ŠKANDÁL v Európskom parlamente! NIELEN Fidesz IGNOROVALI hymnu EÚ (VIDEO)
17 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

Na utorňajšom ustanovujúcom zasadnutí Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu došlo k nečakanému incidentu. Niekoľko poslancov novej poslaneckej skupiny maďarskej vládnej strany Fidesz zostalo počas hymny Európskej únie sedieť. Táto informácia, podporená videozáznamom, bola zverejnená serverom gulyasagyumedia.hu.

Hymna EÚ a tí, ktorí ju ignorovali

Na úvod zasadnutia zahralo sláčikové kvarteto hymnu EÚ, ktorá pochádza z 9. symfónie D mol Ludwiga van Beethovena, skomponovanej v roku 1823 ako hudobný podklad pre Schillerovu Ódu na radosť.

Videozáznam jasne ukazuje, že viacerí poslanci Fideszu, ktorí sú členmi frakcie Patrioti pre Európu, si hymnu vypočuli posediačky. K tomuto gestu protestu sa pridali aj poslanci EP z krajne pravicovej holandskej Strany slobody (PVV) Geerta Wildersa a Rakúskej strany slobody (FPÖ), ako aj český poslanec Filip Turek.

Orbánova neprítomnosť a reakcie

Toto ustanovujúce zasadnutie EP bolo prvé po tom, čo Maďarsko 1. júla prevzalo rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ. Zvyčajne na týchto zasadnutiach prezentuje líder predsedajúcej krajiny program svojho predsedníctva, no v tomto prípade premiér Viktor Orbán do Štrasburgu nepricestoval. Jeho vystúpenie bolo odložené kvôli nabitému programu júlovej schôdze.

Výzva na zbavenie Maďarska hlasovacích práv

V reakcii na nedávne Orbánove návštevy v Moskve a Pekingu skupina 63 poslancov EP z rôznych politických skupín a členských krajín EÚ vyzvala v spoločnom liste vedúcich inštitúcií EÚ, aby zbavili Maďarsko jeho hlasovacích práv.

Tento incident a následné reakcie poukazujú na rastúce napätie medzi Maďarskom a zvyškom EÚ, pričom správanie poslancov Fideszu počas hymny EÚ len prehĺbilo existujúce rozpory.

Sedieť zostali aj poslanci krajne pravicovej holandskej Strany slobody Geerta Wildersa a rovnako extrémistickej Rakúskej strany slobody.

Zas je "na koni", pripravený...
"Už som na koni." Biden hovorí, že je pripravený na ďalšiu debatu s Trumpom v septembri. Americký prezident Joe Biden oznámil, že je pripravený na opakovanú debatu s republikánom Donaldom Trumpom v septembri. Poskytol rozhovor V rozhovore pre... Čítať ďalej
17 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik