Ruské ciele v ďalekej Európe! Tvrdé útoky v prípade konfliktu
18 | 07 | 2024 I Milan Laca

Autorka: Irina Mišina

Spojené štáty dali Zelenskému voľnosť na začatie nových úderov hlboko do Ruska.

Na tieto vyhlásenia už reagovalo ruské ministerstvo zahraničia.

USA skúšajú?

"Spojené štáty očakávajú, že spôsobia Rusku "strategickú porážku" a potom "budú bezpečne sedieť v zámorí." Len málokto z americkej elity si uvedomuje riziká takéhoto sebaklamu, ktorý zahŕňa podceňovanie nepriateľa. Dôsledky môžu byť nepredvídateľné pre USA aj pre celý svet“, varoval vysoký predstaviteľ ruského Ministerstva zahraničných vecí Alexej Poliščuk. Tieto útoky sa už zrejme začali. 23. júna ukrajinské ozbrojené sily odpálili 5 rakiet ATACMS, jedna z nich vybuchla na Kryme nad plážou Učkujevka. Zahynulo päť ľudí, vrátane detí a viac ako 150 bolo zranených. Zrejme to bola skúška, píše autorka.

NATO oznámilo zlovestnejšie plány

Ako je známe, aliancia pripravuje plány na letecké útoky na ruské územie až po Ural. Zdroje západných médií informovali, kam plánujú zasiahnuť lietadlá a rakety NATO. Podľa ich výpočtov, vzhľadom na dolet amerických stíhačiek, by teoreticky mohli byť pod útokom Petrohrad, Smolensk, Voronež, Volgograd, Tula, Kaluga, Riazaň, Jaroslavľ, Nižný Novgorod, Kazaň, Jekaterinburg a Moskva. Donedávna sa verilo, že na takéto útoky môže Ukrajina použiť iba bezpilotné lietadlá a rakety ATACMS s dlhým doletom, SCALP a Storm Shadow s dosahom až 500 km. Nedávno však vyšlo najavo, že Spojené štáty dovolili Holandsku použiť stíhačky F-16 na útok na Rusko. Uviedla to holandská ministerka obrany Kaisa Ollongrenová.

Maďari sa nezastavia!
Maďarsko odmietlo ukončiť mierovú misiu napriek hrozbám EÚ. Szijjártó: Vyhrážky EÚ neprinútia Maďarsko skončiť mierovú misiu na Ukrajine. Neprestaneme! Vyhrážky zo strany vedenia Európske únie a odmietnutie rokovaní s Budapešťou neprinútia... Čítať ďalej
17 | 07 | 2024 | Milan Laca

Územie sa môže rozšíriť

Takmer súčasne dánsky minister zahraničných vecí Rasmussen oznámil: Kodaň povolila použiť stíhačky F-16 z územia Ukrajiny na útok na Rusko. To znamená, že geografia útokov na ciele na ruskom území by sa mohla niekoľkonásobne zväčšiť.  

Ako môže Rusko vzdorovať týmto plánom NATO?

Riaditeľ Informačného centra pre otázky medzinárodnej bezpečnosti na Moskovskej štátnej lingvistickej univerzite Alexander Bartoš vysvetľuje. V prvom rade NATO varovalo pred útokmi na naše vojenské letiská. Na našich letiskách je logické postaviť odolné betónové kryty pre lietadlá. Pre veľké nadzvukové lietadlá, ako je Tu-160, existujú iné spôsoby úkrytu - takzvaný „násyp“. Tiež si myslím, že musíme začať budovať nové letiská, ktoré sa nachádzajú ďaleko od bojovej zóny. Špeciálne zaťažený bude náš systém protivzdušnej obrany. Hlavné  budú tradičné, osvedčené prostriedky - napríklad systémy protivzdušnej obrany rôznych modifikácií. Podotýkam, že vo vzdušnom súboji proti ruským Su-35S a Su-30SM budú mať lietadlá F-16 malú šancu.

Aké zbrane má NATO v úmysle použiť na ruské územie?

Rakety zem-zem a vzduch-zem. V tomto prípade použijú F-16, ktoré majú systém na zmenu doletu. Dá sa ovládať z USA, Nemecka, Francúzska. Je tiež možné, že pozemné systémy, z ktorých budú vedené útoky z územia Ukrajiny, budú premiestnené bližšie k ruskému územiu. Ak sa presunú do Charkova, či do Sumy, dolet rakiet NATO sa zvýši.

Hrozí vojna? 

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že víťazstvo Ruska v ukrajinskom konflikte by mohlo viesť k vojne s NATO. Duda tiež uviedol, že Severoatlantická aliancia sa pripravuje na možné nepriateľské akcie s ruskými silami. „Ak sa to stane, z Ruska príde blesková odpoveď. Na ochranu svojho územia bude mať ruské velenie právo podnikať odvetné údery na vojenské letiská na území NATO. Ako prvá môže byť napadnutá najväčšia vojenská základňa NATO v Nemecku - Ramstein, myslí si Alexander Bartoš.

Celá Európa?

Ruské velenie pozná aj umiestnenie hlavných francúzskych závodov na výrobu rakiet. Jeden z nich sa nachádza 200 km od Paríža. Ďalším bodom je mestečko Le Plessis-Robinson, kde je hlavné sídlo výrobcov rakiet Taurus.   Ak bude  NATO pokračovať vo svojej taktike hrozieb, naša armáda bude zrejme musieť zvážiť útoky na podniky západného vojensko-priemyselného komplexu, západné vojenské základne a ich vojenské logistické trasy. Ak dôjde k ohrozeniu našej bezpečnosti, nášho civilného obyvateľstva, nezastavíme sa pred ničím, uzavrel ruský expert Alexander Bartoš.

Horúce leto bez elektriny na Ukrajine. Generátory v kurze (VIDEO)
Na Ukrajine je abnormálne teplo. Pretrvávajú rekordne dlhé výpadky elektriny, ktorá nebýva pol dňa, alebo aj dlhšie. Obchod v šoku Domáci maloobchod preto zažíva dvojaký „tepelný šok“. Predajcovia tvrdia, že ich zachraňujú generátory, no v... Čítať ďalej
17 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik