Horúce leto bez elektriny na Ukrajine. Generátory v kurze (VIDEO)
17 | 07 | 2024 I Milan Laca

Na Ukrajine je abnormálne teplo.

Pretrvávajú rekordne dlhé výpadky elektriny, ktorá nebýva pol dňa, alebo aj dlhšie.

Obchod v šoku

Domáci maloobchod preto zažíva dvojaký „tepelný šok“. Predajcovia tvrdia, že ich zachraňujú generátory, no v skutočnosti táto metóda čoraz viac zlyháva. V maloobchode je čoraz viac pokazených produktov, ktoré končia v košíkoch zákazníkov. Sociálne siete sú plné sťažností Ukrajincov, ktorí po návrate z obchodu zistia, že si  kúpili napríklad kyslé mlieko či syr s vôbec nie ušľachtilou plesňou. Obchodníci tvrdia, že takmer nepretržitá práca na generátoroch ich ženie do strát, čo môže v blízkej budúcnosti ovplyvniť ceny.

Prečo už nepomáhajú generátory?

V skutočnosti, podľa šéfa Kyjevskej štátnej spotrebiteľskej služby Olega Rubana, niektoré obchody jednoducho šetria na generátoroch. To znamená, že buď nie sú zapnuté vôbec, alebo len občas. Napríklad napájajú jednotlivé zariadenia a v určitých časových úsekoch.

Kyjev chystá rakety na zásah ruského vnútrozemia
Zelenskyj oznámil vývoj vlastných rakiet dlhého doletu na Ukrajine. Zelenskyj: Ukrajina vyvíja svoje vlastné rakety. Vyvíjajú... Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Kyjev yvíja svoje vlastné rakety dlhého doletu, informuje... Čítať ďalej
16 | 07 | 2024 | Milan Laca

Operácia "Recyklácia"

Štátna spotrebiteľská služba v hlavnom meste začala monitorovať obchody s potravinami. Kontrolujú podmienky skladovania potravín vo viac ako 300 maloobchodných predajniach. Ak zistia pokazené výrobky, budú odpísané a recyklované. Počas výpadku elektriny prestávajú fungovať nielen chladničky v predajných priestoroch, ale aj zariadenia v skladoch a technických miestnostiach.

screenshot videa youtube | Atraktívny tovar

Problémy s platením 

Obyvatelia Kyjeva sa čoraz častejšie sťažujú na problémy s platbami kartou. Počas výpadku prúdu sa takmer okamžite stratí mobilná komunikácia s internetom a terminály pri pokladniach obchodov nedokážu prijímať platby bankovými kartami. Výnimkou sú veľké supermarkety, napojené na pevné internetové siete, aj keď aj tie zažívajú výpadky.

... a sú bez peňazí

Ľudí vyzývajú, aby nosili so sebou viac hotovosti, aby mohli platiť za nákupy. Bankári o tom otvorene hovoria a dodávajú, že platobným terminálom neposkytujú komunikáciu, to je úlohou mobilných operátorov a obchodníkov. Tentoraz však nastal problém s čisto bankovou funkciou. Obyvateľstvo, ktoré poslúchlo výzvy finančníkov týkajúce sa hotovosti, začalo aktívnejšie vyberať hotovosť z bankomatov - zvýšil sa dopyt po papierových hrivnách. Samotné banky ale neposilnili inkasné služby a nezačali častejšie plniť bankomaty hotovosťou. Výsledkom je, že mnohé z nich stoja prázdne. Niektorí majitelia bankomatov pri výpadku elektriny automaty jednoducho vypínajú.

Paradox, pokuty za hluk?

V médiách sa objavili informácie o pokutách za hlučné generátory, údajne za porušenie sanitárnych a hygienických noriem. Majitelia benzínových generátorov ale nebudú pokutovaní za prekročenie povolenej hladiny hluku. Informuje o tom online telegramový kanál Uryad. Kabinet ministrov vysvetlil, že príslušné požiadavky neplatia pri odstraňovaní následkov havárií, živelných pohrôm a iných mimoriadnych situácií. A tiež v prípadoch, keď hlučné zariadenia zabezpečujú životne dôležité funkcie.

... a "výborný" nápad

Poslanec Najvyššej rady za stranu Sluha ľudu Sergej Grivko oznámil, že v parlamente zaregistroval jeden zo svojich „kreatívnych projektov“ na využívanie väzňov ako na výrobu elektriny. "Jeho koncepčná podstata je jednoduchá. Motivovať 50-tisíc väzňov k výrobe elektriny prostredníctvom zariadení na bicykloch. Ak do mesiaca splnia normy určené ministerstvom spravodlivosti, trest odňatia slobody sa skráti o 3 dni, nie však viac ako 10 mesiacov za rok. To znamená, že za rok si môže väzeň znížiť trest o 30 dní, čo priamo ovplyvní aj úsporu na jeho stravu a ubytovanie. Dodal, že tento návrh zákona ukazuje „alternatívne možnosti naplnenia energetického systému, ktoré možno realizovať pri aktívnych športoch, telocvičniach a v iných štruktúrach“. „Bolo by skvelé vidieť telocvičňu, ktorá vyrába elektrinu,“ hovorí Grivko.

Podľa Stoltenberga NATO do vojny nevstúpi, ale poľský minister zahraničia by zostrelil ruské rakety
Radosława Sikorského sužujú vážne vojnové dilemy. Podľa Stoltenberga NATO do vojny nevstúpi, ale poľský minister zahraničia by zostrelil ruské rakety, píše maďarský portál Mandiner. Nálady neutíchajú v súvislosti s nedávno uzavretou... Čítať ďalej
16 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik