Suvenír, ktorý si váš pes z dovolenky priniesť určite nechce!
16 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Je tu čas dovoleniek a na mnohé z nich s nami chodia aj štvornohí členovia našich rodín. Parazitológovia zo Slovenskej akadémie vied (SAV) v tejto súvislosti upozorňujú na výskyt prípadov závažného parazitárneho ochorenia – leišmaniózy na Slovensku, ktorú si psy prinášajú hlavne z krajín južnej Európy.

Čo spôsobuje leišmaniózu, čo spôsobuje a ako ju rozoznať? Toto je obzvlášť dôležité, keďže sa nemusí dlho prejaviť. Najväčším rizikom, že si parazita váš pes prinesie, sú aj medzi Slovákmi obľúbené destinácie. Liečba je veľmi náročná, preto je veľmi dôležitá prevencia.

Leishmania

Aj tu sa prejavuje globálne otepľovanie – pôvodcovia ochorení sa šíria aj do oblastí, kde s nimi predtým problém nebýval. Keďže naši psí spoločníci s nami cestujú stále častejšie, aj veterinári na Slovensku sa stretávajú nie len so „srdcovým červom“ či ochoreniami prenášanými komármi. Najnovšie varujú aj pred parazitom – leishmaniou.

„Leišmaniózu u psov spôsobujú jednobunkové parazity, ktoré prenášajú mušky – kútovky, bodavý hmyz z rodu Phlebotomus. Najčastejším pôvodcom ochorenia u psov je druh Leishmania infantum, ktorý k svojmu menu prišiel vďaka tomu, že táto infekcia sa historicky vyskytovala hlavne u detí,“ vysvetľuje Martina Miterpáková z Parazitologického ústavu SAV.

Celoslovenské slávnosti fujary
Fujaristov z celého Slovenska a ďalších účinkujúcich, členov folklórnych súborov a skupín budú mať možnosť uvidieť cez víkend návštevníci Korytárok v Detvianskom okrese. Uskutoční sa tam 26. ročník Celoslovenskej prehliadky fujerášov. TASR o tom za... Čítať ďalej
15 | 07 | 2024 | Ivan Brožík/TASR

Čo spôsobuje

Parazit podľa SAV napáda bunky kože, sleziny, pečene, lymfatických uzlín a kostnej drene, ktoré sú súčasťou imunitného systému. Následkom je vážne poškodenie organizmu. Zákernosť je v tom, že ochorenie sa nemusí prejaviť aj niekoľko rokov, no infikované psy ho šíria ďalej.

Ako ho rozoznať

„Medzi typické príznaky, ktoré môžu majitelia psov a veterinári pozorovať, patria zmeny na koži, výrazný úbytok svaloviny hlavne na spánkoch a sánke (tzv. hlava starého psa), strata srsti (primárne na hlave a nohách), zväčšenie lymfatických uzlín, či extrémne prerastanie pazúrov,“ radia zo SAV.

Rizikové destinácie

Leišmánia sa na Slovensku zatiaľ prirodzene nešíri, spozornieť treba pri cestovaní do krajín, ako Španielsko, Portugalsko, Grécko, Taliansko, ale aj Chorvátsko, kde  sa  parazit vyskytuje najmä v strednej Dalmácii.

Tragédia na Striebornom jazere: Smrť mladého chlapca a nehoda hasičov šokujú Opavu
Pokojné letné popoludnie sa v Opave zmenilo na scénu plnú hrôzy a smútku. Šestnásťročný chlapec prišiel o život pri kúpaní v obľúbenom Striebornom jazere, zatiaľ čo hasiči smerujúci na záchrannú akciu havarovali cestou na miesto nešťastia,... Čítať ďalej
12 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Liečba nie je dostupná. Dbajme na prevenciu

Liečba je ako medicínsky, tak aj finančne náročná a nie úplne účinná. Preto je nutné dbať na prevenciu.

„Pre psov cestujúcich zo Slovenska do Stredomoria je možné odporučiť použitie insekticídnych sprejov ako ochranu pred vektormi parazita a ich držanie vo vnútri za súmraku a úsvitu, keď sú mušky najaktívnejšie. Po návrate z dovolenky v rizikovej krajine môže majiteľ požiadať veterinárneho lekára o test  na  prítomnosť protilátok voči tomuto parazitovi,“ odporúča parazitologička.

Napriek tomu, že leišmanie sú prenosné aj na človeka, aktuálne sa v Európe vyskytujú hlavne prípady infekcie importované z trópov.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik