SMER v Bruseli: Prvý deň a už 'horúca pôda' pod nohami
17 | 07 | 2024 I Eka Balašková

V utorok sa rozbehlo úvodné plenárne zasadnutie novozvoleného Európskeho parlamentu. Medzi prítomnými nechýbali ani slovenskí europoslanci Ľuboš Blaha, Judita Laššáková a Monika Beňová zo Smeru-SSD. Všetci traja sa podelili o svoje dojmy z prvého dňa rokovania, ktoré sa konalo 16. a 17. júla v Štrasburgu.

Judita Laššáková poskytla vecný pohľad na priebeh úvodného dňa. Zdôraznila, že o dva a pol roka čaká parlament opätovná voľba vedenia. Zároveň upozornila na zaujímavý fakt - novovzniknuté frakcie nemajú žiadne zastúpenie vo vedení výborov. Tento detail môže mať významný vplyv na fungovanie parlamentu v nasledujúcom období.

Beňová hovorí o tíme europoslancov Smeru, ako o najlepšom a tiež, že všetci sú vo výboroch, o ktoré prejavili záujem.

Ľuboš Blaha vo svojom emotívnejšom statuse na Telegrame reaguje na slová premiéra Fica o zastavení liberálnej rakoviny, takže doktor Blaha je priravený. Ten pripomína hlasovanie o von der Leyenovej, ktorá v EP vôbec nemusí dostať potrebný počet hlasov. Konštatuje tiež, že je zaradený v zahraničnom výbore, kde aj špecifikuje svoju úlohu.

Judita Laššáková

„Bolo hlavne o tom, že bolo prvé. Čo znamená, že parlament si musel zvoliť svoje predsedníctvo: predsedu a 14 podpredsedov. Predsedníčkou sa stala opäť Roberta Metsola, ktorá tak obhájila svoj post. Jedným zo 14 podpredsedov sa stal aj poslanec Martin Hojsík. Čo bolo samozrejme neprekvapivé, keďže politické skupiny sa na tom dohodli. Čo však na nominácií pána Hojsíka prekvapivé bolo, je fakt, že politická skupina Renew, kam patrí aj delegácia Progresívneho Slovenska, nenominovala žiadnu z europoslankýň, ktoré boli do Európskeho parlamentu zvolené zo Slovenska. To len na margo rodovej rovnosti. Mimochodom, ani na národnej úrovni PS nenominovalo žiadnu ženu do vedenia Národnej rady SR,“ podotýka Judita Laššáková s tým.

Lexmann po prvom mandáte vo vysokej funkcii: Zvolená za kvestorku EP
Slovenskú europoslankyňu Miriam Lexmann (KDH) z frakcie Európskej ľudovej strany (EPP) zvolili v stredu v Štrasburgu za kvestorku Európskeho parlamentu. Už v prvom kole získala 459 hlasov, potrebných na zvolenie bolo najmenej 321 hlasov, informuje... Čítať ďalej
17 | 07 | 2024 | Bari Zajaček/ TASR

K novým frakciám

„K hlasovaniu o predsedovi a podpredsedoch EP sa vrátime o ďalších dva a pol roka. Predsedníctvo si personálny substrát EP volí vždy dvakrát. Tak uvidíme, ako budú jednotlivé frakcie fungovať a ako dopadne toto hlasovanie o 2 a pol roka, keďže do predsedníctva parlamentu nebol zvolený nikto, kto by bol súčasťou novovzniknutých frakcií Patriot alebo Suverenisti. Uvidíme, ako dopadne legislatíva, ktorú budú vypracovávať. Ak teda tvorbu nejakej legislatívy dostanú... Mali by!,“ upozorňuje Laššáková na Telegrame.

Najlepší tím

Monika Beňová, ktorá v EP pôsobí už dvadsať rokov, chváli svoj stranícky tím. „Moje kolegyne a kolegovia sa hneď v prvý deň super osvedčili. Všetko skvelo zvládli a dostali presne tie výbory, o ktoré sme sa uchádzali,“ informuje na Facebooku Beňová pripomínajúc, že vo štvrtok už čaká prvá rezolúcia a tiež hlasovanie o Ursule von der Leyen.

Chlieb sa láme vo štvrtok

„Naše výhrady voči nej sme jasne komunikovali už pred voľbami do EP a také bude aj naše hlasovanie,“ píše ďalej Beňová a pridáva informáciu, že k tomuto bodu za všetkých vystúpi aj Judita Laššáková. 

Prišiel doktor Blaha, začína sa kúra!

„Oddnes som poslancom Európskeho parlamentu, priatelia. Boj sa začína - za mier, za Slovensko, za socializmus. To najdôležitejšie, čo nás tu tento týždeň čaká, je hlasovanie o Ursule von der Leyenovej. Madam Pfizer,“ pripomína na Telegrame europoslanec, ktorý sa ujal svojho prvého mandátu, Ľuboš Blaha s tým, že na Európskej rade sa o nej nehlasovalo, lebo ju väčšina štátov podporuje. V EP to však môže byť iné a Blaha avizuje, že on bude hlasovať proti nej. Pripomína tiež, že Smer nie je súčasťou žiadnej frakcie, čo dáva poslancom slobodu v hlasovaní.

ŠKANDÁL v Európskom parlamente! NIELEN Fidesz IGNOROVALI hymnu EÚ (VIDEO)
Na utorňajšom ustanovujúcom zasadnutí Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu došlo k nečakanému incidentu. Niekoľko poslancov novej poslaneckej skupiny maďarskej vládnej strany Fidesz zostalo počas hymny Európskej únie sedieť. Táto informácia,... Čítať ďalej
17 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

V zahraničnom výbore

„Ja budem pôsobiť v zahraničnom výbore a chcem rozvíjať normálnu priateľskú spoluprácu s krajinami BRICS, ako aj s Kubou, Venezuelou, Palestínou či Vietnamom.  Bude mi cťou rozvíjať dobré vzťahy s Ruskom aj Čínou. A budem spolupracovať s každým, kto chce mier,“ dodáva Blaha s tým, že mienia rozvíjať spoluprácu s nemeckou opozičnou stranou Sahry Wagenknechtovej.

Beží druhý deň rokovania 

Na úvod zasadnutia zahralo sláčikové kvarteto hymnu EÚ, ktorá pochádza z 9. symfónie D mol Ludwiga van Beethovena, skomponovanej v roku 1823 ako hudobný podklad pre Schillerovu Ódu na radosť, no niektorí poslanci za maďarský Fidesz pri nej ostalo sedieť. K tomuto gestu protestu sa pridali aj poslanci EP z krajne pravicovej holandskej Strany slobody (PVV) Geerta Wildersa a Rakúskej strany slobody (FPÖ), ako aj český poslanec Filip Turek.

V rámci druhého dňa rokovania bola neskôr europoslankyňa za slovensko Miriam Lexman (KDH) zvolená za kvestorku. 

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik