Hackerský útok storočia! Súkromie miliónov zákazníkov v ohrození!
16 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

Americký telekomunikačný obor AT&T sa ocitol v epicentre nebývalého škandálu. Spoločnosť priznala, že sa stala obeťou masívneho kybernetického útoku, pri ktorom boli ukradnuté citlivé údaje takmer všetkých jej zákazníkov. Tento incident vyvoláva vážne obavy o bezpečnosť osobných dát a môže mať ďalekosiahle dôsledky, uvádza web Cnn.com.

Obrovský rozsah úniku dát

AT&T, jeden z najväčších telekomunikačných poskytovateľov v USA, odhalil, že hackeri získali prístup k záznamom hovorov a textových správ desiatok miliónov klientov. Únik sa týka obdobia od mája do októbra 2022 a zahŕňa údaje "takmer všetkých" zo 110 miliónov mobilných zákazníkov spoločnosti.

Ukradnuté informácie obsahujú:

  • Telefónne čísla zákazníkov
  • Volané čísla
  • Počty a trvanie hovorov
  • Údaje o odoslaných SMS správach

Hoci AT&T tvrdí, že obsah hovorov a správ nebol kompromitovaný, samotný rozsah úniku je alarmujúci.

Federálne vyšetrovanie a obavy o národnú bezpečnosť

Incident už vyšetruje americká Federálna komisia pre komunikáciu. Závažnosť situácie podčiarkuje aj fakt, že zverejnenie informácií o úniku bolo na žiadosť vládnych úradov odložené. Dôvodom boli "potenciálne riziká pre národnú bezpečnosť a verejnú bezpečnosť", ako uviedla FBI.

Cloudová platforma v centre pozornosti

AT&T uviedol, že k úniku došlo prostredníctvom cloudovej platformy Snowflake. Podobné incidenty v nedávnej dobe zaznamenali aj ďalšie veľké spoločnosti ako Ticketmaster či Santander Bank. Snowflake však akékoľvek pochybenie odmieta a tvrdí, že nezávislé vyšetrovanie ich zbavilo viny.

Čo to znamená pre zákazníkov?

Hoci AT&T ubezpečuje, že osobné údaje ako čísla sociálneho poistenia či dátumy narodenia neboli odhalené, incident vyvoláva vážne otázky o bezpečnosti osobných dát. Zákazníci by mali byť mimoriadne ostražití a sledovať akékoľvek podozrivé aktivity spojené s ich účtami.

Tento bezprecedentný únik dát je varovným signálom pre celé telekomunikačné odvetvie a zdôrazňuje potrebu neustáleho zlepšovania kybernetickej bezpečnosti. Pre AT&T to môže znamenať nielen obrovské finančné straty, ale aj dlhodobé poškodenie dôvery zákazníkov.

Šok na Tour: Slávne cyklistické preteky Tour de France čelia nečakanému nepriateľovi
Slávne cyklistické preteky Tour de France opäť čelia nečakanému nepriateľovi - koronavírusu. Organizátori v nedeľu oznámili návrat povinných respirátorov, keďže ochorenie sa začalo šíriť medzi jazdcami. Situácia je vážna, z pretekov už museli... Čítať ďalej
16 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik