Babiš útočí: "Fialova vláda je najväčšou hrozbou pre Česko! Sníva o vojne s Ruskom"
17 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

Expremiér a líder opozičného hnutia ANO Andrej Babiš v exkluzívnom rozhovore pre ParlamentníListy.cz ostro zaútočil na vládu Petra Fialy. Obvinil ju z bezprecedentného poklesu životnej úrovne, presadzovania kontroverzného migračného paktu a potláčania slobodnej diskusie. Babiš varuje, že päťkoalícia predstavuje najväčšie bezpečnostné riziko pre Českú republiku.

Nová európska frakcia a obrana pred obvineniami

Babiš v rozhovore bránil svoju novú frakciu v Európskom parlamente "Patrioti pre Európu", ktorá sa stala treťou najsilnejšou. Rázne odmietol obvinenia premiéra Fialu, že by táto frakcia slúžila záujmom Ruska. "Sme predovšetkým proeurópski a vznikli sme na základe troch priorít - obrana suverenity, boj proti ilegálnej migrácii a revízia Green Dealu," vysvetlil Babiš. Zdôraznil, že frakcia považuje Rusko za agresora a podporuje stiahnutie ruských vojsk z Ukrajiny.

Tvrdá kritika Fialovej vlády

Expremiér nešetril kritikou na adresu súčasnej vlády. Obvinil ju z "bezprecedentného poklesu životnej úrovne, najvyššieho zvýšenia daní v novodobej histórii a osekania dôchodkov". Babiš pokračoval: "Fialova vláda sníva o vojne s Ruskom, najskôr s F-35, ktoré majú doraziť až niekedy za 11 rokov." Dodal, že vláda prosadila migračný pakt EÚ s povinnými kvótami a "výpalným za migrantov".

Obhajoba EET a kritika boja proti dezinformáciám

Babiš ostro kritizoval zrušenie elektronickej evidencie tržieb (EET). Podľa jeho slov toto rozhodnutie vedie k rozbujenej šedej ekonomike a výrazným stratám v štátnom rozpočte. Vyjadril sa aj k nástupu plukovníka Foltýna na post vládneho koordinátora boja s dezinformáciami. "Myslím si, že občania majú vlastnú hlavu a nepotrebujú pána Foltýna ani Fialu, ani ČT a ČRo, aby im hovorili, čo si majú myslieť," uviedol Babiš.

Pohľad na medzinárodnú politiku

V rozhovore sa Babiš dotkol aj medzinárodnej politiky. Komentoval situáciu vo Francúzsku po nedávnych voľbách a vyjadril obavy o budúcnosť krajiny kvôli problémom s nelegálnou migráciou. Hovoril tiež o svojom vzťahu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a o snahách maďarského premiéra Viktora Orbána o mierové riešenie konfliktu na Ukrajine.

Babiš uzavrel rozhovor varovaním pred plánmi vlády na schválenie českej verzie Green Dealu, ktorý podľa neho výrazne zdraží život občanov. "Fialova vláda to chce presadiť v podstate potají a bez celospoločenskej diskusie," dodal expremiér na záver.

Hviezda slávy padá k zemi...
The Times: Macron ešte dokázal zjednotiť Francúzov – proti sebe! Po svojom neuváženom rozpustení parlamentu sa francúzskemu vodcovi podarilo nemožné – spojiť proti sebe tri veľké a vzájomne nepriateľské skupiny, poznamenávajú The... Čítať ďalej
17 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik