Pobúrená ministerka kultúry: Toto SND urobiť nemôžu!
17 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Ešte v polovici apríla to vyzeralo na veľkolepú rekonštrukciu priestorov, kde sídlili Umelecko-dekoračné dielne (UDD) 65 rokov. Za celý ten čas sa na budove na Mliekarenskej ulici uskutočnila len jedna rekonštrukcia – výmena okien. Po letnej rekonštrukcii sa dielne mali do týchto priestorov vrátiť, lenže ministerstvo kultúry o náhradných priestoroch hovorí ako o nevhodných pre skladovanie kostýmov.

Portál Moja kultúra informuje o fakte, že na tomto mieste sa stretáva práca množstva umeleckých profesii a vedenie Slovenského národného divadla (SND) si ešte v r. 2021 obnovu budovy určilo ako jednu zo svojich priorít. Peniaze sa podarilo získať z Plánu obnovy a odolnosti a po letných prázdninách sa mali UDD SND vrátiť do svojich priestorov. Nestane sa tak. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová však vyjadrila znepokojenie s rozhodnutím riaditeľa SND.

Unikátne miesto unikátnych diel

Umelecko-dekoračnými dielňami SND prejde doslova každá kulisa pre všetky inscenácie Slovenského národného divadla. Slávnostne boli otvorené v r. 1959 a združujú remeselníkov, o ktorých práci máme dnes už len hmlistú predstavu, či ide o kašmírnikov, maliarov, zámočníkov, patinérov, či modistov, objasňuje ich prácu stránka Moja kultúra s tým, že vedenie SND s Matejom Drličkom si obnovu tejto súčasti SND určilo ako jednu z priorít ešte v r. 2021.

„Dalo si vypracovať energetický audit budovy, pripravilo pasportizáciu existujúceho stavu a tiež štúdiu uskutočniteľnosti možnej rekonštrukcie,“informovala Moja kultúra ešte 18. apríla tohto roku.

Úspešný uchádzač

V lete 2022 SND podalo žiadosť o získanie finančných prostriedkov vo výzve Ministerstva dopravy SR na obnovu  budov v rámci európskeho Plánu obnovy a odolnosti. V tejto výzve bolo SND na jeseň 2023 úspešné. V januári tohto roka v zmysle podmienok výzvy ukončilo aj výberové konanie na zhotoviteľa realizačnej dokumentácie a zhotoviteľa stavby a v marci 2024 podpísalo s Ministerstvom dopravy SR zmluvu o poskytnutí príspevkov mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti. Zákazka má hodnotu presahujúcu 7 miliónov eur,“ informuje Moja kultúra s tým, že rekonštrukcia musí byť hotová a stavba skolaudovaná do konca budúceho roka. Počas letných prázdnin sa UDD mali presťahovať do náhradných priestorov.

Návrat po rekonštrukcii sa nekoná?

„Som znepokojená zámerom generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku presunúť pracovníkov Umelecko-dekoračných dielní do priestorov, ktoré sú absolútne nevyhovujúce pre ich prácu a zároveň nespĺňajú ani potrebné hygienické kritériá. Generálny riaditeľ spolu s riaditeľom UDD Samuelom Rihákom, sa po návšteve týchto priestorov vyjadrili, že po čiastočnej rekonštrukcii budú pre vykonávanie danej práce dostačujúce. S týmto tvrdením sa nemôžem stotožniť. Po vykonaní auditu v priestoroch v Lamači som sa dozvedela, že tam sú prítomné plesne, vysoká vlhkosť, sú nedostatočne temperované a zateká do nich voda. Generálny riaditeľ Drlička nevzal do úvahy námietky ani obavy svojich zamestnancov a nereagoval ani na ich návrhy, v rámci ktorých identifikovali vhodnejšie priestory pre svoju prácu. Záleží mi na zdraví a na podmienkach, v ktorých majú zamestnanci SND pracovať, preto budem žiadať okamžitú nápravu vzniknutej situácie,“ vyjadrila sa k situácii v SND ministerka kultúry Martina Šimkovičová.

Dráma v zákulisí: Šéf SND ignoroval ministerku pri odvolaní riaditeľky baletu!
Slovenské národné divadlo sa otriasa v základoch po tom, čo vyšlo najavo, že generálny riaditeľ Matej Drlička odvolal riaditeľku Baletu SND Ninu Polákovú bez vedomia ministerky kultúry. Tento bezprecedentný krok vyvolal vlnu pobúrenia a právnych... Čítať ďalej
12 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik