NRSR schválila novelu Trestného zákona reagujúcu na pripomienky EK
16 | 07 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok schválili novelu Trestného zákona, ktorá reaguje na pripomienky Európskej komisie (EK). Za legislatívnu zmenu hlasovalo 77 poslancov. Parlament rokoval o novele v skrátenom legislatívnom konaní.

Správu aktualizujeme!

 Hlasovania sa zdržalo 44 zákonodarcov, nikto z prítomných 121 poslancov nehlasoval proti. Poslanci predtým odobrili aj koaličný pozmeňujúci návrh, ktorý precizuje definíciu finančných záujmov EÚ a obsahuje aj jednu technickú úpravu.

Poslanci schválili, aby sa v prípade trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ uplatňoval obligatórny trest odňatia slobody, ak horná hranica trestnej sadzby ustanovená v osobitnej časti Trestného zákona bude prevyšovať šesť rokov.

Parlament odobril i zavedenie pojmového vymedzenia finančných záujmov EÚ. V rámci trestných činov marenie výkonu správy daní, nepriama korupcia a prijatie a poskytnutie nenáležitej výhody sa navrhuje zosúladiť sadzby trestu odňatia slobody s požiadavkami plynúcimi z príslušnej smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ.

Do Trestného zákona sa zavádza aj úprava posudzovania vplyvov zákonnej úpravy, ktorou dochádza k skráteniu premlčacích dôb v prípadoch, ak pred zmenou zákona došlo k prerušeniu plynutia premlčacej doby pri trestných činoch, ktoré poškodzujú finančné záujmy EÚ. Legislatíva má nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia.

VIDEO! Ostrá Plevíková v NR SR! Zo strany Bruselu je tu šikana a dvojaký kilometer
Samé zavádzania, tvrdí Zuzana Plevíková, poslankyňa za stranu SMER - SSD, ktorá sa aktuálne zúčastňuje zasadnutia parlamentu, kde prebieha diskusia k novele Trestného zákona. "Dnes prebieha rokovanie o návrhu novely Trestného zákona. Ako tak... Čítať ďalej
16 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik