MIMORIADNE! CELOSVETOVÝ IT VÝPADOK! Ohrozené sú letiská, banky aj médiá
19 | 07 | 2024 I Diana Zaťková

V dôsledku hromadného celosvetového výpadku boli vyradené z prevádzky niektoré podniky vrátane bánk, leteckých a telekomunikačných spoločností, televíznych a rozhlasových staníc a supermarketov. V piatok o tom informovala CNN Prima News s odvolaním sa na web Sky News. Problémy hlásia aj pražské Letisko Václava Havla. Letecké spoločnosti American Airlines, United a Delta požiadali o globálne zastavenie všetkých letov.

„Zdá sa, že výpadok postihol počítače so systémom Windows po celom svete. Užívatelia na subreddite firmy Crowdstrike zaoberajúca sa kybernetickou bezpečnosťou hlásili problémy v Indii, Spojených štátoch a na Novom Zélande. Užívatelia v Austrálii začali hlásiť problémy už v piatok skoro ráno s tým, že im boli zablokované pracovné stanice,“ uviedol web Sky News.

Problémy hlási niekoľko letísk. Na nemeckom letisku Berlín-Braniborsko pred ôsmou hodinou rannou nemohlo žiadne lietadlo štartovať ani pristáť. Príčinou je zrejme technická závada, uviedla na svojom webe  verejnoprávna stanica RBB. Španielsky prevádzkovateľ letísk Aena v rovnakom čase na  sieti X  oznámil „incident“ počítačových systémov na všetkých španielskych letiskách, ktorý môže spôsobiť oneskorenie letov.

Problémy hlásia aj letisko v Prahe. „Letisko Praha postihol výpadok celosvetového odbavovacieho systému, ktorý využíva väčšie množstvo leteckých spoločností. Dochádza tak k oneskoreniu niektorých odletových liniek,“ napísalo pražské letisko na sociálnej sieti X.

Ukrajina stopla dodávky ruskej ropy aj na Slovensko! Saková situáciu rieši
Katastrofa pre Slovnaft! Ukrajina prestala prepravovať ropu od ruského dodávateľa Lukoil. Zastavenie dodávok ropy, ktorú odoberala aj bratislavská rafinéria Slovnaft, potvrdilo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. Dlhodobý výpadok dodávok by mohol... Čítať ďalej
19 | 07 | 2024 | Diana Zaťková

Britská televízia Sky News nemohla ráno vysielať kvôli problémom s technikou. Výpadky hlási aj britský zdravotnícky systém, píše Reuters. „Sky News nemohla dnes ráno naživo vysielať a súčasne sa divákom ospravedlňujeme za výpadok,“ uviedol šéf stanice David Rhodes bez ďalších detailov. Sky News patrí k hlavným spravodajským televíznym staniciam v Británii.

Letecké spoločnosti American Airlines, United a Delta požiadali americký letecký úrad FAA o globálne zastavenie všetkých letov, informovala televízna stanica AB C .

Veľká Británia hlási problémy na železnici

Spoločnosti Southern, Thameslink, Gatwick Express a Great Northern uviedli, že ich služby majú rozsiahle problémy s IT.

„V súčasnej dobe zaznamenávame rozsiahle problémy s IT v celej našej sieti. Naše IT tímy aktívne vyšetrujú hlavnú príčinu problému. Nemáme prístup k diagramom ovládačov na určitých miestach, čo vedie k potenciálnym krátkodobým zrušeniam, najmä v sieťach Thameslink a Great Northern,“ napísala spoločnosť Thameslink na sociálnej sieti X.

Kremeľ vidí ďalšiu hrozbu, Zelenskyj má nový plán
Kremeľ označil prítomnosť lodí NATO v čiernomorskom regióne za hrozbu. Peskov: Lode NATO v čiernomorskom regióne ohrozujú Rusko. Vidia novú hrozbu Prítomnosť lodí NATO v čiernomorskom regióne predstavuje hrozbu pre Rusko. Vyhlásil tlačový... Čítať ďalej
19 | 07 | 2024 | Milan Laca

Expertka na kybernetiku: Globálny dopad je obrovský

Profesorka Jill Slayová, vedúca katedry kybernetickej bezpečnosti SmartSat na Juhoaustrálskej univerzite, uviedla, že „globálny dopad“ tohto rozsiahleho celosvetového výpadku je „obrovský“, ale že je „príliš skoro na vyvodzovanie záverov“ o jeho príčinách.

„V súčasnej dobe dochádza k rozsiahlemu globálnemu technickému výpadku, ktorý ovplyvňuje viac spoločností a služieb,“ uviedla Slayová pre CNN . „Niektorí to pripisujú bezpečnostným službám ponúkaným spoločnosťou CrowdStrike. Iní to prisudzujú orgánom spoločností Microsoft alebo Amazon a priemysel to bude sledovať, ale v tejto fáze je príliš skoro na vyvodzovanie záverov,“ povedala Slayová.

Dodala, že výpadok „môže byť dôsledkom chybnej konfigurácie jednej z týchto spoločností alebo ‚rušenia' medzi produktmi, globálny dopad je obrovský. Je možné, že došlo k narušeniu bezpečnosti, ale podľa môjho názoru je to nepravdepodobné,“ uviedla Slayová.

VIDEO Z Európskeho parlamentu: Poslankyňa ho chcela očistiť od diabla
Ursula von der Leyenová naďalej stojí na čele Európskej komisie. Od poslancov EP získala 401 hlasov. Diana Sosoacăová, pravicová rumunská europoslankyňa, spôsobila v posledných dňoch v Európskom parlamente veľký rozruch tým, že priviedla kňaza, aby... Čítať ďalej
19 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová

Americké aerolinky žiadajú globálne pozastavenie letov kvôli rozsiahlemu IT výpadku

Letecké spoločnosti American Airlines, United a Delta požiadali americký letecký úrad FAA o globálne zastavenie všetkých letov, informovala televízna stanica  ABC . Ide o reakciu na globálny výpadok počítačových systémov, ktorý postihol letisko po celom svete alebo britskú televíziu Sky.

Letisko v Melbourne uviedlo, že sa „stretáva s globálnym technologickým problémom“, ktorý ovplyvňuje odbavovanie letov. Problémy hlási Francúzsko, Nemecko, Česko, Španielsko alebo Turecko.

Letisko, foto: Pixabay

Situácia môže mať závažný vplyv na trhy po celom svete

„Situácia môže mať dnes závažný vplyv na trhy po celom svete. Výpadok na burzách negatívne ovplyvňuje profesionálnych obchodníkov s derivátovými kontraktmi alebo tvorcov trhu, pretože sa môžu stretávať s nedostatkom likvidity, ktoré znemožnia naceňovanie či vykonávanie zaisťovacích operácií pri existujúcich investíciách. Akcie londýnskej burzy v reakcii klesajú. Oslabujú aj akcie Microsoftu alebo spoločnosti CrowdStrike, ktorej kyberbezpečnostný softvér je stredobodom výpadku. CrowdStrike potvrdila, že práve počítače s jej softvérom čelia výpadkom, pri ktorých operačný systém Microsoft Windows náhle padá,“ uviedol ekonóm Lukáš Kovanda v komentári pre CNN Prima NEWS.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik