Železná lady oslávi 70-ku: Tajomná pastorova dcéra, ktorá sa stala najmocnejšou ženou sveta
16 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

Angela Merkelová, enigmatická "železná lady" nemeckej politiky, sa pripravuje osláviť svoje 70. narodeniny s bombastickým prekvapením. Bývalá kancelárka, ktorá 16 rokov držala v rukách osud Európy, sa chystá vydať memoáre, ktoré sľubujú odhaliť šokujúce zákulisie mocenských hier!

Od skromnej dcéry pastora k najmocnejšej žene planéty - Merkelová prešla neuveriteľnú cestu. Teraz, keď už nemá čo stratiť, je pripravená prehovoriť. Svet sa chveje v očakávaní - aké temné tajomstvá nám odhalí "čierna vdova" európskej politiky? Pikantné detaily z rokovacích miestností, zákulisné dohody a možno aj osobné škandály európskych lídrov - to všetko nás čaká v jej knihe "Sloboda". Európa, drž si klobúk - Merkelová ide na plný plyn!

Od pastorovej dcéry k "Kohlovmu dievčaťu"

Narodená v roku 17. júla 1954 v Hamburgu ako dcéra protestantského pastora, Angela vyrastala vo východonemeckom Templine. Nič nenasvedčovalo tomu, že sa z talentovanej fyzičky raz stane kancelárka. Jej politická kariéra sa začala až po páde Berlínskeho múru, keď ju bývalý kancelár Helmut Kohl objavil a priviedol do vysokej politiky. Rýchlo si vyslúžila prezývku "Kohlovo dievča".

"Čierna vdova" mocenskej politiky

Merkelová sa však ukázala byť oveľa viac než len poslušnou žiačkou. Svojou vytrvalosťou a pragmatizmom postupne prekonala všetkých mužských rivalov v CDU. Jej schopnosť eliminovať politických konkurentov jej vyslúžila prezývku "čierna vdova".

Krízová manažérka a "matka národa"

Ako kancelárka čelila Merkelová mnohým krízam - od finančnej krízy cez utečeneckú vlnu až po pandémiu. Jej pragmatický a umiernený štýl vládnutia z nej urobil stabilizujúcu silu nielen v Nemecku, ale v celej Európe. Pre mnohých sa stala "matkou národa".

Večná záhada

Napriek svojej dlhej kariére vo vrcholovej politike zostáva Merkelová pre mnohých záhadou. Jej schopnosť žiť súčasne vo viacerých svetoch, ktorú si osvojila ešte v NDR, z nej robí komplexnú a ťažko uchopiteľnú osobnosť.

Ako sama raz povedala: "Chcem byť sama sebou - tak často, ako je to možné." Táto veta možno najlepšie vystihuje ženu, ktorá sa z pastorovej dcéry vypracovala na najmocnejšiu ženu sveta, no pritom zostala verná sama sebe.

Daniel Landa sa postaral o riadny rozruch (VIDEO+FOTO)
Spevák a hudobník Daniel Landa je známy predovšetkým fanúšikom tvrdšieho rocku a tým, ktorí preferujú témy vlastenectva. Na scéne pôsobí 55-ročný umelec niekoľko desaťročí, no na koncert, aký odohral v piatok, 12. júla v Točníku, bude ešte dlho... Čítať ďalej
15 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik