Denisa Saková: Budeme viac využívat geotermálnu energiu (VIDEO)
18 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) sa zúčastnila neformálnej rady ministrov pre energetiku v Budapešti. Tu aj ona podporila zámer, nasmerovať viac zdrojov do využívania geotermálnej energie aj na Slovensku, o čom informovala vo videu na sociálnej sieti. V oblasti tepelného hospodárstva chceme na Slovensku viac využívať geotemálnu energiu, avizuje ministerka Saková.

Denisa Saková upozorňuje, že viac, ako tretina slovenského územia by geotermálnu energiu mohla využívať v tepelnom hospodárstve, pričom už sa desaťročia využíva v turizme. Problémom je vysoká cena za vrty, z ktorých len polovica je úspešná a tu je podľa Sakovej požiadavka ministrov z viacerých krajín na finančnú podporu takýchto projektov z Európskej komisie.

Maďarsko v top päťke

Saková upozorňuje, že v rámci EÚ Maďarsko je jednou z top piatich krajín, ktoré využívajú geotermálnu energiu a Viedeň sa chystá z geotermálnych vrtov vykurovať niektoré mestské časti.

„Štúdie ukazujú, že viac ako tretina územia Slovenska môže taktiež využívať geotermálnu energiu na tepelné hospodárstvo. Inšpirujme sa skúsenosťami susedných krajín a využime to, čo nám ponúka naša geografická poloha podkarpatského regiónu,“píše Saková pri videu, v ktorom vyjadrila spokojnosť s tým, že predsedníctvo Maďarska do svojho programu zaradilo aj bod, v rámci ktorého sa má viac využívať práve tento typ energie.

Vatry zvrchovanosti opäť zažiaria: Slovensko si pripomína 32 rokov od kľúčového kroku k samostatnosti (VIDEO)
Každoročne 17. júla si Slovenská republika pripomína významné výročie, ktoré znamenalo veľký krok k jej samostatnosti. Slovenská národná rada prijala uznesením č. 26 Deklaráciu o zvrchovanosti slovenského národa. Každoročne si túto udalosť... Čítať ďalej
17 | 07 | 2024 | Eka Balašková

Nie len rekreácia

„Geotermálna energia je považovaná za čistý dekarbonizovaný zdroj energie a je dostupná akéhokoľvek počasia a cenovo stabilná počas celého roka,“ uviedla ministerka s tým, že Slovensko má s využívaním geotermálnej vody skúsenosti v oblasti rekreácie, či turizmu.

„Až v posledných rokoch začíname geotermálnu energiu využívať aj na vykurovanie,“  doplnila Saková, podľa ktorej slov na EK apelovalo viac ministrov. Ich apel sa týkal vytvorenia efektívnejšieho rámca kvalitnejšej finančnej podpory projektov, ktoré budú využívať tento druh energie.

Vysoká cena za vrty

Saková upozorňuje, že prieskumné vrty sú veľmi drahé, navyše len 50 percent z nich je úspešných.

„Vyvinieme maximálne úsilie, aby tento prístup Európska komisia prehodnotila a v budúcnosti by sme mohli očakávať väčšie financie, ktoré vieme alokovať do týchto projektov,“ uviedla ministerka.

„Inšpirujme sa skúsenosťami susedných krajín a využime to, čo nám ponúka naša geografická poloha podkarpatského regiónu,“ vyzvala ministerka v závere.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik