Podľa Stoltenberga NATO do vojny nevstúpi, ale poľský minister zahraničia by zostrelil ruské rakety
16 | 07 | 2024 I Gabriela Fedičová

Radosława Sikorského sužujú vážne vojnové dilemy. Podľa Stoltenberga NATO do vojny nevstúpi, ale poľský minister zahraničia by zostrelil ruské rakety, píše maďarský portál Mandiner.

Nálady neutíchajú v súvislosti s nedávno uzavretou poľsko-ukrajinskou bilaterálnou bezpečnostnou dohodou, ktorá obsahuje pasáž, ktorá by Poľsku umožnila zostreliť ruské rakety smerujúce údajne na Poľsko aj v ukrajinskom vzdušnom priestore. Euractiv informuje o diplomatických búrkach okolo dohody.

Odchádzajúci generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa v komentári k dohode snažil zdôrazniť, že aj keď Poľsko priamo zostrelí ruskú raketu, NATO sa nestane bojujúcou stranou. 

„NATO podporí Ukrajinu, nedávno sme zvýšili objem našej pomoci. Politika NATO však zostáva nezmenená – tohto konfliktu sa nezúčastníme." Povedal Stoltenberg.

O SAMOTNEJ POĽSKEJ MYŠLIENKE POVEDAL: JE PROTI NEJ.

"Podporujeme Ukrajinu v ničení ruských vzdušných zbraní, ale NATO sa do toho priamo nezapojí," dodal. V reakcii na záujem ukrajinských médií kategoricky vylúčil, že by akýkoľvek spojenec NATO mohol strieľať čokoľvek vo vzdušnom priestore Ukrajiny.

Poľská a ukrajinská strana sa snažia upokojiť spojencov. Poľský minister obrany Władysław Kosiniak-Kamysz tvrdí: "Bez podpory a povolenia aliancie sa nerozhodneme zostreliť ruské rakety nad Ukrajinou“ uviedol minister. Poľsko podľa neho nastolí túto otázku v rámci bilaterálnych diskusií s ďalšími spojencami v NATO.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zároveň dúfa, že poľská myšlienka sa čo najskôr stane realitou.

Poľský minister zahraničných vecí Radosław Sikorski zdôraznil, že v tejto chvíli ide len o ideu, no zároveň návrh v dohode odráža vážnu poľskú bezpečnostno-politickú dilemu. „Naša dilema je nasledovná: ak budeme strieľať len vtedy, keď sú už v našom vzdušnom priestore, tak dopad ohrozuje našich občanov a majetok. Medzitým Ukrajinci hovoria: „Prosím, žiadny problém, pokojne ich zostreľte v našom vzdušnom priestore, ak existuje bezprostredné nebezpečenstvo vstupu do poľského vzdušného priestoru,“  vysvetlil Sikorski.

Sikorského dramatickú dilemu o ohrození poľských občanov a poľského majetku zároveň trochu zatieňuje fakt, že: počas vojny sa ruská strela nikdy nedostala do blízkosti poľského vzdušného priestoru, iba ukrajinská; príslušný text v poľsko-ukrajinskej dohode navyše prakticky vytvára príležitosť pre Poľsko zostreliť vo vzdušnom priestore západnej Ukrajiny, čo chce, s odvolaním sa na nebezpečenstvo poľského vzdušného priestoru.
Zelenskyj začal plašiť "susedov" Ukrajiny – a to nie v akejkoľvek veci
Zelenskyj začal plašiť ukrajinských susedov – a to nielen v akejkoľvek veci, informuje maďarský portál Mandiner. Z úst ukrajinského prezidenta prišlo zlovestné vyhlásenie. Volodymyr Zelenskij konkrétne uviedol, že krajiny susediace s Ukrajinou... Čítať ďalej
16 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik