Prevratné zmeny v Audiovizuálnom fonde: Rada preberá opraty
17 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

Prezident Peter Pellegrini podpísal novelu zákona o Audiovizuálnom fonde (AVF), ktorá od 1. augusta prinesie zásadné zmeny v jeho fungovaní. Kľúčovým bodom je presun rozhodovacej právomoci o finančnej podpore z riaditeľa na radu AVF. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe Kancelárie prezidenta SR.

Rada preberá kontrolu: Koniec éry jednoosobového rozhodovania

Rada AVF sa rozšíri na 13 členov, z ktorých piatich bude priamo menovať minister kultúry bez návrhu. Toto opatrenie má zvýšiť transparentnosť a efektivitu rozhodovacích procesov. Rada získa aj právomoc rozhodnúť o neverejnom režime svojich rokovaní, čo má chrániť citlivé informácie.

Posilnená kontrola a ochrana citlivých informácií

Dozorná komisia fondu sa rozrastie z troch na päť členov, čím sa posilní kontrolná právomoc štátu. Troch členov bude menovať minister kultúry (jedného na návrh ministra financií) a dvoch zvolí rada v tajnom hlasovaní.

Finančné zmeny: Nový poplatok a úprava dotácií

Novela zavádza administratívny poplatok aj pre žiadateľov o štipendium, čím sa zrovnoprávni režim pri všetkých formách podpory. Príspevok štátu na podporu audiovizuálnej kultúry sa stanoví na 6,2 milióna eur.

Upravujú sa tiež podmienky oprávnených výdavkov pri dotáciách na podporu audiovizuálneho priemyslu. Novým oprávneným výdavkom bude úhrada odmeny alebo ceny práce nezdaňovanej v SR, ak priamo súvisí s realizáciou filmového projektu. Tento výdavok bude limitovaný na 10% všetkých oprávnených výdavkov s dotáciou na úrovni 14%.

Ďalšie významné úpravy

Novela prináša aj ďalšie zmeny: porušenie zákona o AVF sa stáva fakultatívnym dôvodom na odvolanie riaditeľa, ruší sa možnosť prerušiť registráciu projektu a dopĺňajú sa nové dôvody na zrušenie osvedčenia o registrácii filmového projektu.

Tieto zmeny majú za cieľ modernizovať a zvýšiť transparentnosť fungovania AVF, podporiť rozvoj slovenskej audiovizuálnej tvorby a poskytnúť lepšiu podporu tvorcom z celého Slovenska. Nová legislatíva odráža požiadavky na zefektívnenie a sprehľadnenie činnosti fondu v prospech slovenského audiovizuálneho priemyslu.

 

Slovenský odpor v Bruseli: Republika hovorí rázne NIE novým šéfom EÚ
Europoslanci za hnutie Republika odmietajú nové vedenie Európskej únie. Tvrdia, že EÚ nie je "maják demokracie", ako ju označila nová predsedníčka Európskeho parlamentu. Zároveň v najnovšom videu varujú pred opätovným zvolením Ursuly von der... Čítať ďalej
17 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik