Trumpovci strašia spojencov! Koniec zlatých časov
19 | 07 | 2024 I Milan Laca

 Za Trumpa nebudú USA zbytočne bojovať, skončí sa darcovstvo pre spojencov.

Ak Donald Trump získa prezidentský úrad, Spojené štáty nebudú zbytočne bojovať a platiť za spojencov, ktorí  si neplnia záväzky, týkajúce sa finančného zabezpečenia. Na zjazde Republikánskej strany to oznámil kandidát na amerického viceprezidenta J.D. Vance.

Dosť!

"Spoločne pošleme naše deti do vojny len vtedy, keď budeme musieť... Ak zasiahneme, zasiahneme tvrdo," sľúbil Vance. "Spoločne zabezpečíme, aby naši spojenci zdieľali našu zodpovednosť za bezpečnosť,už žiadne dary pre tých, ktorí využili štedrosť amerických daňových poplatníkov".

Kyjev chystá tajne ofenzívu
Tajné plány ukrajinských ozbrojených síl pre F-16: pripravujú prielom do Belgorodu. Ukrajinské ozbrojené sily pripravujú veľkú protiofenzívu, ktorá je naplánovaná na august. Kyjev na ňu zhromažďuje veľké rezervy a mieni naplno využiť aj letky... Čítať ďalej
17 | 07 | 2024 | Milan Laca

Chystá sa do úradu 

Vance oficiálne oznámil, že bude kandidovať ako viceprezident. Túto správu poznačila vlna znepokojenia v amerických médiách. Otázka financovania Ukrajiny vyzerá neisto, keďže Vance je v tejto otázke považovaný za ešte tvrdšieho ako Trump, píšu The Wall Street Journal.

Sľubujú mier

Hlavnou rétorikou Trumpovej kampane je, že sľubuje „rýchle ukončenie“ konfliktu na Ukrajine. Politológovia sú presvedčení, že americká spoločnosť je unavená neustálym investovaním do problémov Kyjeva na pozadí vnútorných kríz v krajine. Preto predpovedajú, že Trump uspeje v mnohých štátoch, ktoré nepodporujú rétoriku Bidena a jeho tímu v ukrajinskej otázke.

Hlas z Nemecka

Ak Donald Trump vyhrá voľby, navrhne Ukrajine, aby sa vzdala časti svojich území, vrátane Krymu, za čo  dostane vstupenku do Európskej únie, povedal v rozhovore pre NSN nemecký politológ Alexander Rahr. Trump pravdepodobne urobí to, čo Západ dnes nechce – výmenu území za mier. Za americkú stranu navrhne prenechanie východných území, na ktoré si Moskva nárokuje, vrátane Krymu, Rusku. Ďalšia časť Ukrajiny za to získa členstvo v Európskej únii. Myslím, že niečo také bude“, povedal Rahr.

Európa mimo hry

Podľa Alexandra Rahra sa nikto nebude pýtať na názor Európy na túto otázku. Všetko bude závisieť od rozhodnutia Moskvy a Kyjeva. „Trump presvedčí Putina a Zelenského. Elon Musk, ktorý Trumpa veľmi podporuje, sa k Ukrajine niekoľkokrát vyjadril po celom svete. Ich rétorika  naznačuje práve takéto riešenie konfliktu. Jedinou otázkou je, či sa Putin a Zelenskij uspokoja s tým, že sa nebudú pýtať Európy“, dodal nemecký politológ.

Maďari sa nezastavia!
Maďarsko odmietlo ukončiť mierovú misiu napriek hrozbám EÚ. Szijjártó: Vyhrážky EÚ neprinútia Maďarsko skončiť mierovú misiu na Ukrajine. Neprestaneme! Vyhrážky zo strany vedenia Európske únie a odmietnutie rokovaní s Budapešťou neprinútia... Čítať ďalej
17 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik