ŠOP SR KONÁ! TOTO TELEFÓNNE ČÍSLO SI ULOŽTE!
16 | 07 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR spúšťa od pondelka operačné stredisko s telefónnym číslom 18 081. Slúžiť bude na nahlasovanie nebezpečných situácií s možným vznikom rizika, škôd a útokov v súvislosti s medveďom. Číslo bude k dispozícii 24 hodín sedem dní v týždni.

TASR o tom informoval odbor komunikácie a propagácie ŠOP. Zriadenie telefónne čísla vyplýva z manuálu envirorezortu pre ochranný odstrel medveďa hnedého.

Hovor bude podľa generálneho riaditeľa ŠOP Štefana Kysela nahrávaný. Nahlasovateľ bude musieť uviesť svoje celé meno, telefónne číslo a opis situácie. Operátor tak bude vedieť identifikovať dôležitosť situácie, či pôjde o spozorovanie medveďa napríklad v intraviláne obce, či to bude stret so šelmou alebo už došlo k útoku a zraneniu. "V prípade, že došlo k zraneniu, bude nahlasovateľ automaticky presmerovaný na tiesňové telefónne číslo 112," priblížil Kysel.

Následne upovedomia ostatné bezpečnostné a záchranné zložky

Šéf ochranárov pripomína, že ŠOP a operačné stredisko nie sú súčasťou integrovaného záchranného systému. "Prostredníctvom nášho operačného strediska chceme zabezpečiť konektivitu s integrovaným záchranným systémom, a tým zvýšiť bezpečnosť Slovenska," podotkol Kysel. Zároveň chcú podľa neho odľahčiť tiesňové linky.

ŠOP bude zbierať evidenciu hlásení a zabraňovať možnej manipulácii s nimi. "Zbierame údaje, ktoré môžu byť použité vo výskume, poskytujeme súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní," poznamenal riaditeľ. Dodal, že operačné stredisko je tiež súčasťou prebiehajúcej profesionalizácie zásahových tímov pre medveďa hnedého. Aj pomocou tohto opatrenia chce ŠOP podľa Kysela zabezpečiť stabilnú a reprezentatívnu populáciu medveďa.

"Želám si, aby dôvody a potreby operačného strediska pominuli čo najrýchlejšie a keď už bude potrebné, aby prinieslo informácie, bezpečie a riešenie pre volajúceho," skonštatoval Kysel.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik