VIDEO! Ostrá Plevíková v NR SR! Zo strany Bruselu je tu šikana a dvojaký kilometer
16 | 07 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Samé zavádzania, tvrdí Zuzana Plevíková, poslankyňa za stranu SMER - SSD, ktorá sa aktuálne zúčastňuje zasadnutia parlamentu, kde prebieha diskusia k novele Trestného zákona.

"Dnes prebieha rokovanie o návrhu novely Trestného zákona. Ako tak počúvam rozpravu, znejú tu samé zavádzania. Že vraj sa v súvislosti s predchádzajúcou novelou Trestného zákona nehovorilo o tom, ako a či vôbec vláda komunikuje a komunikovala s Európskou komisiou a ďalšími inštitúciami EÚ. S Komisiou sa komunikovalo neustálne a aj sa o tom verejne hovorilo," zdôrazňuje poslankyňa Plevíková.

Progresívne Slovensko podľa Plevíkvej stále opakuje, ako nie je pravda to, že ich europoslanci behali po inštitúciách EÚ a šírili zlé meno SR a lobovali za to, aby nám boli peniaze z Bruselu priškrtené. "Lenže, žiaľ, je to fakt. Spomeňme si aj na tie ich protislovenské uznesenia, ktoré v Európskom parlamente navrhli a zahlasovali za," pripomína Plevíková.

"No a pravda je tá, že zo strany Bruselu je tu šikana a dvojaký kilometer v súvislosti s novelizáciou Trestného poriadku a premlčacími dobami v Českej republike a u nás. Keďže, keď sa u bratov Čechov riešili premlčacie doby, takýto cirkus veru nebol...," dodáva ostro poslankyňa za stranu SMER - SSD.

Do diskusie k novele Trestného zákona sa v utorok prihlásili písomne štyria rečníci, z toho dvaja sú za klub. Legislatíva je v druhom čítaní, poslanci Národnej rady (NR) SR sa jej venujú v zrýchlenom režime. V úvode diskusie predstavil návrh minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD).

Podpredseda ústavnoprávneho výboru Tibor Gašpar (Smer-SD) informoval o stanovisku výboru, ktorý odporúča poslancom schváliť legislatívu aj s pozmeňujúcimi návrhmi. Tie precizujú definíciu finančných záujmov EÚ a obsahuje aj jednu technickú úpravu.

Podľa rokovacieho poriadku môže písomne prihlásený poslanec rečniť maximálne 20 minút, ak je prihlásený za klub, tak pol hodiny. Zákonodarcovia môžu na jednotlivých rečníkov reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty.

Po vystúpeniach písomne prihlásených poslancov bude možné sa prihlásiť do diskusie ešte ústne. Hocikedy môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik