Od represie k prevencii: Vláda predstavuje novú víziu trestnej politiky
15 | 07 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Vláda chce presadiť zníženie trestných sadzieb trestu odňatia slobody a rozšíriť možnosti ukladania alternatív trestov podľa vzoru vyspelých štátov EÚ. Jej cieľom je aj posilniť resocializačné aspekty a uprednostniť alternatívne tresty pri prvostupňových páchateľoch u inej ako obzvlášť závažnej trestnej činnosti. Uviedla to v materiáli o stanovení strategických priorít z cieľov a zámerov uvedených v Programovom vyhlásení vlády SR 2023 - 2027, ktorý schválila minulý týždeň.
        

Dlhodobou prioritou vlády v oblasti trestnej politiky štátu je zadefinovať jasné a merateľné ciele v oblasti restoratívnej justície s osobitným dôrazom na probáciu a mediáciu.
        

Medzi jej strednodobé priority patrí aj vytvorenie bezpečného a humánneho prostredia v ústavoch na výkon väzby a v ústavoch na výkon trestu odňatia slobody. Dôraz kladie na resocializáciu a následné začlenenie odsúdených do civilného života.
        

Vláda chce tiež presadiť právnu úpravu zameranú na modernizáciu a humanizáciu inštitútov trestného práva so zameraním na zavádzanie prvkov restoratívnej justície a harmonizáciu s európskymi trestnoprávnymi štandardami. Kladie si to za svoju krátkodobú prioritu.
        

Posilniť chce napríklad procesné práva podozrivých a obvinených v trestnom konaní. "Vláda zabezpečí dôslednú transpozíciu aktov Európskej únie vydaných na účel posilnenia procesných práv podozrivých a obvinených v trestnom konaní do slovenského Trestného poriadku," deklaruje.
       

V záujme dekriminalizácie bude vláda valorizovať kvantitatívne hranice škody s prihliadnutím na infláciu v porovnaní s rokom 2005, keď boli aktuálne hranice zavedené.
        

Platnú právnu úpravu trestného práva plánuje zosúladiť s požiadavkami vyplývajúcimi z judikatúry Ústavného súdu SR a Európskeho súdu pre ľudské práva spôsobom, aby boli odstránené deformácie vytvárajúce priestor pre porušovanie základných práv a slobôd.

Mikulcovo dedičstvo: Zanedbané strelnice a nepripravení ochrankári
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok odhalil ďalšie vážne zlyhanie bývalého vedenia rezortu. Ochrankári z Úradu pre ochranu ústavných činiteľov boli celých päť rokov bez funkčnej strelnice. Nový minister okamžite zakročil a situáciu napravil. ... Čítať ďalej
15 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik