Tatry otvárajú brány amatérskym horolezcom: Nové pravidlá preverujú odvahu aj zodpovednosť!
15 | 07 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Horolezectvo nižšej obťažnosti má svoje pravidlá. Upozorňujú na to zástupcovia Správy Tatranského národného parku (TANAP), Horskej záchrannej služby (HZS) a Slovenského horolezeckého spolku (SHS) JAMES v súvislosti s novým termínom, ktorý pribudol v Návštevnom poriadku TANAP-u. Ten je platný od decembra minulého roka, horolezectvo nižšej obťažnosti sa dá reálne vykonávať v národnom parku od 1. júna. Predseda spolku Anton Pacek v pondelok na tlačovej konferencii vo Vysokých Tatrách informoval, že všetky pravidlá sú zverejnené na stránke www.shsjames.org.
        

V súvislosti s horolezectvom nižšej obťažnosti ide o pohyb v teréne I. až II.+ horolezeckej stupnice UIAA (Medzinárodná horolezecká asociácia). Doteraz v ňom nebolo možné samostatne sa pohybovať. V súčasnosti už návštevníci TANAP-u túto možnosť majú, podmienkou je však získanie osvedčenia o oprávnenosti pohybu. Pacek uviedol, že existuje päť možností, ako ho získať. Štvordňový kurz má podľa neho za úlohu pripraviť návštevníka na kritické momenty a zároveň preveriť, či sa vie v teréne bezpečne pohybovať. "To, že kurz absolvuje, neznamená, že automaticky získa oprávnenie. Chceme, aby sa v teréne pohybovali ľudia, ktorí sa tam pohybovať vedia s ohľadom na ochranu prírody," zdôraznil Pacek. JAMES je zároveň jedinou oprávnenou organizáciou, ktorá takéto oprávnenie môže udeliť, návštevníkov vzdelávať a organizovať kurzy.
        

Riaditeľ HZS Martin Matušek zhodnotil, že pravidlá sú nastavené jasne, nevylúčil však, že po prvej sezóne dôjde k zmenám. "Celkové počty zásahov sú od 1. júna takmer identické ako vlani, avšak ich rozvrstvenie je trochu iné, výrazne stúpol počet zásahov v tzv. nižšej horolezeckej obťažnosti. Predpokladáme, že je to tak trochu aj eufória z toho, že ľudia smú ísť aj tam, kde predtým ísť nemohli, takže odvaha nič netušiaceho," skonštatoval.
        

Dodal, že väčšina ľudí, ktorí uviazli v teréne, sa z neho dokázala dostať vďaka inštrukciám HZS, respektíve pomocou rôznych aplikácií. Takmer každý štít vo Vysokých Tatrách je podľa riaditeľa HZS dostupný aj trasou pre horolezectvo nižšej obťažnosti. Často je však objektívne nebezpečná a prechádza cez sutinové polia a žľaby, kde je veľké množstvo voľných kameňov.
        

Riaditeľ Správy TANAP-u Peter Olexa v tejto súvislosti upozornil, že už začali s kontrolou dodržiavania pravidiel a budú v tom pokračovať. "Zatiaľ je to formou edukácie, snažíme sa turistom vysvetliť, ako majú postupovať a niečo ich naučiť. Kontrolujeme aj ich vybavenie a výstroj," uzavrel.

Idete sa kúpať? Je to u vás bezpečné?
Teploty sa už dlhodobo šplhajú vysoko nad tridsiatku, čo spôsobuje to, že aj najstudenšie vodné plochy majú relatívne príjemnú teplotu. No a to je ideálna príležitosť pre rekreáciu. Nie všetky vodné plochy sú z hygienického hľadiska vhodné na... Čítať ďalej
15 | 07 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik