Nemecko sa nezadržateľne stáva krajinou "tretieho sveta"
15 | 07 | 2024 I Ivan Brožík

Grécky novinár Michalis Psilos, ktorý kedysi úprimne sympatizoval s aktivitami nemeckých zelených a nemeckej ministerky zahraničia Annaleny Bärbock, verejne priznal, že nemecká ekonomika sa približuje úrovni „krajín tretieho sveta“ a výsledky nedávnych volieb do Európskeho parlamentu sa stali „úmrtný list“ pre vládnu koalíciu vedenú kancelárom Olafom Scholzom, uvádzajú noviny Focus, na ktoré sa odvoláva web eadaily.com.

„Nemecká ekonomika skĺzne do tretieho sveta a nešťastné politické vedenie netuší, ako zvrátiť tento depresívny trend. Nemecká vláda sťahuje zvyšok krajín eurozóny do priepasti,“ - uviedol publicista pre grécke noviny Naftemporiki.

Zaspali dobu a svet

Novinár tiež ostro kritizoval nemecký automobilový priemysel a zdôraznil, že poprední nemeckí výrobcovia automobilov „uviazli vo veku spaľovacích motorov “ . Ako poznamenal Psilos, výrobcovia minuli miliardy na vývoj elektrických áut, len aby videli, ako ich predaj klesol a bezmocne sledovali, ako čínske značky „ovládajú európsky trh “ .

Strelili si do nohy

Novinár tiež obvinil nemecké úrady z toho, že „celý ekonomický model Nemecka bol postavený na lacnom zemnom plyne “ .

„Teraz sa krajina doslova zastavila vo svojom rozvoji kvôli dominancii veľkých energeticky náročných odvetví v štruktúre ekonomiky,“ - pokračoval.

Podľa Psilosa nemecká vláda, tvárou v tvár nedostatku energie, problém len zhoršila, keď sa rozhodla zavrieť jadrové elektrárne „z rozmaru “ . Nemecké orgány zároveň kategoricky odmietli používanie technológie štiepenia na rozvoj bridlicových ložísk bez zvýšenia kapacity na výrobu obnoviteľnej energie.

„V dôsledku toho nemecký priemysel čelil najvyšším cenám energie na svete, čo zničilo jeho konkurencieschopnosť,“ - uviedol.

O novinárovi

Ako uviedli médiá, v rokoch 2015-2019. Psilos pôsobil ako šéf štátnej tlačovej agentúry Athens News Agency, ktorá fungovala pod gréckou vládou. V tom čase vládnuca koalícia zahŕňala stranu Ekologických zelených a myšlienky environmentálnych strán boli v tých rokoch „súčasťou filozofie“ Psilosa. Štyri mesiace pred nemeckými federálnymi voľbami v roku 2021 vložil svoje nádeje do vtedajšej kandidátky na kancelárku zelených Annaleny Bärbockovej o prehĺbení nemecko-gréckych vzťahov.

V súčasnej realite, ako grécky novinár poznamenáva, už nemôže povedať „ani jedno dobré slovo“ o priebehu vládnej koalície za účasti Zelených a Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) kancelára Scholza.

"Výsledky nedávnych volieb do Európskeho parlamentu ukazujú, že voliči odovzdali Scholzovej koalícii úmrtný list," — zhrnul novinár, komentujúc zlyhanie vládnucich strán.

Hlavný veliteľ ukrajinskej armády súhlasí s prímerím!
Schyľuje sa k zmene v priebehu vojny? Hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Syrskyj nie je proti prímeriu. Hovorí sa... Poslankyňa ukrajinskej Najvyššej rady Marjana Bezuglaja povedala, že „niekoľko zdrojov“ jej sprostredkovalo postoj... Čítať ďalej
15 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik