Štátni zamestnanci na pokraji vzbury: Hrozí kolaps úradov a ochromenie Slovenska?
17 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

Zamestnanci štátnej a verejnej správy vyhlásili v utorok počas tlačovej konferencie štrajkovú pohotovosť po neúspešných rokovaniach s vládou o zvýšení platov. Hrozí, že úrady zostanú zatvorené?

Odborári žiadajú vyššie platy, vláda ponúka len jednorazové odmeny

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR v utorok oznámila, že vyhlasuje štrajkovú pohotovosť pre zamestnancov štátnej a verejnej správy. Dôvodom je neúspešné kolektívne vyjednávanie s vládou o valorizácii platov.

Prezidentka KOZ Monika Uhlerová na tlačovej konferencii uviedla: "Okrem štandardných požiadaviek sme požadovali aj valorizáciu platov, a to od 1. septembra 2024 o 10 % a od 1. januára 2025 o ďalších 10 %."

Vláda však zatiaľ ponúkla len jednorazové odmeny - 500 eur v roku 2025 a 1000 eur v roku 2026. Podľa odborárov to nie je systémové riešenie a nezohľadňuje potrebu rastu platových taríf.

Ministerstvo financií: Musíme konsolidovať verejné financie

Ministerstvo financií argumentuje zlým stavom verejných financií a potrebou konsolidácie. Podľa rezortu sa Slovensko nachádza v situácii s najhorším deficitom zo všetkých krajín EÚ.

"Aj napriek tomu dnes rezort financií ponúkol riešenie, ktoré by prispelo k udržaniu dosiahnutého sociálneho štandardu zamestnancov verejnej a štátnej správy vo forme vyplatenia garantovanej odmeny," uvádza ministerstvo vo svojom vyhlásení.

Hrozí zatvorenie úradov?

Vyhlásenie štrajkovej pohotovosti zatiaľ neznamená, že by mali úrady zostať zatvorené. Ide skôr o výstražný signál pre vládu.

Uhlerová však varuje: "Pokiaľ vláda nezohľadní naše požiadavky, pristúpime k ostrejším krokom."

Rokovania medzi odborármi a vládou budú pokračovať v druhej polovici augusta. Či sa podarí nájsť kompromis a vyhnúť sa prípadnému štrajku, ukážu až ďalšie týždne.

Po 35 rokoch sporov: Gabčíkovo má šancu na kompromis
Po dlhých desaťročiach sporov sa zdá, že vo vzťahoch medzi Slovenskom a Maďarskom konečne svitá na lepšie časy. Podľa najnovších informácií z maďarských médií zverejnených na portále Telex.hu sa obe krajiny opäť posadili za rokovací stôl a... Čítať ďalej
17 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik