Na Trumpa vraj strieľali z TROCH ZBRANÍ? Čo zatiaľ zistili?
15 | 07 | 2024 I Milan Laca

Experti: Pri pokuse o atentát na Trumpa boli použité tri druhy zbraní.

Súdny znalec Robert Maher vyhlásil, že strelec bol 110 – 118 m od pódia, kde rečnil Trump.

Prekvapenie

Forenzná analýza ukázala, že pri pokuse o atentát na bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa počas zhromaždenia v Pensylvánii boli použité najmenej tri druhy strelných zbraní. Informovala o tom americká televízna stanica CNN, s odvolaním sa na expertov z Národného centra pre mediálnu forenznú analýzu (Colorado) Catalina Grigorasa a Colea Whitecottona.

Čo sa udialo?

Podľa ich informácií boli prvé tri výstrely vypálené z jedného typu zbrane, ďalších päť výstrelov z inej. Posledný výstrel, ktorý odborníci nazvali „akustický impulz“, bol vypálený z tretieho typu zbrane. Forenzný expert Robert Maher v komentári na CNN naznačil, že americký občan Thomas Matthew Crooks, ktorý spustil paľbu, bol 110-118 metrov od pódia, kde Trump hovoril.

Zdroj: reprofoto YT | V krúžku je telesná strážkyňa, pochádzajúca z Ruska

Tri zbrane a konal sám?

Zvuková analýza ukázala, že na zhromaždení pálili najmenej tri druhy zbraní. Podľa FBI podozrivý konal sám. Strelca zlikvidovali a identifikovali. Podľa FBI ním je 20-ročný rodák z Pennsylvánie Thomas Matthew Crooks. Podľa zdrojov New York Post, mladý muž spustil paľbu zo strechy výrobného závodu asi 120 metrov od pódia.

Vyšetrovanie
Riaditeľka americkej tajnej služby Kimberly Cheatle vo svojom prvom verejnom vyhlásení po pokuse o atentát na Donalda Trumpa povedala, že agentúra sa „plne zúčastní“ na nezávislom vyšetrovaní, nariadenom prezidentom Joeom Bidenom . Povedala, že agentúra bude spolupracovať s Kongresom pri "akejkoľvek forme kontroly".

Riaditeľka, ktorú Biden vymenoval v roku 2022 tiež povedala, že od soboty vykonali zmeny v Trumpových bezpečnostných opatreniach. 

Otázky

1. Jednou z otázok  je, ako mohol ostreľovač získať prístup na strechu približne 150 metrov od pozície bývalého prezidenta na pódiu na vonkajšom zhromaždení. Je pozoruhodné, že miesto, kde bol strelec, bolo mimo bezpečnostného okruhu, čo vyvolalo otázky o jeho veľkosti a o snahe o vyčistenie a zabezpečenie budovy American Glass Research, aj o tom, ako strelec mohol získať prístup na strechu.

2. Hovorca tajnej služby Spojených štátov amerických pre CNN povedal, že agentúra nevyčistila budovu, odkiaľ Crooks strieľal na Trumpa, ale namiesto toho sa spoliehala na miestne orgány činné v trestnom konaní, aby zaručili bezpečnosť na tomto mieste. Hovorca dodal, že v tejto oblasti sa mali nachádzať miestne orgány činné v trestnom konaní, nie je však jasné, kde sa toto miesto malo nachádzať.  

3. Zdroje činné v trestnom konaní tvrdia, že súčasťou následkov bude aj preskúmanie toho, či mala tajná služba dostatok aktív na ochranu Trumpa niekoľko dní pred jeho  oficiálnym menovaním za republikánskeho prezidentského kandidáta  a či boli dodržané postupy na vykonanie bezpečnostných prehliadok budovy, ktorá bola výhodným bodom.

Videli ho pred streľbou

Nové video ukazuje, že niektorí účastníci Trumpovho mítingu si všimli ozbrojenca na streche najmenej minútu pred streľbou. Na videu je vidieť, ako po budove prechádzal aspoň jeden polocajt. Policajt videl strelca na streche krátko pred pokusom o atentát, uvádza CNN s odvolaním sa na šerifa okresu Butler Michaela Sloopa. "Mestskí policajti pri pátraní po podozrivej osobe zistili, že strelec je na streche a jeden z miestnych policajtov nadvihol ďalšieho, aby vyliezol na okraj strechy. Strelec sa otočil, uvidel policajta a namieril zbraň. Policajt sa skryl aby si zachránil život. Potom strelec začal strieľať zo strechy“, píše sa v správe.

Video si môžete prezrieť tu:

https://edition.cnn.com/2024/07/15/us/video/shooter-seen-by-attendees-one-minute-before-trump-shot-digvid

CNN zistila

Thomas Matthew Crooks, 20-ročný, už prejavil potenciálne známky záujmu o politiku, keď ako tínedžer venoval malý politický dar a zaregistroval sa k voľbám len týždeň po dovŕšení 18 rokov. Ale namiesto toho, aby tento rok odovzdal svoj hlas, podľa orgánov činných v trestnom konaní, Crooks cestoval hodinu na sever od svojho domu, vyliezol na strechu budovy a spustil paľbu na bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Vyšetrovatelia zatiaľ nenašli na sociálnych sieťach Crooksove príspevky, ktoré by pomohli identifikovať jeho motív pokusu o atentát. Rozhovory CNN s viac ako pol tuctom bývalých spolužiakov a susedov Crooksovcov ho vykreslili ako tichého. Spolužiaci si ho pamätali ako dobrého študenta. Preskúmanie verejných záznamov naznačuje, že mohol mať odlišné politické sklony, pričom Crooks sa zaregistroval, aby volil ako republikán. Jason Kohler, ktorý chodil na rovnakú strednú školu, pre CNN povedal, že Crooksa šikanovali iní študenti a zdalo sa, že je samotár.

Agenti FBI sa v nedeľu (14.7.2024) stále pokúšali dať dokopy jeho motívy. Kevin Rojek, špeciálny agent z pobočky FBI v Pittsburghu uviedol, že pracujú na získaní prístupu ku Crooksovmu telefónu. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že konal sám, povedal Rojek. Dodal, že nevideli žiadne náznaky, že by Crooks mal problémy s duševným zdravím.

Ako zachytili atentát fotografi

Zábery, ktoré zverejnila CNN, si môžete prezrieť tu:

https://edition.cnn.com/interactive/2024/07/politics/photographers-trump-shooting-cnnphotos/

Šialený paradox, Trumpov život zachraňovala Ruska
Na ruských sociálnych sieťach koluje informácia, že Donalda Trumpa údajne zachránila Ruska zo súkromnej bezpečnostnej agentúry. Informuje eadaily.com. Telegramový kanál „Ryazan“ ako prvý informoval o „senzácii“ bez poskytnutia akýchkoľvek... Čítať ďalej
15 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik