Orbán o atentátoch na Fica a Trumpa: BOLI NAPADNUTÍ ZA PROTIVOJNOVÉ NÁZORY!
19 | 07 | 2024 I Diana Zaťková

Ako cez kopirák! Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok uviedol, že bývalý americký prezident Donald Trump a slovenský premiér Robert Fico boli napadnutí za svoje „protivojnové názory“. Informoval o tom švajčiarsky portál swissinfo.ch. Ruská agentúra TASS dodáva, že Orbán považuje víťazstvo Trumpa vo voľbách za najlepšiu nádej na mier na Ukrajine.

Slovenského premiéra Roberta Fica zasiahli štyri guľky pri pokuse o atentát v polovici mája, zatiaľ čo Trump, nominant republikánskej strany na novembrové prezidentské voľby, prežil streľbu z 13. júla. Obaja sú spojencami maďarského premiéra Viktora Orbána.

„Všetky tieto útoky sú proti protivojnovým a mierovým politikom,“ povedal Orbán v rozhovore pre štátnu rozhlasovú stanicu Kossuth.

"Provojnové sily sú tak rozbúrené, napäté, podporované a organizované, že sa snažia vyčistiť pro-mierové sily z javiska, z centra politického života," dodal.

fotokoláž, zdroj foto: FB/Smer, screenshot Youtube | Robert Fico a zábery, ktoré už snáď ostanú len zdvihnutým prstom, že takéto veci sa v civilizovanej spoločnosti nesmú diať

Trump - šanca na mier

Maďarský premiér, ktorý začiatkom tohto mesiaca absolvoval ukrajinskú „mierovú misiu“, ktorá zahŕňala aj stretnutie s Trumpom, uviedol, že bývalý prezident útok prežil, pretože „Boh má s ním plány“ na dosiahnutie mieru.

Orbánov minister zahraničných vecí Peter Szijjárto povedal, že Maďarsko vníma potenciálne druhé funkčné obdobie Trumpa ako „šancu na mier“ na Ukrajine.

Orbán povedal, že s Trumpom hovoril dve hodiny počas ich stretnutia na Floride 11. júla. V piatkovom rozhovore Orbán prvýkrát hovoril o stretnutí podrobne. Povedal, že diskutovali o niekoľkých témach vrátane ekonomiky a že jeho tím pomáha Trumpovým pomocníkom s politikou.

„Máme veľmi dobrý vzťah s tými, ktorí stoja za prezidentom pri písaní jeho ekonomických a zahraničnopolitických programov,“ povedal Orbán. "Mohol by som povedať, že sa zúčastňujeme na procese vytvárania tejto agendy, je tu niekoľko tém, ako je rodinná politika a zastavenie migrácie, kde si nás veľmi vážia."

Možno by aj odstúpil, keby...
Biden označil podmienky, za ktorých by mohol odstúpiť z prezidentského súboja. Americký prezident pripustil možnosť odstúpenia z prezidentského súboja v prípade zdravotných problémov. Chcú, aby odišiel Po neúspešnej debate s republikánom... Čítať ďalej
18 | 07 | 2024 | Milan Laca

Orbán podporuje Trumpa 
Orbán si myslí, že návrat bývalého prezidenta Donalda Trumpa do Bieleho domu je najväčšou nádejou na urovnanie ukrajinského konfliktu. V rannom programe rozhlasovej stanice Kossuth povedal, že víťazstvo Trumpa vo voľbách by bolo aj výhrou pre všetkých, ktorí chcú mier na Ukrajine.
 

"Po novembri (americké voľby) si prídu na svoje priaznivci mieru. Európa by mala myslieť na budúcnosť," vyhlásil premiér. Zdôraznil, že toto bol jeden z hlavných cieľov maďarského predsedníctva v Rade EÚ a toto boli ciele mierovej misie od 2. do 11. júla, počas ktorej navštívil Kyjev, Moskvu, Peking, Washington DC a Trumpov dom na Floride.

Zábery vzdorovitého Trumpa zmenia predvolebnú kampaň, foto: TASR/AP

Orbán tiež zopakoval svoje kľúčové závery z ciest na Ukrajinu a do Ruska, načrtnuté v liste predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi, ktorý maďarská vláda zverejnila 18. júla. Podľa jeho názoru strany nie sú pripravené rokovať, pretože sú presvedčené, že môžu vyhrať vojnu na zemi. Obe strany si však myslia, že čas je na ich strane, že pred začatím mierových rozhovorov môžu získať určitú výhodu, píše TASS.

S Bidenom nemožno počítať

V tejto súvislosti maďarský premiér verí, že na vyriešenie konfliktu bude potrebné sprostredkovateľské úsilie popredných svetových mocností, predovšetkým USA, EÚ a Číny. "Číňania, Európania a Američania to môžu dosiahnuť, len to musia vedieť zabezpečiť," zdôraznil Orbán.

Je presvedčený, že so súčasnou americkou administratívou vedenou Joeom Bidenom nemožno počítať, keďže nezmení svoju politiku podpory vojenských akcií proti Rusku na Ukrajine. Naopak, Trump je za mier a v prípade víťazstva vo voľbách 5. novembra okamžite podnikne sprostredkovateľské úsilie, uviedol maďarský premiér. Orbán tiež v liste Michelovi poznamenal, že bývalý americký prezident má na tento účel dobrý akčný plán.

Trumpovci strašia spojencov! Koniec zlatých časov
Za Trumpa nebudú USA zbytočne bojovať, skončí sa darcovstvo pre spojencov. Ak Donald Trump získa prezidentský úrad, Spojené štáty nebudú zbytočne bojovať a platiť za spojencov, ktorí si neplnia záväzky, týkajúce sa finančného zabezpečenia. Na... Čítať ďalej
19 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik