Hviezda slávy padá k zemi...
17 | 07 | 2024 I Milan Laca

The Times: Macron ešte dokázal zjednotiť Francúzov – proti sebe!
Po svojom neuváženom rozpustení parlamentu sa francúzskemu vodcovi podarilo nemožné – spojiť proti sebe tri veľké a vzájomne nepriateľské skupiny, poznamenávajú The Times.

Výsledok?

Nedosiahla sa ani dohoda, ani „jasnosť“, ktorú chcel Macron týmto krokom poskytnúť. Podľa novín, dnes nad budúcnosťou Francúzska visí neistota. Oveľa väčšia neistota však čaká samotného Macrona.

Ekonomická hrôza prichádza: Trump späť v Bielom dome = prázdne obchody v Európe?
Donald Trump sa možno čoskoro vráti do Bieleho domu a Európa by sa mala začať triasť. Ekonómovia z prestížnej americkej banky Goldman Sachs bijú na poplach a varujú pred "hlbokými dopadmi" na ekonomiku eurozóny v prípade Trumpovho víťazstva v... Čítať ďalej
16 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

... pád?

Sedem rokov po svojom grandióznom nástupe do prezidentského úradu sa Macron objavil na nedeľňajšej prehliadke Dňa dobytia Bastily v oveľa patetickejšej podobe, píšu The Times. Dnes sa, pre jeho nezodpovedný prístup k politickej krízy, ktorú si z veľkej časti spôsobil sám, odvracajú od čela Elyzejského paláca dokonca aj členovia jeho blízkeho okolia.

Nejasná jasnosť

Keď Macron ohlásil predčasné parlamentné voľby, jeho zámerom bolo poskytnúť krajine „jasnosť“. Ako však uvádzajú noviny, hoci sa Francúzi už vyjadrili, v krajine stále nie je „jasnosť“, ani dohoda. Od volieb prešiel týždeň a nová vláda stále neexistuje. Okrem toho existujú opodstatnené obavy, že by sa francúzska nespokojnosť mohla preliať do ulíc tesne pred olympijskými hrami, do ktorých zostávajú necelé dva týždne.

Kedy bude "jasno"?

Jasno, aspoň čo sa týka zostavy novej vlády, by malo nastať tento týždeň, pred prvou štvrtkovou schôdzou nového parlamentu. Macronova vlastná budúcnosť však zostáva neistá ako kedykoľvek predtým, tvrdia The Times. Náladu medzi prezidentovými priaznivcami – bývalými, aj súčasnými – zhrnul jeho sklamaný exstraník Gilles Le Gendre. „Makronizmus skončil. Jediná koalícia, ktorá dnes existuje, je koalícia proti prezidentovi".

Podľa Stoltenberga NATO do vojny nevstúpi, ale poľský minister zahraničia by zostrelil ruské rakety
Radosława Sikorského sužujú vážne vojnové dilemy. Podľa Stoltenberga NATO do vojny nevstúpi, ale poľský minister zahraničia by zostrelil ruské rakety, píše maďarský portál Mandiner. Nálady neutíchajú v súvislosti s nedávno uzavretou... Čítať ďalej
16 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik