Vrah z Karlovej univerzity chcel zabíjať viac!
15 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

Martin (†32) a jeho dvojmesačná dcérka boli zastrelení 15. decembra v pražských Klánoviciach. Za ich chladnokrvnú popravu je zodpovedný vrah David K. (†24), ktorý o šesť dní neskôr zavraždil 14 ľudí v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej. Podľa listu, ktorý po sebe vraždiaci študent zanechal, chcel v Klánovickom lese zabiť ešte viac ľudí, píše portál Novinky.cz.

Vrahov list odhaľuje: "Chcel som pokračovať v zabíjaní"

List našli vyšetrovatelia v počítači Davida K. Súbor bol vytvorený 21. decembra pol hodiny po polnoci, teda len niekoľko hodín predtým, než mladík najprv doma v Hostouni zavraždil svojho otca a potom v budove filozofickej fakulty ďalších 14 ľudí a seba. Študent v ten istý deň okolo 11:15 list v počítači otvoril a pravdepodobne vytlačil. Policajti ho našli v budove FF v taške, v ktorej tam vrah priviezol zbrane.

V liste je podrobne opísaná vražda otca a dievčatka v Klánovickom lese, ako aj to, čo jej predchádzalo a čo nasledovalo. Vyplýva z neho, že o život vtedy mohlo prísť viac ľudí. Vrah opisuje, že do lesa vchádzal s úmyslom zavraždiť kohokoľvek, kto sa mu pripletie do cesty. Najprv vraj blúdil a nikoho nestretol, potom ale narazil na detské ihrisko, ktoré z diaľky pozoroval. Videl tam ženu s dvoma deťmi a rozhodol sa ich zabiť, ale zapochyboval o svojich streleckých schopnostiach a účinnosti zbrane. Nakoniec sa obeťami stali otec s dvojmesačnou dcérkou v kočíku.

Zvuk sirén zachránil životy: Ďalší pár s kočíkom unikol smrti

Po vražde vraj premýšľal o zastrelení ďalších ľudí – páru s kočíkom, ktorý stretol cestou do Úvalu. "Avšak zvuk sirén v diaľke ma nakoniec presvedčil, aby som zbytočne nepokúšal šťastie a nechal ich byť," uviedol David K. V liste však chýba čokoľvek o plánoch vraždiť na FF aj o motíve.

Záhada motívu: Prečo zaútočil na Filozofickú fakultu?

Zo znaleckých posudkov vyplýva, že u muža bolo v poslednom roku príznačné "dlhodobé a silné nabudenie k vražednej činnosti" kvôli pocitom krivdy, zášti a nenávisti. Základný motivačný reťazec znalec definoval ako: pocity krivdy – zášť/ nenávisť – ideácia pomsty/ potrestania – vražedné úmysly.

Poliaci chceli zostreľovať ruské rakety. Vysvetlil im to!
Poľsko ako člen NATO nebude zostreľovať rakety a lietadlá na Ukrajine. Stoltenberg reagoval na poľský nápad zostreliť rakety nad Ukrajinou. ... ale bojovať nepôjdeme Poľsko ako člen Severoatlantickej aliancie nebude zostreľovať ruské lietadlá a... Čítať ďalej
15 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik