok je už po dátume spotreby, nenachádza sa na trhu," informuje ŠVaPS na svojom webe. Ešte stále je však možné, že ho máte odložený v mrazničke.

Baktérie Listeria monocytogenes

Tento „postrach“ môže spôsobiť ochorenie nazývané listerióza a do organizmu sa dostáva cez nesprávne skladované, či upravované potraviny.

„Zdravý jedinec sa s nízkymi dávkami listérií zvyčajne vyrovná bez problémov. Baktérie však môžu predstavovať nebezpečenstvo pre ľudí s oslabenou imunitou, starších ľudí, deti a tehotné ženy," uviedol Vorlíček.

Ako zabrániť množeniu

„Dôležité je najmä dodržiavať dátum spotreby a potraviny skladovať pri teplotách odporúčaných výrobcom. Baktérie sa potom spoľahlivo zničia dostatočnou tepelnou úpravou potravín," dodal hovorca štátnych veterinárov.

POZOR! TIETO VÝROBKY ROZHODNE NEJEDZTE!
Je tu leto a s ním prichádza aj teplé počasie, ktoré urýchľuje výskyt nežiadúcich baktérií aj v mäsových výrobkoch. Ich následkom môže byť aj salmonelóza, s ktorou ľudia nezriedka končia aj v nemocnici. Tentokrát prichádza s varovaním česká Štátna... Čítať ďalej
06 | 06 | 2024 | Eka Balaskova

ŠVaPS

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik