Ján Baránek: Naozaj toho mám plné zuby (VIDEO)
17 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Ján Baránek svoje aktuálne video začína exkurzom do histórie. V začiatkoch II. svetovej vojny ani Stalin neveril, že hitlerovské Nemecko zaútočilo na ZSSR a stále tam dodával suroviny. „Až keď vec bola jasná, potom uveril a ZSSR vstúpil do vojny,“ hovorí Baránek a hľadá paralelu medzi súčasnosťou, kedy po útoku na Donalda Trumpa nik zrejme nepochybuje o úmysloch protistrany.

Politický analytik a predseda strany Zdravý rozum vo videu poukazuje aj niekoľko ďalších paralel s históriou. Tá sa podľa neho neopakuje akýmsi klonovaním situácií, ale tým, že konflikty sa takmer s periodicitou vracajú. A vracia sa aj to, že agresor s protistranou nepotrebuje diskutovať, jemu stačí hovoriť o zmieri, aby mohol pokračovať vo svojich úmysloch. Atentáty tu však nepácha ten, ktorý je označovaný za dezoláta, či takmer kriminalizovaný kvôli potrebe mieru. Baránek však pripomína, že títo ľudia stále majú v rukách médiá, cez ktoré rozoštvávajú spoločnosť.

Ďalšia paralela

Tak, ako Stalin nakoniec musel uveriť nepríjemnej skutočnosti, ani my sa podľa Baránka už nemôžeme tváriť, že sa nič nedeje. Pripomína slová Kamaly Harrisovej, že Trump a jeho voliči sú existenčné ohrozenie demokracie. Médiá o Trumpovi hovoria, že je fašista a treba ho odstaviť za každú cenu. Baránek vidí paralelu s tým, ako mnohí na Slovensku pred atentátom dehumanizovali premiéra Fica. Ani tento atentát nebol úspešný, ale potvrdzuje to, čo sa potvrdilo Stalinovi.

„Oni po nás idú a chcú nás zlikvidovať. Hovorím to preto, lebo tu stále počúvam nejaké volanie po zmieri, po nejakej prapodivnej diskusii a mám toho naozaj plné zuby,“ konštatuje Baránek.

Analytik Fendek: Liberáli vs. vlastenci
"Liberáli vs. vlastenci. Táto téma je značne široká a zložitá. Nakoľko je naša spoločnosť rozdelená najmä podľa tejto ideologicko-politickej línie, skúsim interpretovať problematiku práve z tohto hľadiska a kvôli stručnosti len na Európu."... Čítať ďalej
15 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Trvá to už roky

Ďalej Baránek vysvetľuje, že začali s covidom, kedy nám všetkým obmedzovali slobodu a vnucovali nám očkovanie. Najlepších medicínskych odborníkov nazývali dezolátmi a stále sa mažú nepohodlné príspevky, shadow bany sú stále prísnejšie a stále sú blokované niektoré kanály.

Kto z koho

„Toto je to, na čom sa dá budovať nejaké porozumenie? Keď niekto na vás neustále útočí a my tu budeme volať po nejakom zmieri a po diskusii s nimi,“ nerozumie Baránek s tým, že sa nachádzame vo fáze, ktorú nazval ľudovo „kto z koho“. Aj jemu je jasné, že história sa veľmi podobá.

Potrebujeme zmier. Skutočný

Aj Baránek uznáva, že zmier v spoločnosti je veľmi potrebný, no musia ho chcieť obe strany. A nie len slovne, ale aj skutkami. Zatiaľ však vidíme len opak – atentáty, či vyhrážky gruzínskemu prezidentovi od člena EK. Toto podľa neho nie je cesta.

Diskutovať nechcú

„Oni nám idú po krku a keď vám niekto ide po krku, tak buď ste zbabelec a budete volať po diskusii. Oni nechcú diskusiu,“ hovorí Baránek a pripomína niekoľko historických udalostí, kedy to bolo o tom, „kto z koho“. Preto nechápe, že si dnes niekto myslí, že to bude iné, ako mnohokrát v minulosti, keď je evidentné, že sa to už deje.

Miroslav Čimo: Naše deti im nedáme! (VIDEO)
Producenta, hudobníka, aktivistu a dnes už aj politika Miroslava Čima som zaregistrovala v čase, keď som počas pandémie absolovovala onkologickú liečbu a zrazu bol čas na objavovanie. Vtedy aj mňa oslovili ľudia, ktorí nám ukazovali, že ak cítime,... Čítať ďalej
17 | 07 | 2024 | Eka Balašková

Kto tu pácha atentáty

Rozumie aj tomu, že prezident si musí zachovať svoj zmierujúci status, že to nemôže byť rozoštvávač, no tu je dokázateľné, že agresívny prístup tu má len jedna strana a určite nie tá, ktorej sú vypínané stránky, či likvidované videá.

„To sú presne tí istí, ktorí našu stranu v Čechách obviňujú, že sme tzv. „chcimírové“. U nás sa tento výraz neujal, ale ten postoj je tam rovnaký. Dnes pomaly kriminalizujú našu snahu o mier. Tak kto tu je v práve? Kto tu je to hovädo, kto tu je ten fašista, kto tu kradne slobodu? Kto tu pácha atentáty,“ kladie si rečnícke otázky Baránek, ktorému sa nepáči, že nie sme schopní brániť sa.

Hovoria to dopredu

„Tak, ako Hitler, aj oni dopredu hovoria, čo mienia robiť. Oni dopredu hovoria, že prídeme o mobilitu, že budeme jazdiť na nepoužiteľných elektrických autách a my ako teľce na to pozeráme,“ rozhorčuje sa Baránek s tým, že nič sa nezmení ani po júnových voľbách, kým sa budeme len prizerať.

Stále majú médiá

Baránek poukazuje na fakt, že stále majú médiá, cez ktoré dokážu úspešne rozoštvávať ľudí. Poukazuje na doslova záplavu konšpiračných teórii, že Trump si atentát spôsobil sám. Pripomína tiež, že atentátnik na Trumpa sa hlásil k hnutiu Antifa, no médiá tvrdia, že bol republikán. Nepripomína nám to situáciu s Cintulom, ktorý strieľal na premiéra?

Baránek svoje video uzatvára varovaním, že tento prístup do spoločnosti môže priniesť len krvavé občianske vojny.

Hlas ľudu: S.rt. na nich, Michal!
„Serte na šuhaja Šutaja, na ministerku kultúry aj na Tarabu,“ radí Nicholsonová váženému pánovi Kaščákovi, milému Michalovi. V liste sa mu vyznáva aj zo svojich osobných trápení. A vysmieva sa z hymny, z folklóru a z roduverných Slovákov. Napriek... Čítať ďalej
16 | 07 | 2024 | Mária Škultétyová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik