Komik želal Trumpovi smrť: Nemecká TV s ním končí
17 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Čo ešte je a čo už nie je satira? Podobné otázky si po atentáte na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SSD) začínajú klásť ľudia aj v globálnom meradle. Priniesol ich nedávny útok na Donalda Trumpa. Nemecký komik Sebastian Hotz, ktorý vystupuje pod pseudonymom El Hotzo dva roky spolupracuje s verejnoprávnou stanicou RBB. Financuje ju verejnoprávny fond, no nikto sa nepozastavuje nad tým, že El Hotzo prial smrť Donaldovi Trumpovi a Elonovi Muskovi. Ten sa voči Hotzovým slovám aj patrične ohradil: Niekto praje smrť hlavnému kandidátovi na prezidenta USA a je za to platený nemeckou vládou?“ V nadväznosti na príspevok o Trumpovi s ním nakoniec RBB ukončila spoluprácu.

Nemecký komik známy iróniou a satirou oslovuje viac, ako dva milióny sledujúcich, no mnohí si myslia, že jeho príspevok o Donaldovi Trumpovi bol riadne cez čiaru a mali by sa ním zaoberať aj kompetentní. Nemecká ekoaktivistka pripomína, že tento komik bol dva roky platený z daní a Elon Musk, ktorý sa kedysi tiež stal terčom pre Hotzovu satiru tiež nechápe, ako je toto možné.

Príspevok už nenájdete

El Hotzo má na účte na sieti X takmer sedemstotisíc sledujúcich, na Instagrame je ich dvakrát toľko. Známy je satirickými komentármi, no to, čo napísal po atentáte na Donalda Trumpa už bolo podľa mnohých cez čiaru.

Screenshot z X

Príspevok o idúcom autobuse, ktorý „bohužiaľ tesne minul“ Donalda Trumpa, je už zmazaný, na internete však kolujú screenshoty. Zverejnil ho aj právnik a politik FDP Wolfgang Kubicki, ktorý sám napísal, že predpokladá, že sa tým bude zaoberať štátne zastupiteľstvo. „Samotné verejné schvaľovanie závažných trestných činov je trestné podľa § 140 nemeckého trestného zákonníka,“ uviedol Kubicki.

Ekonomická hrôza prichádza: Trump späť v Bielom dome = prázdne obchody v Európe?
Donald Trump sa možno čoskoro vráti do Bieleho domu a Európa by sa mala začať triasť. Ekonómovia z prestížnej americkej banky Goldman Sachs bijú na poplach a varujú pred "hlbokými dopadmi" na ekonomiku eurozóny v prípade Trumpovho víťazstva v... Čítať ďalej
16 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Pre televíziu už nepracuje

„Jeho výroky sa nezlučujú s hodnotami, ktoré RBB zastáva. Preto s okamžitou platnosťou až do odvolania ukončujeme spoluprácu a autora sme o tom informovali,“ uviedla na adresu Hotza programová riaditeľka RBB Katrin Güntherová.

Odporkyňa klimatickej aktivistky Thunbergovej Naomi Seibtová upozornila na to, že to nie je prvýkrát, čo komik niekomu prial smrť, a ukázal tak svoje pravé farby. Po dlhoročnom sledovaní jeho príspevkov sa Seibtová nebojí jeho názory označiť za „marxistické“.

„El Hotzo inšpiruje mnoho mladých z Nemecka, aby ho nasledovali. Myslí si, že je vtipné nielen priať smrť Donaldovi Trumpovi, americkému snu, ale aj celej spoločnosti. Tieto názory sú toxické a hlboko neľudské,“zhrnula Hotzovo pôsobenie na internete Seibtová. Aj ona zdôraznila, že Hotza dlhodobo platili nemeckí daňoví poplatníci.

Nie je to prvý Hotzov neprijateľný výstup

„Community Notes naznačujú, že je platený z verejnoprávneho mediálneho fondu – áno, to sú dane! Štátne peniaze! El Hotzo bol vyhodený za svoj príspevok proti Donaldovi Trumpovi, ale štát a médiá jeho zlomyseľné príspevky tolerovali!“ uviedla a pripomenula, že ešte v máji 2022 Hotz písal o Elonovi Muskovi.

Keď miliardár Elon Musk 9. mája 2022 na X napísal: „Ak zomriem za záhadných okolností, bolo pekné vás spoznať,“ reagoval Hotz zlomyseľne vyjadrením nádeje v smrť miliardára, ktorú mu Muskov príspevok priniesol.

Reprofoto z X

Čo to má znamenať?

Kontroverzia okolo nemeckého komika si aj vďaka svojmu menu, ktoré v kauze figuruje, všimol na X aj sám Elon Musk. „Niekto praje smrť hlavnému kandidátovi na prezidenta USA a mne a je za to platený nemeckou vládou?“ podíval sa Musk, ktorého na X sleduje takmer 190 miliónov užívateľov. „Was ist das?“označil Musk vo svojom príspevku nemeckého kancelára Olafa Scholza (SPD).

Zas je "na koni", pripravený...
"Už som na koni." Biden hovorí, že je pripravený na ďalšiu debatu s Trumpom v septembri. Americký prezident Joe Biden oznámil, že je pripravený na opakovanú debatu s republikánom Donaldom Trumpom v septembri. Poskytol rozhovor V rozhovore pre... Čítať ďalej
17 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik