Po 35 rokoch sporov: Gabčíkovo má šancu na kompromis
17 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

Po dlhých desaťročiach sporov sa zdá, že vo vzťahoch medzi Slovenskom a Maďarskom konečne svitá na lepšie časy. Podľa najnovších informácií z maďarských médií zverejnených na portále Telex.hu sa obe krajiny opäť posadili za rokovací stôl a intenzívne rokujú o vyriešení historického sporu ohľadom Vodného diela Gabčíkovo.

Nečakaný obrat po rokoch patovej situácie

Gábor Czepek, splnomocnenec maďarskej vlády pre rozvoj energetickej infraštruktúry, nedávno prekvapivo oznámil, že rokovaniam sa konečne blýska na lepšie časy. Po troch kolách intenzívnych rokovaní sa vraj črtá nádej, že by sa mohlo nájsť riešenie akceptovateľné pre obe strany.

"Princípy možného riešenia by mohli byť predložené obom vládam ešte tento rok, najneskôr začiatkom budúceho," uviedol Czepek s neskrývaným optimizmom.

Maďarsko potrebuje spojencov

Podľa Czepeka si Maďarsko uvedomuje, že potrebuje strategických partnerov, a preto sa rozhodlo opäť otvoriť túto citlivú tému so Slovenskom. Rokovania vraj prebiehajú v konštruktívnom duchu a ďalšie kolo je naplánované už na júl priamo v Gabčíkove.

Šanca na prelom po 35 rokoch

Spor o Vodné dielo Gabčíkovo-Nagymaros trvá už neuveriteľných 35 rokov. Od roku 1989 sa nepodarilo nájsť žiadne obojstranne prijateľné riešenie, najmä v otázke zdieľania vodného toku Dunaja.

Teraz sa však zdá, že priaznivý vývoj slovensko-maďarských vzťahov v poslednom období by mohol vytvoriť dobré podmienky na dosiahnutie dlho očakávanej dohody.

Čo bude ďalej?

Hoci je ešte priskoro hovoriť o konkrétnych detailoch možného riešenia, samotný fakt, že obe strany opäť zasadli za rokovací stôl, je významným posunom vpred. Zostáva len dúfať, že tentokrát sa podarí nájsť kompromis, ktorý uspokojí obe krajiny a ukončí tak jednu z najdlhších kauz v novodobej histórii strednej Európy.

FINANČNÁ SPRÁVA UPOZORŇUJE! NA TOTO NEKLIKAJTE! NEDAJTE SA OKLAMAŤ!
Finančná správa (FS) na webovej stránke upozorňuje na podvodníkov, ktorí sa snažia oklamať ľudí. Slováci totiž húfne dostávajú nebezpečné SMS správy. FS upozorňuje: Nedajte sa oklamať! Neklikajte! Finančná správa apeluje na ľudí, aby sa nenechali... Čítať ďalej
16 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik