Poľská europoslankyňa rozpútala búrku: Von der Leyenová PATRÍ za MREŽE! (VIDEO)
18 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

Európsky parlament bol svedkom ostrého vystúpenia poľskej europoslankyne Ewy Zajączkowskej-Hernik z Konfederácie, ktorá nešetrila kritikou na adresu Ursuly von der Leyenovej. Počas debaty o voľbe predsedu Európskej komisie Zajączkowska-Hernik vyhlásila, že zvolenie von der Leyenovej bolo "obrovskou chybou", uvádza portál Dorzeczy.pl. Europoslankyňa, ktorá je členkou frakcie Európa slobodných národov (rovnako ako slovenské hnutie Republika), vyjadrila názor, ktorý podľa nej zdieľa väčšina zdravo rozmýšľajúcich Európanov.

Poslankyňa označila predsedníčku EK za tvár Zelenej dohody, ktorá podľa nej ničí európske hospodárstvo a poľnohospodárstvo. Kritizovala tiež migračný pakt, pričom von der Leyenovú obvinila zo zodpovednosti za každé znásilnenie a útok spôsobený prílevom nelegálnych migrantov.

"Za to, čo robíte, by ste mali ísť do väzenia, nie do Európskej komisie," vyhlásila Zajączkowska-Hernik v emotívnom prejave.

Táto bývalá novinárka, ktorá sa v júni stala poslankyňou Európskeho parlamentu, získala vo voľbách viac ako 100 000 hlasov. Pripojila sa k frakcii Európa suverénnych národov.

Hlasovanie o kandidatúre Ursuly von der Leyenovej na post predsedníčky Európskej komisie sa uskutočnilo vo štvrtok. Nemecká politička pred europoslancami predniesla prejav, v ktorom predstavila svoje návrhy na druhé funkčné obdobie na čele EK.

ŠKANDÁL! Rumunskú zástupkyňu vylúčili zo zasadnutia EP (VIDEO)
Dianu Sosoaca vylúčili zo zasadnutia Európskeho parlamentu. Notoricky známa rumunská krajne pravicová predstaviteľka Diana Sosoaca mala v rokovacej sále EP zlé časy , informuje Politico . Vo svojom prvom stredajšom prejave v parlamente obvinila... Čítať ďalej
18 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová

DUSNO v Bruseli: Von der Leyenová hlasovanie "prežila", Blaha zúri!

Európsky parlament v Štrasburgu bol dnes dejiskom dramatického hlasovania o osude kontroverznej predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej. Napriek škandálom a silnej opozícii si udrží svoju funkciu.

Tesné víťazstvo v číslach

Podľa oficiálnych výsledkov hlasovalo za von der Leyenovú 401 europoslancov, zatiaľ čo proti nej sa postavilo 284. Slovenský europoslanec Ľubomír Blaha vo svojom vyjadrení na sociálnej sieti uviedol: "Celá naša delegácia Smerákov a Hlasákov hlasovala PROTI Ursule von der Leyenovej. Žiaľ, nestačilo to."

Kontroverzné pozadie Pfizer-gate

Hlasovanie sa konalo v tieni nedávneho rozhodnutia Európskeho súdneho dvora, ktorý kritizoval von der Leyenovú a jej komisiu za netransparentnosť v súvislosti s obchodmi s farmaceutickou spoločnosťou Pfizer. Blaha vo svojom vyhlásení ostro kritizoval slovenských europoslancov, ktorí podporili von der Leyenovú: "Nech teraz slovenskí PS-kári a KDH-áci vysvetľujú, prečo podporili političku, ktorú Európsky súdny dvor odsúdil spolu s celou jej komisiou za netransparentnosť pri jej kšeftoch s Pfizerom."

Blaha: Brusel sa nepoučil

Blaha vo svojom vyhlásení nešetril kritikou na adresu európskych inštitúcií: "Európske inštitúcie sa v ničom nepoučili. Ďalej kašľu na ľudí, ďalej prekypujú aroganciou." Vyjadril tiež obavy z pokračujúcej straty dôvery občanov v tieto inštitúcie.

Boj pokračuje

Napriek nepriaznivému výsledku hlasovania Blaha vyzval na pokračovanie v boji: "Náš boj pokračuje. Za Slovensko, za mier." Jeho vyhlásenie končí pozdravom zo Štrasburgu, kde sa hlasovanie konalo.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik