Ekonomická hrôza prichádza: Trump späť v Bielom dome = prázdne obchody v Európe?
16 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

Donald Trump sa možno čoskoro vráti do Bieleho domu a Európa by sa mala začať triasť. Ekonómovia z prestížnej americkej banky Goldman Sachs bijú na poplach a varujú pred "hlbokými dopadmi" na ekonomiku eurozóny v prípade Trumpovho víťazstva v novembrových voľbách. Ako informuje web Cnbc.com, stávkové kancelárie už teraz hlásia prudký nárast stávok na jeho víťazstvo. Čo to znamená pre Európu, a teda aj Slovensko a naše peňaženky? 

Európska ekonomika v ohrození

Analytici z Goldman Sachs predpovedajú, že Trumpov návrat by mohol spomaliť rast HDP v eurozóne až o 1 percentuálny bod. To by znamenalo vážny úder pre už aj tak krehkú európsku ekonomiku. Inflácia by podľa nich mohla vzrásť o ďalších 0,1 percentuálneho bodu, čo by ešte viac zaťažilo peňaženky bežných Európanov.

"Trumpovo znovuzvolenie by predstavovalo značné riziko poklesu pre našu inak konštruktívnu prognózu rastu pre eurozónu," varujú ekonómovia Jari Stehn a James Moberly. Ich analýza pritom vznikla ešte pred víkendovým atentátom na Trumpa, ktorý ešte viac zvýšil jeho šance na víťazstvo.

Obchodná vojna na obzore?

Experti sa obávajú najmä návrat Trumpovej agresívnej obchodnej politiky. Počas svojho prvého funkčného obdobia neváhal uvaliť clá na európsku oceľ a hliník, čo viedlo k odvetným opatreniam EÚ. Teraz sľubuje ešte tvrdší prístup.

"Trump sa zaviazal uvaliť plošné 10-percentné clo na všetok dovoz do USA, vrátane tovarov z Európy," upozorňujú analytici. To by mohlo viesť k plnohodnotnej obchodnej vojne medzi USA a EÚ, ktorá by tvrdo zasiahla najmä priemyselné krajiny ako Nemecko. Slovensko ako exportne orientovaná ekonomika by pocítilo následky veľmi rýchlo.

Menej peňazí pre Ukrajinu, viac na zbrojenie

Trump opakovane kritizoval európske krajiny za nízke výdavky na obranu a vyhrážal sa, že USA nebudú chrániť tých, ktorí neplnia záväzky voči NATO. To by mohlo nútiť európske vlády zvyšovať vojenské rozpočty na úkor iných oblastí.

Zároveň sa očakáva, že by výrazne znížil alebo úplne zastavil americkú pomoc Ukrajine. To by mohlo destabilizovať situáciu v regióne a vytvoriť ďalšie ekonomické riziká pre Európu.

Nádej pre Európu?

Napriek prevažne negatívnym prognózam vidia niektorí experti aj potenciálne pozitíva Trumpovho návratu. Jeho plány na znižovanie daní a dereguláciu by mohli stimulovať americkú ekonomiku, čo by čiastočne pomohlo aj Európe. Tieto pozitívne efekty by však podľa Goldman Sachs boli limitované inými negatívnymi faktormi.

Je jasné, že prípadné Trumpovo víťazstvo by znamenalo turbulentné časy pre európsku a slovenskú ekonomiku. Zostáva len dúfať, že sa Európa dokáže na túto možnosť včas pripraviť.

Dublinské predmestie v plameňoch: Bitka o azylové centrum eskaluje do pouličnej vojny!
Špeciálne jednotky vstúpili do írskeho mesta Coolock po tom, čo miestni obyvatelia spálili stavebné zariadenia používané na výstavbu centra pre migrantov, informoval o tom portál BBC. Situácia v Coolocku zostáva napätá, keďže obyvatelia protestujú... Čítať ďalej
16 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik