Vatry zvrchovanosti opäť zažiaria: Slovensko si pripomína 32 rokov od kľúčového kroku k samostatnosti (VIDEO)
17 | 07 | 2024 I Eka Balašková

Každoročne 17. júla si Slovenská republika pripomína významné výročie, ktoré znamenalo veľký krok k jej samostatnosti. Slovenská národná rada prijala uznesením č. 26 Deklaráciu o zvrchovanosti slovenského národa. Každoročne si túto udalosť pripomínajú Slováci vatrami zvrchovanosti po celej republike a v deň výročia sa prihovoril Slovákom aj prezident republiky, Peter Pellegrini.

Pripomeňme si...

„My, demokraticky zvolená Slovenská národná rada, slávnostne vyhlasujeme, že tisícročné úsilie slovenského národa o svojbytnosť sa naplnilo.

V tejto historickej chvíli deklarujeme prirodzené právo slovenského národa na sebaurčenie tak, ako to zakotvujú aj všetky medzinárodné dohody a zmluvy o práve národov na sebaurčenie.

Uznávajúc právo národov na sebaurčenie, vyhlasujeme, že aj my si chceme slobodne utvárať spôsob a formu národného a štátneho života, pričom budeme rešpektovať práva všetkých, každého občana, národov, národnostných menšín a etnických skupín, demokratické a humanistické odkazy Európy a sveta.

Touto deklaráciou Slovenská národná rada vyhlasuje zvrchovanosť Slovenskej republiky ako základ suverénneho štátu slovenského národa. Bratislava 17. júl 1992,“ uvádza sa na webe NR SR.

Politológ odkázal Veronike Remišovej: "Milá pani Remišová..." (FOTOGALÉRIA)
Sobotňajších osláv výročia vyhlásenie Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky sa zúčastnil aj politológ a člen premiérovho poradného tímu, Eduard Chmelár. Ten na sociálnej sieti priniesol aj fotografiu, ktorá sa podľa neho stane... Čítať ďalej
14 | 07 | 2024 | Eka Balašková

Príhovor prezidenta republiky Petra Pellegriniho prinášame v textovej podobe, bez redakčných úprav

Drahé slovenky a Slováci milí spoluobčania,

Dnes si pripomíname výročie prijatia deklarácie zvrchovanosti Slovenskej republiky v roku 1992. Nešlo ešte priamo o štátotvorný akt, akým bolo prijatie Ústavy či vznik novej republiky. Ale bolo to jasné a veľmi zásadné politické vyjadrenie toho, že slovenský národ má právo na existenciu vo svojom vlastnom štáte.

Citujem: Uznávajúc právo národov na sebaurčenie vyhlasujeme, že aj my si chceme slobodne utvárať spôsob a formu národného a štátneho života, pričom budeme rešpektovať práva všetkých každého občana, národov, národnostných menšín a etnických skupín, demokratické a humanistické odkazy Európy a sveta. Tak to stojí v deklarácii zvrchovanosti.

Prijatie tohto dokumentu spustilo zásadný politický pohyb, ktorý vyvrcholil až vznikom samostatnej Slovenskej republiky. Priniesol prirodzene aj obavy, či slovenský národ zvládne spravovanie vlastného štátu či v medzinárodných štruktúrach nájde svoje miesto v rodine vyspelých a demokratických krajín a či dokáže naďalej v mieri existovať s bratským národom českým. Výsledok dnes hovorí sám za seba.

Slovenská republika je zvrchovaným a demokratickým štátom pevne ukotveným v Európskej únii a nato a vzťahy s našimi bývalými spoluobčanmi, dnes občanmi českej republiky sú doslova rodinné a vysoko nadštandardné.

Aj pred 30 dvoma rokmi bolo Slovensko v kľúčovej politickej otázke rozdelené, ale vznik štátu a spoločný nástup na novú historickú misiu nám toto rozdelenie umožnil do veľkej miery prekonať.

Aj dnes preto musíme hľadať a nájsť to, čo nás dokáže spojiť, pretože slovenský národ bol silný práve v okamihoch, kedy sa dokázal zjednotiť. A dnes tú spoločnú silu v týchto pohnutých časoch určite potrebujeme.

Symbolom deklarácie sa stali vatry zvrchovanosti, ktoré ako spomienku na tento deň už celé roky zapaľujeme vo všetkých kútoch Slovenska. Nech v nás teda horia aj dnes, len prosím nezabudnime na slovenské príslovie, že oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. Preto nech v našich vnútorných vatrách zvrchovanosti ide vždy o oheň, ktorý nám dáva svetlo, ukazuje cestu a ktorý nás vnútorne hreje. Nie plameň, ktorý nás spaľuje hnevom a nenávisťou.

Spomeňme si na nádej, s ktorou sme tie skutočné vatry zapaľovali pred 30 dvoma rokmi na nádej, ktorá sa v mnohom aj naplnila. A hovorme dnes medzi sebou o našich nádejach do budúcnosti, aby sme sa ich napĺňaním spoločne posúvali vpred.


Prevratné zmeny v Audiovizuálnom fonde: Rada preberá opraty
Prezident Peter Pellegrini podpísal novelu zákona o Audiovizuálnom fonde (AVF), ktorá od 1. augusta prinesie zásadné zmeny v jeho fungovaní. Kľúčovým bodom je presun rozhodovacej právomoci o finančnej podpore z riaditeľa na radu AVF. Vyplýva to z... Čítať ďalej
17 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik